Sveriges Ingenjörer
Aktuellt Nyheter 27 februari 2022

Så ser ingenjörernas löneförväntningar ut

Ingenjörerna planerar att kräva fyra procents löneökning i genomsnitt under de kommande lokala förhandlingarna på företag och i verksamheter. Det visar en ny undersökning bland Sveriges Ingenjörers medlemmar.

Medlemsundersökning - Höga lönekrav inför årets lönerevision

Ingenjörernas förväntningar på löneökningar återspeglar den stora efterfrågan på ingenjörer, inte minst tack vare ökande digitalisering och de stora industrisatsningarna som planeras i norra och västra Sverige.

Johan Kreicbergs

samhällspolitisk chef, Sveriges Ingenjörer

Årstakten för löneökningarna i det nuvarande Industriavtalets så kallade märke är satt till 2,2 procent. Ingenjörernas löneutveckling avgörs av prestationen utifrån de lönekriterier som finns på arbetsplatsen. Märket är inte tänkt att vara ett tak för individer och en arbetsgivare är fri att ge individuella lönepåslag som speglar insats och utfört arbete.

Dagens arbetsmarknad ger ingenjörerna goda möjligheter att söka nya sig till nya arbetsgivare om lön och villkor släpar efter. Att byta arbetsgivare är fortfarande ett effektivt sätt att få upp lönen.

Johan Kreicbergs

samhällspolitisk chef, Sveriges Ingeenjörer

Om medlemsundersökningen

  • Enkäten skickades ut till en panel bland medlemmar i Sveriges Ingenjörer.
  • Svarsperioden är 4-9 februari 2022.
  • 1996 ingenjörer fick enkäten och 1068 svarade på den, vilket ger en svarsfrekvens på 54 procent.

 

TT skriver om förväntningarna i medlemsundersökning och har interjvuat förbundets samhällspolitiska chef Johan Kreicbergs. 

Klicka här för att komma till TT-artikeln "Yrket som har guldläge att få lönelyft"  via SvD.se

Till toppen