Ingångslön

Ingångslönen är avgörande för din framtida löneutveckling, men det kan vara svårt att veta hur mycket som är rimligt att begära. Därför tar Sveriges Ingenjörer fram rekommenderade ingångslöner.

Ingångslön 2017

För 2017 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som är civilingenjör begär minst 32 400 kronor/månad och du som är högskoleingenjör begär minst 30 000 kronor/månad. Dessutom ska du ha restids- och övertidsersättning.

Tänk på att rekommendationen gäller för anställningar med kvalificerade arbetsuppgifter för ingenjörer.

Du är en efterfrågad kompetens

När du bestämmer vilken ingångslön du ska begära ska du ha i åtanke att arbetsmarknaden är i behov av fler ingenjörer och att kvalificerad teknisk kompetens ska synas på lönen.

Kolla upp det lokala löneläget

För att kunna argumentera för rätt lön bör du ta reda på hur löneläget ser ut på arbetsplatsen ifråga. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer kan du höra av dig till vår rådgivning för att få kontaktuppgifter till lokala representanter. Ofta står deras namn också med i jobbannonsen. Glöm inte att även kolla löneläget i branschen, på orten och för rollen i Saco Lönesök – Sveriges Ingenjörers databas med 70 000 ingenjörslöner.

Vänta till rätt tillfälle

Ta inte upp lönefrågan förrän du får ett konkret jobberbjudande. När lönefrågan väl kommer upp bör du dock vara den som först säger en siffra, självklart med väl förberedda argument och statistik i ryggen.

Personlig lönerådgivning

Ställa dina frågor om lön till någon av våra ombudsmän.

Ring till Rådgivningen: 08-613 80 00

Kom ihåg-lista inför första löneförhandlingen

 

 • Börja med att kolla om det finns kollektivavtal. Om det inte finns måste du själv förhandla om anställningsförmåner som tjänstepension och försäkringar.
 • Förbered dig genom att ta reda på så mycket som möjligt om tjänsten, branschen och verksamheten.
 • Bestäm dig för vilken lön du vill ha och vad du lägst kan acceptera. 
 • Argumentera sakligt om varför du är värd den lön du föreslår. 
 • Bygg resonemanget kring arbetsinnehåll, prestation och marknadslöneläge. Har du inte haft ett ingenjörsjobb tidigare? Utgå från andra erfarenheter du har: förtroendeuppdrag, sommarjobb och föreningsverksamhet. Glöm inte ditt exjobb. 
 • Du kan också förhandla om förmåner, men kom ihåg att göra skillnad på vad som verkligen är förmåner och vad som är förutsättningar för att du ska kunna göra ditt jobb. En mobiltelefon och en tjänstedator är exempel på det senare. 
 • Vi rekommenderar att du inte förhandlar bort övertidsersättningen, men om du gör det ska du se till att få en extra veckas semester och mer i lön. Håll också koll på hur mycket övertid du faktiskt jobbar. 
 • Förhandla inte bort din restid (d v s ersättning när du reser utanför arbetstid), utan att ta reda på hur mycket resor som ingår i tjänsten. 
 • En checklista för anställningsavtal hittar du här. Vi kan även hjälpa dig med att granska ditt avtal.

Saco Lönesök
- för medlemmar

I lönedatabasen Saco Lönesök kan du som medlem i Sveriges Ingenjörer jämföra din lön med 70 000 andra ingenjörslöner. Använd statistiken i syfte att få rätt lön. 

Saco lönesök

Bli medlem

Som medlem i Sveriges Ingenjörer får du:

 • Lönestatistik och lönecoachning
 • Inkomstförsäkring
 • Juridiskt stöd
 • Karriärcoachning