Sveriges Ingenjörer

Att bli arbetslös

Det första du behöver göra om du blir arbetslös är att säkra din ekonomi. Här får du veta mer om vad du ska göra.

Att förlora sitt jobb eller att inte få chansen att komma in på arbetsmarknaden är inga önskvärda situationer. För att öka dina chanser till nytt jobb gäller det att du håller dig aktiv i ditt jobbsökande. Utvärdera och förbättra dina metoder och underlag vid ansökningar löpande. Genom att jobba med dig själv och ta råd och stöd utifrån kan du undvika att fastna i känslan av hopplöshet.

Det första du behöver göra om du blivit arbetslös är att säkra din ekonomi. Det finns några organisationer du behöver kontakta direkt.

Checklista: 4 steg för att säkra din ekonomi vid arbetslöshet

Viktigt med anmälan till Arbetsförmedlingen

De skyddsnät som finns i samband med arbetslöshet förutsätter att du visar att du står till arbetsmarknadens förfogande genom att registrera dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen – redan din första dag som arbetslös.

Senast på din första arbetslösa dag ska du skriva in dig på Arbetsförmedlingens webbplats med bank-id. Om du inte gör det riskerar du bland annat att förlora a-kasseersättning och inkomstförsäkring. Inskrivning hos Arbetsförmedlingen är också viktigt för att skydda din SGI (din sjukpenninggrundande inkomst hos Försäkringskassan).

Registrera dig hos Arbetsförmedlingen

 

Stöd vid arbetslöshet

Som medlem i Sveriges Ingenjörer och i Akademikernas a-kassa kan du ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen. Och när du söker nytt jobb kan du använda dina medlemsförmåner och tjänster som ingår i ditt medlemskap.

Senast uppdaterad 2023-09-18
Till toppen