Sveriges Ingenjörer
Josefin Rojas Vasquez

Valet att bli ingenjör är det bästa jag gjort

För Josefin Rojas Vazquez har intresset för natur och teknik funnits med ända sedan barnsben. Kombinera det med ett samhällsintresse, så blev slutsatsen en utbildning till civilingenjör i energiteknik.
2024-03-06
Josefin Rojas Vasquez

När väcktes ditt intresse för teknik?

Det har smugit sig på mig. Det började med att jag och min storebror tittade mycket på natur- och vetenskapsprogram när vi var små. Det fick mig att gilla att lära mig nya saker och det håller i sig fortfarande.

I högstadiet hade vi teknik och fick en gång bygga broar med spaghetti. Det älskade jag. Jag är en kreativ person och har alltid gillat att pyssla och här såg jag att det fanns teknik bakom. I åttan minns jag att vi hade en tekniktävling i klassen som jag vann. Många av frågorna hade jag svaren på tack vare naturprogrammen jag hade tittat på.

Mitt miljöintresse har alltid varit stort. Det är delvis ett arv från min pappa som kommer från Bolivia. Han har lärt mig att det vi får av jorden ska vi också ge tillbaka. I Bolivia är tron på gudinnan av Anderna, moder jord ”Pacha mama” fortfarande stark.

Varför valde du att läsa naturprogrammet på gymnasiet?

Det var för att jag gillade natur och biologi så därför valde jag natur.

Hur gick det till när du valde till ingenjörsutbildningen?

Det var miljöintresset som avgjorde. Det var självklart att plugga energi, för där fanns tillräckligt av de kurser med miljöinriktning som jag letade efter. Jag jämförde också olika universitets civilingenjörsprogram för att hitta rätt inriktning. Jag ville ha något med lite samhällskoppling och läste kurser som systematisk energieffektivisering och miljö och klimat på en global, regional och lokal nivå.

Hur ser du på ditt val i dag?

Det är det bästa jag gjort. Det är helt otroligt hur mycket energifrågorna har lyfts de senaste åren över hela världen. Nu är jag här och kan vara med och bidra till ett hållbart samhälle.

Vad skulle du vilja säga till en niondeklassare som i dag funderar på att läsa teknik- eller naturprogrammet med tanken att kanske bli ingenjör?

Jag skulle säga att självklart ska ni välja teknik. Det finns så mycket man kan göra än vad man först tror. Ingenjörsyrket är så otroligt brett och man har möjlighet att forma det efter sina egna intressen.

Kanske kan man i början känna sig lite ensam som tjej när man väljer teknik, men när man sedan kommer ut i arbetslivet träffar man en massa intressanta och kompetenta kvinnor.

Om Josefin Rojas Vazquez

25 år, bor i Ludvika

Utbildning

Fryxellska skolan, Rudbeckianska gymnasiet, Mälardalens Universitet Västerås, civilingenjör i energisystem

Arbete

Hitachi Energy i Ludvika och Västerås

Går ett traineeprogram under ett och ett halvt år indelat i tre halvårsperioder. Den sista perioden sker utomlands.

Programmet går ut på att prova på olika affärsenheter, positioner och arbetsuppgifter under dessa tre rotationer. Det innebär bland annat kurser, studiebesök och utbyten med andra traineeprogram på andra företag och Hitachi Energys kunder.

Arbetsuppgifter just nu

Skapa en tvärfunktionell, hållbar och långsiktig process för leverantörsuppföljning för högspänningsbrytare.

Till toppen