Sveriges Ingenjörer
Nyheter 27 juni 2022

Så mycket tjänar IT-ingenjörer

IT-ingenjörer tillhör de bäst betalda av alla ingenjörer. I genomsnitt tjänar en civilingenjörsutbildad IT-ingenjör 53 000 kronor i månaden i privat sektor, om man räknar bort cheferna. Men det finns stora variationer inom gruppen. Det visar Sveriges Ingenjörers lönestatistik.

Den fjärdedel av IT-ingenjörerna som tjänar bäst i den privata sektorn har en lön över 60 000 kronor i genomsnitt för alla åldrar. I storstadsområden kan lönerna ofta vara ännu högre än så.

De höga lönerna i IT-branschen ger ett mått på den extremt höga efterfrågan på deras kompetens. Inom flera områden råder huggsexa om de bästa programmerarna och systemingenjörerna.

Camilla Frankelius
förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer

Högskoleingenjörer i den privata IT-branschen har genomsnittslöner på 49 300 kronor i snitt, medan den bästa betalda fjärdedelen har löner över 55 000 kronor i månaden.

Det finns även stora skillnader mellan olika sektorer. IT-ingenjörer i privat sektor tjänar cirka 4000–5000 kronor mer i månaden än ingenjörer anställda i statlig, regional eller kommunal sektor.

Den offentliga sektorn borde värdesätta ingenjörernas kompetens högre när det sker höga investeringar i digitalisering och storsatsningar på infrastrukturen. Rekryteringen försvåras med så stora löneskillnader.

Camilla Frankelius

förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer

Totalt har arbetslösheten för ingenjörer sjunkit snabbt från 1,7 procent i januari 2021 till rekordlåga 0,9 procent i maj 2022. Det är den lägsta siffran på tio år.

Även om ingenjörer har en bred teknisk utbildning finns det inte många tillgängliga ingenjörer att välja mellan. Därför måste arbetsgivarna bli mycket bättre på att kompetensutveckla den personal de redan har

Camilla Frankelius

förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer

IT-ingenjörernas löner

Civilingenjör (kr/månad)

Privat alla                                53 000 kr

Privat industri                          52 700 kr

Privat tjänste                           53 100 kr

Privat övriga                            53 200 kr

Statlig                                     48 200 kr

Kommun och region                 49 200 kr

 

Högskoleingenjör (kr/månad)

Privat alla                                49 300 kr

Privat industri                          48 900 kr

Privat tjänste                           48 600 kr

Privat övriga                            50 300 kr

Statlig                                      46 100 kr

Kommun och region               43 700 kr

Om statistiken
Siffrorna är inhämtade via Sveriges Ingenjörers årliga medlemsenkät. Lönerna baserars på  cirka 12 000 mjukvaruutvecklare och systemutvecklare som är högskole- eller civilingenjörer. Chefer är exkluderade.

Till toppen