Sveriges Ingenjörer

Aktuellt

Läs våra senaste nyheter och debattartiklar.

Visar 293 träffar

Nyheter | Opinion 29 maj 2023

Deltid blir heltid för allt fler kvinnor

Deltidsarbetet bland kvinnor har minskat rekordsnabbt i takt med distansarbetets utbredning. Det visar en ny analys av Sveriges Ingenjörer. På bara två år har cirka 2000 ingenjörskvinnor övergått till heltidsarbete.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230529 Deltid blir heltid för allt fler kvinnor
Nyheter | Opinion 26 maj 2023

Sveriges Ingenjörer i anseendetopp

Sveriges Ingenjörer deltar för tredje året i rad i Kantar Publics undersökning bland allmänheten om anseendet hos olika intresseorganisationer. Förbundet placerar sig återigen högst bland fack- och arbetsgivarorganisationer med ett anseendeindex på 54, vilket definieras som ”högt anseende”.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230526 Sveriges Ingenjörer i anseendetopp
Nyheter 19 maj 2023

Här är branscherna med högst löneläge för ingenjörer

Högst medellön har ingenjörer inom fastighetsbranschen följt av finansbranschen. Lönerna för ingenjörer varierar kraftigt beroende på bransch. Det visar ny statistik från Sveriges Ingenjörer.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230519 Branschlöner 2022
Nyheter

Avtalen Industriföretag mm, samt Tjänsteföretag – byter namn till Tjänstemän inom näringslivet

Avtalsförhandlingarna med Fremia om de två tjänstemannaavtalen Industriföretag petroleumhandel, fastighetsförvaltning mm och Tjänsteföretag är avslutade. Avtalen byter nu namn till Tjänstemän inom näringslivet

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / Avtalen Industriföretag mm, samt Tjänsteföretag – byter namn till Tjänstemän inom näringslivet
Avtal23 15 maj 2023

Strejken för spårtrafiken avblåst

Strejken inom spårtrafikområdet ställs in, eftersom de fackliga parterna och arbetsgivaren Almega Tågföretagen har kommit överens.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230515 Överenskommelse inom spårtrafiken
Opinion | Debatt 15 maj 2023

”Teknikprogrammet är utformat för att göra eleverna obehöriga”

På fyra av fem inriktningar på gymnasiets teknikprogram ingår inte tillräckligt med obligatorisk matematik eller fysik för att ge behörighet för ingenjörsstudier. Sveriges Ingenjörer uppmanar riksdagen att se till att programmet får de nödvändiga kurserna. Förbundsordförande Ulrika Lindstrand skriver på Ny Tekniks debattsida.  

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230515 ”Teknikprogrammet är utformat för att göra eleverna obehöriga”
Opinion 12 maj 2023

Förslag för en bättre och hållbar arbetskraftsinvandring

Migrationsverket meddelade 12 maj att det nuvarande certifieringssystemet för handläggning av arbetstillstånd ska avskaffas. Beslutet välkomnas av Sveriges Ingenjörer som länge påtalat att systemet har betydande brister och vill i stället se ett nytt och hållbart system för arbetstillstånd.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230512Arbetskraftsinvandring
Nyheter

Sekos strejkvarsel inom spårtrafiken skjuts upp till måndag

Sekos förbundsstyrelse har i dag, torsdag 11 maj, beslutat att skjuta upp det stundade strejkvarslet till på måndag (15/5) klockan 15.00.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230511 Strejkvarsel inom spårtrafiken skjuts upp
Nyheter 8 maj 2023

Saco-S tar fram nytt pensionsavtal inom statlig sektor

Saco-S där Sveriges Ingenjörer ingår, har enats med Arbetsgivarverket om ett nytt tjänstepensionsavtal inom statlig sektor. Det nya avtalet ger ökade möjligheter för 12 000 medlemmar till ett flexiblare yrkesliv i slutet av karriären.

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230508 Nytt statligt pensionsavtal
Nyheter | Opinion 4 maj 2023

Neddragningar vid Volvo Cars

Volvo Cars vill minska antalet anställda med omkring 1 300 tjänstemän i Sverige. Nu inleds förhandlingar mellan lokalfackliga och företagsledningen. 

Startsida / Opinion, nyheter & press / Nyhetsflöde / 230504 Varsel vid Volvo Cars
Till toppen