Sveriges Ingenjörer

Personligt brev

Ditt personliga brev ska i kombination med ditt cv, öka chansen att få komma på intervju. Ett personligt brev ger dig möjlighet att utveckla dina kompetenser från cv:t och anpassa dem till jobbet du söker. Här delar vi med oss av våra bästa tips på hur du skriver ett bra personligt brev. Är du medlem kan du boka vår kostnadsfria förmån granskning av cv och brev.

Skriv din bästa jobbansökan

  • Läs våra bästa tips på hur du skriver cv samt personligt brev.
  • Är du student- eller yrkesverksam medlem? Grattis! Logga in nedan och ta del av vår cv-mall samt boka din kostnadsfria förmån granskning av cv och personligt brev.
  • Ta också hjälp av medlemsförmånen Cowrite för att snabbt skapa ett professionellt och välskrivet cv och personligt brev.
  • Är du inte redan medlem så blir du det enkelt via vår ansökan.

Tips för att skriva personligt brev

1. Använd en träffsäker rubrik

Det första du ska tänka på när det gäller ditt personliga brev är rubriken. Rubriken ska vara tydlig och koppla an till tjänsten du söker.

2. Det personliga brevet ska komplettera cv:t

Ditt personliga brev ska komplettera cv:t, inte upprepa informationen som står där. Skriv gärna likt en tidningsartikel, med det viktigaste först i en sammanfattande ingress. Ingressen avgör om läsaren blir tillräckligt intresserad för att läsa vidare. Ta med några kärnfulla meningar om varför du söker tjänsten och varför just du är rätt person för jobbet.

3. Håll det kortfattat, personligt och relevant

När du är klar med ingressen bör du skirva resten i relevansordning. Fokusera på de meriter som är mest relevanta för arbetsgivaren. Gå in på dina erfarenheter och dra paralleller till tjänsten och de behov som specificerats i jobbannonsen. Skriv gärna något personligt innan du avslutar brevet. Det ger en bättre bild av dig som person och ger även rekryteraren uppslag till intervjufrågor. Avsluta brevet med att återkoppla till ingressen.

4. Använd ett professionellt foto

En bild på dig gör ditt personliga brev mer personligt. Tänk på att bilden ska se professionell och seriös ut, att den är tagen i rätt sammanhang och att bakgrunden är neutral. Det ska inte förekomma andra personer i bilden. En professionellt fotograferad bild kan därför vara väl värt pengarna. 

5. Våga sticka ut lite från mängden

Ditt personliga brev ska öka dina chanser att få komma på intervju. Sikta därför in dig på att skilja dig från mängden av ansökningar så att du fångar arbetsgivarens intresse. Eftersom du har kort tid på dig att göra intryck, är det ingen dum idé att sticka ut lite i din ansökan.

6. Utnyttja vår förmån för att granska ditt cv och personliga brev

Som yrkesverksam eller studentmedlem får du tillgång till vår förmån cv-granskning. Det går bra att skicka med ditt personliga brev för granskning också. Logga in och utnyttja förmånen nedan.

Relaterade tjänster

Till toppen