Sveriges Ingenjörer

Att bli arbetslös

Att förlora sitt jobb eller att inte få chansen att komma in på arbetsmarknaden är inga önskvärda situationer. Det gäller att man håller i gång, jobbar en hel del med sig själv och inte fastnar i hopplöshet. Men det första du behöver göra om du blivit arbetslös är att säkra din ekonomi. Vi berättar hur du gör det som arbetslös.

Checklista för att säkra din ekonomi vid arbetslöshet

  1. Så fort som möjligt: be din arbetsgivare att fylla i ett arbetsgivarintyg
  2. På din första arbetslösa dag: registrera dig hos Arbetsförmedlingen
  3. På din första arbetslösa dag: ansök om ersättning hos Akademikernas a-kassa. Om du har frågor kring ersättningen kontaktar du a-kassans handläggare, mejladress till a-kassan är info@aea.se.
  4. Efter att du har registrerat din ansökan hos Akademikernas a-kassa: ansök om ersättning hos Akademikernas Inkomstförsäkring.

Stöd vid arbetslöshet

Om du blir arbetslös har du säkert många frågor. Mest akut är oftast ekonomin. De skyddsnät som finns i samband med uppsägningar förutsätter att du visar att du står till arbetsmarknadens förfogande genom att registrera dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen – redan din första dag som arbetslös.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer och i Akademikernas a-kassa kan du ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen. Och när du söker nytt jobb kan du använda dina medlemsförmåner och tjänster som ingår i ditt medlemskap.

Du är alltid välkommen att kontakta oss vid frågor eller för råd och stöd. 

08-613 80 00

Senast uppdaterad 2023-01-24
Till toppen