Sveriges Ingenjörer
Försäkringar

Inkomstförsäkring

För dig som är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa ingår en förmånlig inkomstförsäkring. Som studentmedlem får du tillgodoräkna din medlemstid för att kvalificera dig för inkomstförsäkring om du uppgraderar dig till yrkesverksam medlem.

För dig som yrkesverksam medlem

Är du yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa ingår en förmånlig inkomstförsäkring. Försäkringen kan ge 80 procent av en månadslön på upp till 100 000 kronor/mån brutto i 150 dagar om du blir ofrivilligt arbetslös.

Läs mer på inkomstförsäkringens webbplats

Du kvalificerar för inkomstförsäkring om du:

  • varit medlem de senaste 12 månaderna
  • blivit ofrivilligt arbetslös
  • jobbat minst 12 av de senaste 18 månaderna och då minst 80 timmar per månad. (Observera att det finns tid som är så kallad överhoppningsbar, t.ex. avslutade heltidsstudier efter fyllda 25 år)
  • blivit berättigad till inkomstrelaterad ersättning enligt Akademikernas a-kassa

Värdet av inkomstförsäkring

Fyll i din lön nedan och scrolla för att se hur mycket du skulle få i plånboken om du blir ofrivilligt arbetslös med och utan inkomstförsäkring. Uträknaren kommer från Folksam. 

Stå inte utan inkomstförsäkring

Om du blir medlem får du tillgång till inkomstförsäkringen när du är kvalificerad. 

Varit medlem i annat förbund med en kollektiv inkomstförsäkring?

Medlemstid från det tidigare förbundet kan tillgodoräknas i kvalificeringstiden under förutsättning att det medlemskapet ligger i direkt anslutning till inträde i Sveriges Ingenjörer. Skulle du bli arbetslös innan du varit med i Sveriges Ingenjörer i 12 månader behöver du ett intyg från det tidigare förbundet som styrker medlemstiden. Kontakta gärna Akademikernas Inkomstförsäkring om du har frågor, tel: 0770-78 20 50.

För dig som studentmedlem

Som studentmedlem får du tillgodoräkna din medlemtid för att kvalificera dig för inkomstförsäkringen. Kom bara ihåg att uppgradera ditt medlemskap till yrkesverksam när du slutat studera. För att få ersättning behöver du vara registrerad som yrkesverksam medlem innan arbetslöshetens inträde. 

Kom ihåg att uppgradera ditt medlemskap

Så fort du har avslutat dina studier och börjat jobba är det viktigt att du anmäler dig som yrkesverksam medlem hos oss. Detta eftersom endast yrkesverksamma medlemmar kan få ersättning ur förbundets inkomstförsäkring. Du måste även vara medlem i Akademikernas a-kassa.

Uppgradera dig från student till yrkesverksam medlem för bara 60 kr per månad resten av året. Detta gäller både för dig som tagit examen och dig som börjat jobba utan examen men har minst 165 hp (110 p).

Uppgradera ditt medlemskap

Tilläggsförsäkringar

Du kan även komplettera inkomstförsäkringen med två frivilliga tilläggsförsäkringar som du köper direkt hos Folksam.

Folksam ansvarar för administration och fakturering av samtliga tilläggsförsäkringar. Om du till exempel behöver ändra din lön för försäkrad inkomst i tilläggsförsäkringen, gör du det enkelt på Folksams webbplats

Tilläggsförsäkring tid

Tilläggsförsäkring tid ger dig ytterligare 180 ersättningsdagar utöver de 150 ersättningsdagar som du har i den gemensamma försäkringen via ditt förbund.

Läs mer om tilläggsförsäkring tid

Tilläggsförsäkring lön

Tilläggsförsäkring lön höjer taket i den gemensamma försäkringen med upp till 60 000 kronor per månad. Det innebär att du, tillsammans med a-kassa, som mest kan få 80 procent av 160 000 kronor brutto.

Läs mer om tilläggsförsäkring lön

Senast uppdaterad 2023-09-04
Till toppen