Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.
Sverige riskerar 2040 att sakna 11 000 ingenjörer inom energi-, elektro- och datateknik och teknisk fysik. En framtida brist på ingenjörer inom kritiska områden som energi- och elektroteknik kan få allvarliga konsekvenser för både arbetsmarknaden och samhällsekonomin.
Sverige måste satsa mer på matematik och naturämnen för att förbli en tekniknation. Därför pekar Sveriges Ingenjörer ut tio konkreta reformer för att stärka ingenjörsutbildningarna och förbättra kvaliteten på utbildningen.
Tidigare i höstas bad vi er medlemmar nominera de förtroendevalda eller föreningar på era arbetsplatser som ni skulle vilja hylla lite extra. Nomineringarna strömmade in och nu är det dags att presentera vinnarna som får fira med tårta på arbetsplatsen.
Förtydligande angående motionen till Ingenjörsfullmäktige om att förbundet ska föra in en ny skrivning i det inkomstpolitiska programmet om kvinnliga ingenjörers ingångslöner.
Det tar alldeles för lång tid att få full föräldralön. Förlegade regler gör att vissa ingenjörer kan förlora 130 000 kronor om året. Därför kräver Sveriges Ingenjörer i en ny analys föräldralön från första dagen.
Mottagare av årets förtjänsttecken är Patricia Quaglia, Göran Engström och Pia Hill. Förtjänsttecken ges till personer som jobbat hårt, framgångsrikt och länge med fackliga frågor för förbundets räkning.
Sverige behöver mer fossilfri el snabbt. Enligt en ny rapport från AFRY kan mer effekt från vattenkraften vara en lösning. Redan till 2035 kan effekten från vattenkraften ökas med motsvarande 80 procent av Stockholms effektbehov.
Årets Ingenjörsfullmäktige är avslutat och i och med det har fullmäktigeledamöterna beslutat om förbundets verksamhet och riktning för 2025.
Ett enhälligt Ingenjörsfullmäktige har idag valt Ulrika Lindstrand till förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer i ytterligare två år.
Idag klockan 15.00 startar årets Ingenjörsfullmäktige. Under 17-19 november träffas de 95 ledamöterna för att besluta om förbundets riktning och verksamhet.