Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

Visar 342 träffar

Debatt 20 juni 2024

Jämställdhet inom AI är en demokratifråga

Artificiell intelligens (AI) får allt större makt över människors liv. Men jobb och utbildningar med stort AI-innehåll domineras helt av män, visar Sveriges Ingenjörers nya undersökning.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 240620 Jämställdhet inom AI är en demokratifråga
Nyheter 19 juni 2024

Höga löner i storstäderna övertrumfar basindustrin

Lönerna i den svenska basindustrin ligger under genomsnittet medan ingenjörerna inom bank-, finans- och försäkringsbranschen tjänar mest. Det visar årets branschstatistik från Sveriges Ingenjörer, där medlemmar redovisat sin lön.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / Ingenjörernas löner i olika branscher
Almedalen 18 juni 2024

Sveriges Ingenjörer driver ingenjörernas frågor

Förutom två egna seminarier i Almedalen som handlar om vikten av ungas teknikintresse respektive hur kollektivavtal kan stötta Sverige som ledande ingenjörsland, så deltar Sveriges Ingenjörers företrädare på en rad evenemang där de företräder ingenjörernas intressen.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / Almedalsveckan 2024
Nyheter | Opinion 10 juni 2024

Pendling över gränsen hotar kompetensförsörjningen

På drygt tio år har antalet svenska ingenjörer som pendlar till jobb i Danmark fördubblats. Kombinationen av högre löner i Danmark, pådrivet av en svag krona, och möjligheten till distansarbete utgör en dubbelsmocka mot Sveriges kompetensförsörjning.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / Ökad gränspendling till Danmark hotar kompetensförsörjningen
Nyheter 4 juni 2024

Sveriges Ingenjörer kvar i anseendetopp

Sveriges Ingenjörer deltar för fjärde året i rad i Verians (tidigare Kantar Public) undersökning bland allmänheten om anseendet hos olika intresseorganisationer. Förbundet placerar sig återigen högst bland fack- och arbetsgivarorganisationer med ett anseendeindex på 49.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 240604 Sveriges Ingenjörer kvar i anseendetopp
Nyheter 24 maj 2024

Cathrine Trask är årets Levipristagare

2024 års Levipris tilldelades idag Cathrine Trask, universitetslektor vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Hon prisas för sin uppskattade och entusiasmerande pedagogik på ingenjörsutbildningarna.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 240524 Levipriset 2024
Nyheter | Opinion 24 maj 2024

Villkoren för distansarbete kan förbättras

Även om det positiva överväger, kan arbetsgivarna förbättra förutsättningarna för distansarbetet. Restider och reseersättningar är exempel på det som kan regleras bättre.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 240524 Villkoren för distansarbete kan förbättras
Nyheter | Opinion 24 maj 2024

Distansarbetet sänkte stressen och gav ny energi

För Mirtha Ortega blev distansarbetet en avgörande vändning i hennes yrkesliv. Hennes arbetsgivare underlättade omställningen.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 240515 Distansarbetet blev en vändning
Nyheter | Opinion 24 maj 2024

Distansarbetet tog honom till hembygden

Distansarbetet började med en flytt till hemtrakten och föräldrarna under pandemin. Så fortsatte det under flera år medan pandemin klingade av och rutinerna blev vardag i Ludvika. Men nu är Johan Torneheim redo att lämna distansarbetet på heltid för att söka sig till arbetskollegor igen.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 240524 Distansarbetet tog honom till hembygden
Avtalsrörelse 23 maj 2024

Tobii tecknar kollektivavtal

Det svenska techbolaget Tobii AB går med i arbetsgivarorganisationen TechSverige och tecknar kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer och Unionen från 1 september 2024.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / Tobii tecknar kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer och Unionen
Till toppen