Sveriges Ingenjörer
Medlemskap

Må bra på jobbet

För att trivas på jobbet och hålla i längden krävs att du hittar en balans mellan prestation och återhämtning. Här kan du hitta tips på vad du kan göra för att prioritera, sätta gränser och leda dig själv. Allt för att du ska må bättre både på och utanför jobbet.

I strävan efter att göra ett bra jobb finns en risk att du tar på dig för mycket. Kanske kan det kännas svårt att sätta gränser och stressen ökar medan att göra-listan fylls på.

Om du stressar för mycket under lång tid utan att återhämta dig kommer kroppen till slut att säga ifrån. Det är viktigt att förebygga då vägen tillbaka från utmattning kan vara lång.

Rimlig arbetsbelastning första steget

Om du har en ohälsosam stressnivå är det första du behöver göra att tillsammans med din chef se till att du har en rimlig arbetsbelastning. Chefen behöver vara tydlig när det gäller vilka förväntningar som finns på dig samt mål, ansvar och mandat.

Prioritera och sätta gränser

Som ingenjör behöver du kunna gå på djupet och ägna dig åt arbete utan avbrott. Det finns gott om distraktioner runt oss och det gäller att planera arbetstiden ordentligt så att du kan djuparbeta när du har som mest energi och ork. 
Ett sätt är att få till djupjobbet är att sätta gränser och skapa strukturer och rutiner för hur och när de långa och sammanhängande arbetspassen ska äga rum. Du kan prova olika former av schemaläggning, sätta mål, testa olika arbetssätt eller sätta upp regler för när du kollar mejl eller tittar på mobilen.

Checklista – att prioritera och sätta gränser

Att leda sig själv på bästa sätt

Om du bli bra på självledarskap hjälper det dig att både må och prestera bättre. Grunden i självledarskap är en god självinsikt, att vara trygg i vem du är och vad du vill. Med ökad självinsikt och verktyg för att styra upp dina arbetssituationer och relationer skapar du bättre förutsättningar för att må bra, känna dig mindre stressad, prestera bättre och uppfylla dina mål både på ett privat plan och i arbetslivet.

E-kurs i självledarskap

Vi erbjuder dig som medlem en kostnadsfri e-kurs i självledarskap som ger dig verktygen för att leda dig själv på bästa sätt.

Testa din stressnivå

Suntarbetsliv, en av våra samarbetspartners i arbetsmiljöfrågor, har tagit fram ett stresstest som kan hjälpa dig att upptäcka tidiga tecken på en ohälsosam stressnivå. Syftet är att se stressen i tid så att du kan göra något åt din situation.

 

 

 

Webbinarier för din personliga utveckling

Som medlem i Sveriges Ingenjörer har du tillgång till vår playkanal med massor av webbinarier om olika intressanta ämnen. Här ger vi dig ett smakprov och tipsar om två som kan ge dig verktyg för ett hälsosamt arbetsliv.

Boktips: gör en omstart

Att kunna göra en bra omstart har aldrig varit viktigare än nu. Varje dag översköljs vi av möjligheter, och det är lätt att hamna på fel spår. I sin bok ”Omstart: konsten att bryta ihop och komma igen” ger Olof Röhlander dig värdefulla tips.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer får du 8 procent rabatt på böcker på Adlibris. Logga in här för att få tillgång till din rabattkod.

 

Hjälp och råd när du inte har balans i livet

Som medlem omfattas du av en hälsoförsäkring vid psykisk ohälsa, som ger dig upp till sex kostnadsfria samtal med en psykolog om du känner dig orolig, stressad, deprimerad eller överarbetad.

Senast uppdaterad 2024-06-03
Till toppen