Sveriges Ingenjörer

Kameran ser om du är säker nog för jobbet

Jonathan Karlsson och Fredrik Strand tilldelas Wimanska priset 2023 för landets bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. De får priset för sitt arbete med att göra arbetsplatser säkrare med datorseende och maskininlärning.
Nyheter
2023-10-11

Pristagarna delar på 50 000 kronor och får ett diplom från Sveriges Ingenjörer.

Fredrik Strand och Jonathan Karlsson.

På många arbetsplatser krävs säkerhetsutrustning för att få tillträde. Hjälm, särskilda handskar, säkerhetsväst, skyddsglasögon och hörselskydd är några exempel. Bara den som bär rätt skydd ska släppas in. Pristagarna tog sig an säkerhetsproblematiken genom att försöka visuellt identifiera skyddsutrustning genom att kombinera datorseende och maskininlärning. Utgångspunkten är en kamerabild som används för att avgöra om en medarbetare ska släppas in i ett säkerhetsklassat område. Kameran ser om du är säker nog för jobbet.

Jonathan Karlssons och Fredrik Strands skickliga examensarbete använder den senaste tekniken och visar hur ingenjörskunnandet kan användas för att göra arbetsplatser säkrare med hög tillförlitlighet.

Ulrika Lindstrand

förbundsordförande, Sveriges Ingenjörer

Systemet de skapade blev – efter att ha tränats på skyddsutrustningens olika delar – mycket exakt. Träffsäkerheten var 99 procent på tre meters avstånd. Pristagarna bedömer att systemet skulle kunna blir ännu bättre om det tränades på precis den skyddsutrustning som används på en arbetsplats.

Jonathan Karlsson och Fredrik Strand tog examen från Högskolan i Halmstad 2022 på högskoleingenjörsprogrammet med inriktning datateknik. Jonathan Karlsson kommer ursprungligen från Värnamo innan han studerade i Halmstad. I dag bor och arbetar han i Göteborg på Eniac Data som erbjuder programpaket till kyrkoförvaltningar. Fredrik Strand växte upp i Landskrona och bor efter utbildningen kvar och jobbar i Halmstad på byggkonsultföretaget Creacon.

Ur priskommitténs motivering

Utöver de tekniska aspekterna i examensarbetet tar pristagarna upp etiska och juridiska frågeställningar kring den utvecklade tekniken. De visar att de kan tillämpa akademiska kunskaper och metoder på ett relevant praktiskt problem med stor skicklighet och inte minst hur tekniken kan användas för att göra världen lite säkrare.

Kontaktuppgifter

Jonathan Karlsson, jjonathankarlsson@gmail.com

Fredrik Strand, fredrik00.strand@gmail.com

Wimanska priset delas ut varje år av en kommitté utsedd av Sveriges Ingenjörer för bästa examensarbete vid högskoleingenjörsutbildningen. Högskoleingenjörsutbildningen omfattar 180 högskolepoäng vilket motsvarar tre år och är en yrkesexamen på grundnivå. Som högskoleingenjör arbetar man med olika former av tekniskt utvecklings- och konstruktionsarbete, ofta i nära samarbete med civilingenjörer och andra yrkesgrupper.

Till toppen