Sveriges Ingenjörer
Anläggning för solenergi.

Gröna investeringar krävs när världen ställer om

En ny, unik rankning som Sveriges Ingenjörer beställt visar att Sverige fortfarande lyckas locka till sig gröna investeringar. Men flera andra länder gör stora offensiva satsningar på områden där Sverige är passivt och toppositionen hotas.
Debatt
2024-01-17

Nu krävs en grön investeringsoffensiv annars äventyras klimatomställning, tillväxt och jobb i Sverige, skriver Ulrika Lindstrand, förbundsordförande och Johan Kreicbergs, chefsekonom, Sveriges Ingenjörer på Dagens Nyhets debattsida.

Klimatomställningen är en av de största utmaningarna världen står inför. En fullskalig omställning till fossilfri produktion är helt nödvändig för Sverige. Görs inte omställningen kommer vi inte längre kunna ha någon industri.

Att vara ett attraktivt land för industriella investeringar har alltid varit avgörande för tillväxt och välstånd. Men genom EU:s klimatlag – ”Fit for 55” – förändras förutsättningarna kraftigt. Unionen ska bli klimatneutral 2050 och under de närmaste åren kommer konkurrensen om gröna investeringar att intensifieras. Många länder vill vara hemvist för framtidens koldioxidneutrala industri.

I en jämförelse med 14 andra länder hamnar Sverige på en femteplats totalt i inom området gröna investeringar.

När våra konkurrentländer är på offensiven kan vi inte förbli passiva. Genom stärkt forskning och utveckling samt kompetensförsörjning behöver vi initiera en grön investeringsoffensiv. Annars kommer vi bli omsprungna i den tuffa internationella konkurrensen.

Ulrika Lindstrand

förbundsordförande

Debattartikel i Dagens Nyheter

Till toppen