Sveriges Ingenjörer

Klarna tecknar kollektivavtal med Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer har, tillsammans med Unionen, sedan i våras gemensamt förhandlat om kollektivavtal. Nu är det klart att Klarna tecknar kollektivavtal och därmed är varslet avblåst.
Nyheter
2023-11-03

Efter månader av fruktlösa förhandlingar om kollektivavtal frånträdde Sveriges Ingenjörer och Unionen förhandlingarna och varslade den 26 oktober Klarna om stridsåtgärder. Förhandlingen har sedan dess återupptagits med hjälp av medlare från medlingsinstitutet och nu står det klart att Klarna går vidare och tecknar kollektivavtal.

– Vi välkomnar Klarna in i den svenska modellen och ser fram emot ett gott samarbete. Med ett kollektivavtal på plats stärker vi inflytandet för de anställda på Klarna samtidigt som vi tryggar villkoren, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer. 

I dag säger Sveriges Ingenjörer och Unionen ja till medlarens bud och varslet om stridsåtgärder på Klarna Bank AB dras därför tillbaka. 

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande, och Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Genom dagens beslut manifesterar Klarna samhällsansvar och visar vägen för starka svenska techbolag, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer. 

Med det kollektivavtal som nu tecknats kommer anställda på Klarna bland annat ha rätt att organisera sig på arbetsplatsen, rätt att i god tid få besked om beslut och vara med och påverka i frågor som rör till exempel villkor, förmåner och omorganisationer.  

Kollektivavtalet som parterna enats om är BAO (Bankinstitutens Arbetsgivareorganisation och Sveriges Ingenjörer/Akavia) och kommer att börja tillämpas från den 1 januari 2024.  

Till toppen