Sveriges Ingenjörer
Aktuellt

Bättre optisk pincett ger Daniel Nilsson Lilla Polhemspriset

Lilla Polhemspriset tilldelas i år ingenjören Daniel Nilsson för hans arbete med optiska pincetter. Priset som går till årets bästa examensarbete på utbildningen till civilingenjör delas ut av Sveriges Ingenjörer.

Priset består av 50 000 kronor och ett diplom.

– Daniel Nilsson har i ett grundligt exjobb lyckats bygga upp ett nytt system som förbättrar redan kända tekniker för optiska pincetter. Hans arbete gynnar sannolikt forskningen på området under många år framöver, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer.

En optisk pincett är ett verktyg som använder ljus för att fånga mycket små objekt. Den är konstruerad av en laser som genom sitt strålningstryck och en lins kan fås att fixera mycket små föremål i en optisk fälla. Tekniken belönades 2018 med Nobelpriset i fysik. Utvecklingen av tekniken har gjort det möjligt att studera levande system som bakterier, virus och extremt små objekt som enskilda molekyler i levande celler.

– I en tid då mikroorganismer har världen i sitt grepp är behovet av forskning på små biologiska och fysikaliska system mer relevant än någonsin, och det är där den förbättrade optiska pincetten kommer in, säger Ulrika Lindstrand.

Daniel Nilsson är 26 år gammal, bor i Örnsköldsvik, och är doktorand på institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Kontaktuppgifter

Daniel Nilsson, n.leinad@hotmail.com, 0730 49 85 95

Läs hela examensarbetet

Läs även Kungl. Vetenskapsakademiens beskrivning av 2018 års Nobelpris i fysik

Om Lilla Polhemspriset och ingenjörsutbildningen

Lilla Polhemspriset delas ut av Sveriges Ingenjörer till årets bästa examensarbete på civilingenjörsutbildningen och består av 50 000 kronor och ett diplom. Utbildningen motsvarar fem års heltidsstudier (300 högskolepoäng). Ordet civilingenjör har funnits sedan 1800-talet men det var 1915 som civilingenjör blev en examenstitel.

Livesändning 2 december

Daniel Nilsson deltar 2 december i en livesändning på Sveriges Ingenjörers Youtube-kanal. Då sker även utdelning av Polhemspriset – Sveriges finaste och äldsta tekniska utmärkelse.

Vid det digitala evenemanget deltar bland andra Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Sofie Lindblom, innovationsexpert, Claudia Olsson, Stellar Capacity, Elin Tornblad, Potato Plastic och Bzzt, Joel Hellermark, VD Sana Labs, Maria Persson Gulda, teknikchef H2 Green Steel, Robert Falck, VD Einride.

Daniel Nilsson är doktorand på institutionen för fysik vid Umeå universitet.

Till toppen