Din ingångslön

Ingångslönen kan bli avgörande för din framtida löneutveckling, men det kan vara svårt att veta hur mycket som är rimligt att begära. Därför tar Sveriges Ingenjörer fram rekommenderade ingångslöner. Utgå från dessa och våra tips så är du väl förberedd inför din första löneförhandling.

Hur mycket ska jag begära i ingångslön?

För 2021 rekommenderar Sveriges Ingenjörer att du som är civilingenjör begär minst 36 300 kr/mån och du som är högskoleingenjör begär minst 34 400 kr/mån i ingångslön. Dessutom ska du ha restids- och övertidsersättning. Tänk på att rekommendationen gäller för anställningar med kvalificerade arbetsuppgifter för ingenjörer.

Faktorer som påverkar din ingångslön

Det är flera olika faktorer som kommer att påverka vad din ingångslön blir. En viktig sådan är hur marknaden ser ut och vilken bransch du hamnar inom. Men också om arbetets innehåll och vilken kunskap just du har. När du väl börjar arbeta påverkas dina möjligheter till att få en bra löneutveckling av dina prestationer och ditt bidrag till verksamheten. Genom att göra ett bra jobb får man normalt sett en högre lön.  

Här är exempel på vad som påverkar din ingångslön:

 • Bransch, ingångslönerna ser olika ut beroende på vilken del av arbetsmarknaden du söker jobb inom.
 • Löneläget lokalt, hur löneläget på arbetsplatsen och orten ser ut där du ska arbeta.
 • Arbetets innehåll, typ av tjänst, ansvarsområde, svårighetsgrad.
 • Din specifika utbildning, erfarenhet och kompetens och efterfrågan på just den.

Första löneförhandlingen

Det viktigaste du kan göra inför din första förhandling är att ta reda på den aktuella tjänstens arbetsinnehåll, bransch, samt vilket ansvar, vilka befogenheter och vilka kvalifikationer som krävs. Med god kännedom om vilket jobb du faktiskt ska göra är det lättare att veta vilken lönenivå som speglar jobbet du ska utföra. Tänk därför på att be arbetsgivaren att beskriva tjänsten ingående, så att du kan ge ett rimligt löneanspråk.

Ta också reda på om det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Om det inte finns måste du själv förhandla om anställningsförmåner som tjänstepension och försäkringar.

Kolla upp det lokala löneläget

För att kunna argumentera för rätt lön bör du ta reda på hur löneläget ser ut på arbetsplatsen ifråga. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer kan du höra av dig till vår rådgivning för att få kontaktuppgifter till lokala representanter. Ofta står deras namn också med i jobbannonsen. Glöm inte att även kolla löneläget i branschen, på orten och för rollen i Saco Lönesök – Sveriges Ingenjörers databas med 70 000 ingenjörslöner.

Du är en efterfrågad kompetens

När du bestämmer vilken ingångslön du ska begära ska du ha i åtanke att arbetsmarknaden är i behov av fler ingenjörer och att kvalificerad teknisk kompetens ska synas på lönen. Bestäm dig för vilken lön du vill ha och sätt en gräns för vad du lägst kan acceptera.

Argumentera sakligt om varför du är värd den lön du föreslår och bygg ditt resonemang kring arbetsinnehåll, erfarenheter och marknadslöneläge. Har du inte haft ett ingenjörsjobb tidigare kan du utgå från andra erfarenheter du har: förtroendeuppdrag, sommarjobb och föreningsverksamhet. Glöm inte ditt exjobb.

Andra förmåner

Glöm inte att du också kan förhandla om andra förmåner. Men kom ihåg att göra skillnad på vad som verkligen är förmåner och vad som är förutsättningar för att du ska kunna göra ditt jobb. En mobiltelefon och en tjänstedator är exempel på det senare.

Övertids- och reseersättning

Vi rekommenderar att du inte förhandlar bort övertidsersättningen, men om du gör det ska du se till att få en extra veckas semester och mer i lön. Håll också koll på hur mycket övertid du faktiskt jobbar. Förhandla inte bort din restid (det vill säga ersättning när du reser utanför arbetstid), utan att ta reda på hur mycket resor som ingår i tjänsten.

Vänta till rätt tillfälle

Ta inte upp lönefrågan förrän du får ett konkret jobberbjudande. När lönefrågan väl kommer upp bör du dock vara den som först säger en siffra, självklart med väl förberedda argument och statistik i ryggen.

Checklista inför första löneförhandlingen

 • Finns det kollektivavtal?
 • Ta reda på allt om tjänsten, branschen och verksamheten
 • Hur ser löneläget ut?
 • Bestäm dig för vilken lön du vill ha
 • Sätt en gräns för vad du lägst kan acceptera
 • Argumentera sakligt om varför du är värd den lön du föreslår
 • Bygg ditt resonemang kring arbetsinnehåll, erfarenheter och marknadslöneläge
 • Glöm inte att du också kan förhandla om förmåner
 • Ta upp övertids- och reseersättning
 • Låt en av våra ombudsmän granska ditt anställningsavtal innan du skriver på. Här hittar du som medlem en checklista för ditt anställningsavtal.

Förmåner för dig som ska förhandla första lönen

Vill du veta vad andra ingenjörer med samma befattning, erfarenhet och utbildning som du tjänar? Som medlem har du tillgång till Saco Lönesök – Sveriges Ingenjörers databas med 70 000 ingenjörslöner. Ha ditt medlemsnummer och lösenord redo för att logga in.
Till Saco Lönesök

Vi är specialiserade på att hjälpa ingenjörsstudenter och ingenjörer. Vi kan allt om ingenjörernas löneläge, anställningsförmåner, arbetsvillkor och arbetstider. Du kan alltid konsultera oss genom att ringa Rådgivningen och tala med en kunnig ombudsman.
Kontakta rådgivningen

Senast uppdaterad 2021-02-25
Bli medlem
Bli medlem och få rådgivning och coachning
Du får rådgivning och coachning för att höja din lön och bygga din karriär.
Till toppen