Sveriges Ingenjörer
Nyheter Arbetsmiljö Levipriset 16 juni 2023

Smarta kläder och ergonomisimulering belönas med Levipriset

Årets Levipris tilldelas Lars Hanson, professor i integrerad produktionsutveckling vid Högskolan i Skövde, för hans innovativa och framåtblickande arbete med att förbättra arbetsmiljön genom digitalisering och ergonomisimulering. 

Förbundsordförande Ulrika Lindstrand överlämnade blommor och diplom till Lars Hanson i samband med tillkännagivandet av årets Levipris.

Lars tilldelades priset vid ett livesänt webbinarium där också förra årets Levipristagare Jan Gulliksen talade om det framtida digitala arbetslivet. Priset består av ett diplom samt en prissumma om 50 000 kr.

Lars insatser är ett lysande exempel på hur ingenjörskonst kan förbättra människors liv och hälsa. Han inspirerar framtida ingenjörer och väcker intresset för hur ny teknik kan bidra till en bättre arbetsmiljö, hälsa och effektivitet.

Ulrika Lindstrand

Förbundsordförande

Smarta arbetskläder utvärderar ergonomin

I sitt arbete kombinerar Lars virtuella och fysiska världar, med hjälp av simuleringsverktyg och smarta arbetskläder utvärderas ergonomin i olika arbetsrörelser. Syftet är att bidra till en bra arbetsmiljö genom att med proaktiva verktyg hjälpa andra ingenjörer att designa bort arbetsmiljöproblem redan vid utvecklingen av produkter och produktionssystem. På så sätt kan hans arbete få ringar på vattnet.

Jag har fokuserat på att utveckla effektiva verktyg till personer som arbetar med arbetsmiljö för att underlätta deras vardag. Om jag hjälper ett hundratal personer, kan de i sin tur hjälpa tusentals.

Lars Hanson

Levipristagare 2023

Lars Hansons forskning och utveckling av IMMA, Intelligently Moving Manikins, har revolutionerat fordonsindustrin genom att ta hänsyn till att människor är olika och utvärdera rörelser och arbetsmoment snarare än statiska positioner. De digitala dockorna talar om vilken ergonomisk belastning de upplever och hur trång till exempel monteringen är.

– Det känns väldigt bra och roligt att den forskning som jag och mina kollegor bedriver uppmärksammas. Vi har lyckats bra inom tillverkningsindustrin. Min förhoppning är att Levipriset kan få även andra branscher att få upp ögonen för möjligheten att virtuellt bedöma och optimera människans samspel med produkter eller produktionssystem i syfte att skapa en förbättrad arbetsmiljö, avslutar Lars Hanson.

Lars Hanson framför en hjullastare med den smarta tröjan som kan mäta och kommunicera belastning.
Digitala dockor (IMMA) monterar en trampbil. De digitala dockorna talar om vilken ergonomisk belastning de upplever och hur trång monteringen är.

Om Levipriset

Levipriset instiftades 2004 och är uppkallat efter den svenska stressforskningens nestor, professor emeritus Lennart Levi.

Priset delas ut av Sveriges Ingenjörer och syftar till att uppmärksamma ingenjörernas roll för utvecklingen av en bra arbetsmiljö.

Pristagaren tilldelas en prissumma på 50 000 kronor.

Till toppen