Sveriges Ingenjörer
Nyheter 15 september 2021

Stor efterfrågan på ingenjörer - läge för jobbyte?

Under hösten är det många arbetsgivare som drar igång rekryteringsprocesser. För den yrkesverksamme finns flera fördelar med ett jobbyte. Förutom nya erfarenheter och utökat kontaktnät kan det även ge mer i lönekuvertet. Sveriges Ingenjörer ger tips och råd.

Jobbytarsäsongen har dragit igång på allvar. Det märks hos Sveriges Ingenjörer som just nu får många frågor från medlemmar som har tankar på att byta jobb. Och efterfrågan på ingenjörskompetens är stor bland arbetsgivare.

Som yrkesverksam ingenjör finns det skäl att se sig om. Flera storsatsningar görs nu på grön industri, framförallt i norra Sverige men också på andra ställen. Det parallellt med övrig teknikutveckling inom områden som AI, elektrifiering och infrastruktur gör att många olika arbetsgivare efterfrågar teknisk spetskompetens.

Förbundets rådgivning hjälper medlemmar med bland annat karriärcoachning, granskning av cv och anställningsavtal samt intervjuträning. Dessutom erbjuder förbundet Sveriges mest heltäckande lönestatistik för ingenjörer. Lönestatistiken är en viktig källa för att värdera och argumentera när det väl finns ett jobberbjudande att ta ställning till.

Nya möjligheter öppnar upp sig när arbetslivet i högre grad blir distansbaserat. Det ger en geografisk breddning av arbetsmarknaden för landets ingenjörer. På så sätt kan utbudet av potentiella arbetsgivare öka och stärka konkurrensläget för löneförhandlingar.

Sveriges Ingenjörers checklista för jobbsökare

  • Fundera över vilken typ av arbetsplats eller företag som du vill arbeta på
  • Fundera över vilka ambitioner och drivkrafter du har
  • Meddela vänner och bekanta att du söker jobb
  • Registrera din profil på utvalda jobbsökarsajter och gå med i sociala nätverk
  •  Kontakta de företag som intresserar dig

Klicka här för fler tips till dig som är på jakt efter nytt jobb

Förbundet ger tips i Dagens Industri

DI har intervjuat förbundets förhandlingschef Camilla Frankelius. I artikeln ger hon tips och råd för hur efterfrågan på ingenjörer och nya möjligheter med distansarbete kan påverka förhandlingen vid ett jobbyte.

Klicka för att komma till artikeln Förhandlingsproffsets offensiva lönetips -  ”Man ska vara djärv och ta i” på Di.se (obs! prenumerationsartikel)

 

Till toppen