Din anställning

Vi är experter på dina rättigheter och skyldigheter som anställd. Vi bevakar dina möjligheter.

För ett tryggt och bra arbetsliv

En av våra viktigaste uppgifter är att förhandla fram kollektivavtal för dig och alla våra andra medlemmar. Avtalen reglerar centrala frågor som bland annat rör dina arbetsvillkor, föräldraledighet och din tjänstepension.

Sök kollektivavtal utifrån bransch

Här kan du hitta det kollektivavtal som din bransch omfattas av. På så sätt vet du vilka villkor som gäller för dig. Logga in till dina sidor för att se exakt vilket kollektivavtal som du omfattas av.

Sök kollektivavtal här

Kollektivavtal ger goda arbetsvillkor

De kollektivavtal som vi förhandlar fram lägger grunden till ett hållbart arbetsliv genom att gynna dig ekonomiskt och bidra till din utveckling. Föräldralön, medbestämmanderätten och tjänstepension är några exempel på områden som vi förhandlar om för dig och övriga medlemmar.

Här ser du några exempel på villkor du har nytta av tack vare kollektivavtalen.
 
 

Lokala kollektivavtal

På din arbetsplats kan det finnas lokala kollektivavtal som kompletterar reglerna i de centrala kollektivavtalen och ger dig ännu bättre villkor, som ersättning vid föräldraledighet, kompetensutveckling eller flextid. Ta reda på vad som gäller för dig genom att kontakta dina förtroendevalda för akademikerna på din arbetsplats.

Hitta din förtroendevalda genom att logga in

Kollektivavtal kompletterar lagstiftningen

En av Sveriges Ingenjörers viktigaste uppgifter är att lägga grunden för ett tryggt och bra arbetsliv genom att förhandla fram kollektivavtal. Avtalen reglerar frågor rörande exempelvis arbetsvillkor, föräldraledighet och tjänstepension.

Så fungerar kollektivavtal

Hur mycket är ditt kollektivavtal värt?

Kollektivavtalet kan göra stor skillnad i plånboken, exempelvis om du blir sjuk, är hemma med barn eller har oturen att drabbas av en arbetsskada. Din pension påverkas också av kollektivavtal.

Se hur mycket ett kollektivavtal kan vara värt för dig.

Teckna hängavtal

Ett hängavtal är ett kollektivavtal mellan en arbetsgivare, som inte är medlem i en arbetsgivarorganisation, och en arbetstagarorganisation. Genom hängavtal kan arbetsgivaren erbjuda sina anställda standardvillkoren som gäller på arbetsmarknaden.

Läs mer om, och hitta blanketter för hängavtal här.

Bli medlem
Bli medlem och få rådgivning och coachning
Du får rådgivning och coachning för att höja din lön och bygga din karriär.
Till toppen