Sveriges Ingenjörer

Vem är Sveriges Ingenjörers ordförande?

Ulrika Lindstrand leder ett av Sveriges största fackförbund, är förtroendevald på sin arbetsplats och jobbar deltid. Nyfikenhet är drivkraften för Sveriges Ingenjörers förbundsordförande.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

En blandning av fackliga frågor och rena professionsfrågor fyller dagligen agendan för Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand. Sedan 2003 har hon varit förtroendevald på olika nivåer inom förbundet. Sedan 2016 har hon varit förbundsordförande på Sveriges Ingenjörer, ett uppdrag som hon kombinerar med att jobba 40 procent på läkemedelsföretaget McNeil i Helsingborg.

- För min del är det viktigt att jobba samtidigt. Det ger mig en trovärdighet i förhandlingarna med arbetsgivarna, jag vet hur avtalen fungerar i praktiken och jag har nära kontakt med medlemmarna, säger Ulrika Lindstrand.

En annan viktig del av att kombinera uppdragen är att kunna bibehålla sin ingenjörskompetens. Ulrika Lindstrand är stolt över att vara en del av ingenjörskåren, som på daglig basis arbetar med sådant som underlättar livet för andra.

- Jag tror att medlemmarna glömmer bort hur mycket viktigt och spännande de bidrar med när de går till jobbet varje dag. Ingenjörerna är en fantastisk grupp att få företräda, det är verkligen ett hedersuppdrag, säger Ulrika Lindstrand.

Att fortsätta jobba ger mig trovärdighet vid förhandlingsbordet.

Ulrika Lindstrand

Sveriges Ingenjörers förbundsordförande

Det har tagit tid att bygga upp det breda kontaktnät som hon har idag, men det är avgörande för att Sveriges Ingenjörer ska vara en naturlig aktör i viktiga sammanhang. Dagligen blandas möten och samtal med ministrar, arbetsgivarorganisationer och fackliga partners i Sverige och internationellt. På EU-nivå visas stort intresse för den svenska arbetsmarknadsmodellen, men det finns en tendens att vilja plocka russinen ur kakan och lagstifta istället för att förhandla. Här har Sveriges Ingenjörer en svår men viktig balansgång mellan att solidariskt dela goda exempel och samtidigt slå vakt om den unika förhandlingsmodellen.

- Den svenska modellen borgar för långsiktighet och stabilitet som kommer både anställda, arbetsgivare och Sverige till godo. Trygga människor gör djärva val. Den är en av grunderna till vårt goda innovationsklimat.

Efter 10 år i förhandlingsdelegationen för Innovations- och kemiindustrierna vet Ulrika hur mycket hårt arbete det ligger bakom Sveriges Ingenjörers påverkans- och förhandlingsarbete.

- Det är viktigt att se det som en seger att inte bli av med de villkor vi har, även om det är tråkigt att prata om det. Vid förhandlingsbordet är det inte bara vi som vill förändra, arbetsgivarna kommer också med sina krav. Att försvara är också ett hårt jobb.

Lyssna på hela intervjun med Ulrika Lindstrand på ingenjörspodden.se (avsnitt 16)

Meritförteckning

Uppdrag i förbundet

 • 2016 till idag: Förbundsordförande
 • 2006 till idag: Ordförande Akademikerföreningen vid McNeil AB
 • 2012 till 2016: Förste vice förbundsordförande
 • 2010 till 2012: Förbundsstyrelseledamot
 • 2003 till 2012: Ledamot av förhandlingsdelegationen IKEM

Ett urval av andra uppdrag

 • Förste vice ordförande i Saco
 • Ordförande för Industrins Utvecklingsråd
 • Vice ordförande i ANE (Association of Nordic Engineers)
 • Ledamot i Facken inom Industrin och Industrirådet
 • Ledamot i styrelsen för Vetenskap och Allmänhet
 • UKÄ:s insynsråd
 • Regeringens samverkansprogram för digital strukturomvandling
 • Arbetsmarknadens EU-råd
 • Referensgruppen KOMET (kommittén för teknisk innovation och etik)
 • Representerar förbundet internationellt i t ex IN (Industrianställda i Norden), IndustriAll, UNI och FEANI

Se Ulrika Lindstrands profil på LinkedIn

Kontakta Ulrika

E-post

Twitter

LinkedIn

Senast uppdaterad 2023-07-13
Till toppen