Sveriges Ingenjörer

Sveriges Ingenjörer varslar om konflikt på Klarna

Efter månader av förhandlingar har Sveriges Ingenjörer och Unionen idag gemensamt varslat om konfliktåtgärder mot Klarna Bank AB. Detta till följd av de tidigare avbrutna förhandlingarna om kollektivavtal.
Nyheter
2023-10-26

Efter nästan åtta månader av kollektivavtalsförhandlingar meddelade Sveriges Ingenjörer i fredags att vi frånträder förhandlingarna om kollektivavtal.

– Vi upplever inte att Klarna har prioriterat våra förhandlingar. Förhandlingstillfällen har ställts in på deras begäran och processen har förhalats. Vi har varit tydliga i vår dialog med företaget om att vi anser att vi har uppfyllt vår förhandlingsskyldighet och har stått till förfogande för att svara på utestående frågor. Nu hoppas vi självklart att vi kan komma vidare, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Som brukligt kommer Medlingsinstitutet nu att utse opartiska förhandlare som beslutar om nästa steg. Om medlarna inte meddelar annat, eller om man inte lyckas komma vidare i förhandlingarna, så träder konfliktåtgärderna i kraft tisdagen den 7 november 2023 klockan 10.30.
 
Ett kollektivavtal skulle manifestera Klarnas samhällsansvar och ge ett stärkt inflytande för de anställda på Klarna och förbättrade möjligheter till samverkan mellan fack och arbetsgivare.  
 
– Vi är övertygade om att ett kollektivavtal skulle gagna såväl Klarnas anställda som bolaget. Därför är vi fortfarande öppna för att nå en lösning innan konflikt bryter ut, säger Camilla Frankelius. 

Till toppen