Sveriges Ingenjörer

Tjänstepensionens dag 27 september – en dag att fira!

9 av 10 anställda i Sverige har tjänstepension. Det betyder mer pengar att se fram emot i livet både under och efter jobbet. Det firar vi på Tjänstepensionens dag den 27 september. Som privatanställd tjänsteman har du tjänstepensionen ITP.
Nyheter
2023-09-25

Med ITP får du pengar till din pension och andra försäkringar som hjälper dig ekonomiskt om du till exempel blir sjuk. Det ingår också en försäkring som ger dina efterlevandeersättning om du skulle dö. Dessutom finns det en möjlighet att lägga till ytterligare skydd om behovet finns.

ITP 1 eller ITP 2

Det finns två tjänstepensioner för privatanställda tjänstemän, ITP 1 och ITP 2. Det vanliga är att du har ITP 1 om du är född 1979 eller senare och ITP 2 om du är född 1978 eller tidigare. På vissa företag har dock alla tjänstemän ITP 1, oavsett ålder.

ITP 1 är en premiebestämd pension. Det betyder att din arbetsgivare betalar in en fastställd procentsats varje månad från att du är 25 år fram till 66 år. Hur mycket du får ut i pension så småningom beror på vilka avgifter du betalar, hur pengarna växer och hur din lön förändras under arbetslivet.

Du som har ITP 2 började tjäna in den när du fyllde 28 år. Inbetalningarna fortsätter så länge som du är anställd hos din arbetsgivare, men som längst till 65 års ålder. ITP 2 består av två delar.

Den största delen av ITP 2 består av en förmånsbestämd pension. Det innebär att storleken på pensionen du så småningom kommer få ut är bestämd i förväg. Den mindre delen heter ITPK och är en premiebestämd pension. Din lön styr summan din arbetsgivare betalar in till ITPK.

Lär dig mer på avtalat.se

Till toppen