Sveriges Ingenjörer
Nyheter 28 september 2021

Nu blir det enklare att utvecklas genom mentorskap

Med Mentorsök kan du som medlem kostnadsfritt både registrera din egen mentorprofil eller kontakta mentorer med just de kompetenser du är nyfiken på. Hur mentorskapet ska gå till – det bestämmer ni tillsammans.

Mentorskap är ett effektivt sätt att utvecklas både personligt och yrkesmässigt. Som mentor använder du din erfarenhet för att hjälpa adepten att växa och får samtidigt själv nya perspektiv och energi. 

Mentorsök är Sveriges Ingenjörers nya digitala tjänst där ingenjörer kan komma i kontakt med andra ingenjörer och utvecklas tillsammans genom mentorskap.

Bli eller hitta en mentor i Mentorsök

Sedan tidigare finns de tidsbundna och nischade mentorprogrammen Chefsmentor och Ingenjörsmentor. Med den nya tjänsten Mentorsök kan du bli eller hitta en mentor och starta upp ett mentorskap när det passar dig.

Olika adepter behöver olika mentorer

Just nu är efterfrågan stor från medlemmar om att få en ingenjör som mentor. Oftast är mentorn mer erfaren än sin adept, men upplägget kan också vara det omvända där en ingenjör som är ny i arbetslivet är mentor för en mer senior ingenjör som vill få nya perspektiv.

Behoven hos de som söker en mentor ser väldigt olika ut, och i Mentorsök vill vi därför se mentorer med olika erfarenheter och i olika åldrar.

Petra Edström

verksamhetsutvecklare på Sveriges Ingenjörer och ansvarig för Mentorsök

Nu när Mentorsök börjar fyllas på med mentorer ser vi redan att ingenjörer med en variation av bakgrunder vad gäller bransch, ålder och erfarenhet är intresserade av att utvecklas och dela med sig. Bland mentorerna finns bland annat tech leads, projektledare, hållbarhetschefer, mjukvaruutvecklare, egenföretagare och vd:ar.

– Det är otroligt roligt att se. Det visar tydligt att ingenjörer arbetar med vitt skilda saker men ofta har gemensamt ett engagemang för utveckling, berättar Petra vidare.

Theresa är mentor till flera adepter

En som tidigt registrerat sig som mentor är Theresa Ek.

Att hjälpa andra i sin personliga utveckling är för henne en av de mest givande uppgifterna som chef, och hon tycker att det är väldigt roligt att även få göra det privat genom Mentorsök.

Hon har hela fyra adepter redan, och hon hjälper dem på olika sätt.

– De befinner sig i olika faser i sina yrken, så vi anpassar samtalen utifrån de frågor eller mål som de har just nu, berättar hon. 

Theresa får energi och inspiration av samtalen, och säger att adepterna på ett sätt fungerar som mentorer för henne.

Att ställa frågor till andra om vad de vill uppnå närmsta tiden, hur de kan säkerställa att de når sina mål eller hur de tänker hantera olika situationer gör att jag får reflektera om mig själv.

Theresa Ek

Mentor i Mentorsök

På frågan om hon kan rekommendera andra att bli mentor svarar hon: ”Definitivt!”.

Theresa kommer berätta mer om hur det är att vara mentor på våra infoträffar om Mentorsök den 27 och 28 oktober.

Anmäl dig till någon av träffarna

 

Till toppen