Sveriges Ingenjörer

Tips till dig som söker jobb

Kom ihåg att du som ingenjör du attraktiv på arbetsmarknaden. Kanske söker du ditt första jobb eller så vill du testa en ny bransch. Oavsett anledning kan du öka dina chanser med våra tips. Beroende på utgångsläge kan du också behöva tänka på några viktiga saker.

Tips när du skriver en jobbansökan

Ditt cv och personliga brev ska marknadsföra dig och dina kompetenser. En bra och tydligt utformad ansökan ökar dina möjligheter att ta dig ända till jobbintervjun.

Vad ska du tänka på inför en jobbintervju?

Jennifer Nilson Fridell, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, går igenom vad du ska tänka på inför en jobbintervju.

Cv – tips och granskning

Här får du tips på hur du skriver ett bra cv, tillgång till vår cv-mall och medlemsförmånen cv-granskning.

Till förmånen

Intervjutips från Poolia Engineering

Vi har pratat med Anders Marcusson från Poolias rekryteringsverksamhet som tipsar om hur du lyckas med anställningsintervjun.

En anställningsintervju kan upplevas som en pressad situation, du kanske är nervös, känner dig utsatt och granskad. Men vänd på det och fundera på vad rekryteringskonsulten eller den rekryterande chefen vill få ut av intervjun. Syftet är såklart att göra en bedömning, inte av dig som människa utan hur väl du skulle passa för den aktuella rollen på företaget.

– Som rekryteringskonsult vill jag få reda på just det. Hur bra passar kandidaten i rollen? Vad finns det för potential att lyckas, trivas och utvecklas? I vad finns riskerna? I vad kan personen behöva stöttning från sin nya arbetsgivare för att lyckas?, berättar Anders.

– Jag är mån om att skapa en så trygg och öppen situation som möjligt i mötet med kandidaten. Då tror jag att jag får ut mest av intervjun och har störst chans att besvara dessa frågor. En kandidat faller sällan på att ha svarat öppet och uppriktigt, snarare om det finns oklarheter och jag får undvikande svar, fortsätter Anders.

Är kandidaten öppen och tydlig är det lättare att avgöra om rollen är rätt. Ibland kan det bli tydligt att rollen inte är rätt, men en öppen kandidat som gett tydliga och konkreta svar har då mycket goda chanser att vara aktuell för en annan roll som passar bättre istället.

– Självklart finns det massor av tips som är mer eller mindre övergripande inför alla viktiga situationer. Att vara utvilad, gå in med gott mod, se till att ha ätit ordentligt och komma i tid. Tänk också på att du är kallad till intervjun för att du har en intressant bakgrund eller potential och känn trygghet i det. Men om jag ska lista några konkreta saker att tänka på inför en anställningsintervju, så är det följande:

Ta reda på saker om företaget. Är du lite påläst och kan ställa frågor som är relevanta för både tjänsten och för företaget har du lättare att också få fram var du kommer in i bilden.

Läs noga igenom kravprofilen i annonsen och bocka av kraven för dig själv. Vad betyder kraven för dig? Uppfyller du dem? Och om något av kraven inte matchar, finns det något relaterat som du har erfarenhet av och som gör att du snabbt kan lära dig?

Förbered dig gärna genom att fundera över de viktigaste anledningarna varför du tror att du är rätt person för jobbet. Vad kan du bidra med och fundera gärna på exempel från ditt tidigare arbetsliv som styrker detta. Konkreta och tydliga exempel är det bästa sättet att få fram dina styrkor.

Lyssna på frågorna som ställs. Det kan låta självklart, men se till att du verkligen förstår frågan och be om förtydligande annars. Se till att svara på frågan och om du känner att du svävar ut kan det vara bra att ställa en kontrollfråga om den som intervjuade fick svar på frågan.

Bjud på dig själv, men var professionell! Öppnar du upp kommer också personen som möter dig i intervjun ha lättare att förstå vem du är och hur du tänker. Lämna dock de alltför personliga detaljerna utanför, om de inte är viktiga pusselbitar relaterade till hur du fungerar i en arbetssituation.

Dags för anställningsavtal

När du fått ditt jobb är det dags för att skriva på anställningsavtalet. Ditt anställninsavtal kan se olika ut beroende på om företaget har kollektivavtal eller inte.

En rekommendation från oss är att inte skriva på någonting innan du har pratat med oss och skriv absolut inte på någonting som du inte förstår till 100 %. Dessutom, fråga om arbetsgivaren har kollektivavtal. Om de inte har det, var då extra uppmärksam, exempelvis om tjänstepension. 

Kollektivavtal är grejen

Om du börjar arbeta på ett företag med kollektivavtal får du ett mycket förmånligt paket. Du behöver bara förhandla om lön och eventuella särskilda önskemål som till exempel möjlighet att jobba hemifrån, fler semesterdagar eller tjänstebil. Allt annat är redan förhandlat.

Att jobba på ett företag med kollektivavtal är det enklaste sättet att försäkra dig om att du har bra villkor om du blir förälder, arbetar övertid, blir sjuk eller skadar dig i arbetet. Och kollektivavtalet ger dig bra villkor även när du går i pension. När det gäller pension och försäkringar är det en stor fördel att lösningar har förhandlats fram för ett stort kollektiv då avgifterna från försäkringsbolagen därmed sjunker ordentligt. Som försäkrad får du helt enkelt ut mer av kakan på ett företag med kollektivavtal.

Företag utan kollektivavtal

Företag som inte har kollektivavtal kan också erbjuda bra villkor, men som regel är det svårt för dem att matcha villkoren företag med kollektivavtal erbjuder. För att försäkra dig om att du får bra villkor behöver du själv punkt för punkt få med motsvarande saker i ditt anställningsavtal.

Som medlem har du möjlighet att få avtalet granskat av en våra ombudsmän för att försäkra sig om att allt viktigt är med. Vi vet vad du behöver tänka på och granskar bland annat anställnings-, konsult- eller sekretessavtal.

Du som medlem kan läsa vår checklista med vad du behöver få med i ett anställningsavtal om du arbetar på ett företag utan kollektivavtal.

Avtalsgranskning

Vi hjälper dig att granska villkoren innan du skriver på ditt nya anställningsavtal.

Ta hjälp av oss för att kolla ditt avtal

Saker du behöver göra för att säkra din ekonomi vid arbetslöshet

  1. Så fort som möjligt: Be din arbetsgivare att fylla i ett arbetsgivarintyg
  2. På din första arbetslösa dag: Registrera dig hos Arbetsförmedlingen
  3. På din första arbetslösa dag: Ansök om ersättning hos Akademikernas a-kassa. Om du har frågor kring ersättningen kontaktar du a-kassans handläggare, mejladress till a-kassan är info@aea.se.
  4. Efter att du har registrerat din ansökan hos Akademikernas a-kassa: Ansök om ersättning hos Akademikernas Inkomstförsäkring.
Senast uppdaterad 2023-08-18

Relaterade tjänster

Till toppen