Sveriges Ingenjörer
Nyheter 21 juni 2022

Tydlighet krävs av alla inblandade för att hitta rätt ingenjörer i norr

Under förra veckan fokuserade Sveriges Ingenjörer på teknikindustrins utveckling i Västerbotten och Norrbotten. På plats diskuterade vi med företrädare för näringsliv, universitet, kommuner och regioner hur de nya industrisatsningarna ska kunna möta behovet av teknisk kompetens.

Sveriges Ingenjörers Per Norlander och Johan Kreicbergs tillsammans med Pooyan Seddighzadeh och Magnus Ljunghäll från Northvolt utanför den nybyggda fabriken i Skellefteå.

Ämnet var ett givet tema vid ett besök på Northvolts fabrik i Skellefteå, där vice ordförande Per Norlander och samhällspolitiske chefen Johan Kreicbergs samtalade med Pooyan Seddighzadeh, Senior Director of Process & Manufacturing Engineering, och Magnus Ljunghäll, HR-chef som tog emot Sveriges Ingenjörer vid den enorma byggarbetsplats som kallas Northvolt Ett. För inte så länge sedan stod här skogen tät. Nu arbetar snart tusentals människor här varje dag. Fabrikens första produktionslina har startat och de första battericellerna producerats.

Även om Northvolt just nu rekryterar mest, så kommer flera andra tekniska nysatsningar snart i gång. Och flera av dem letar kompetens som det är ont om.

På Luleå tekniska universitet är medvetenheten stor om behovet av kompetensutveckling för ingenjörer och andra grupper, när nya typer av industrier etablerar sig. Per Norlander och Johan Kreicbergs mötte prorektor Pär Weihed, för att höra om hur universitetet förbereder sig för att hitta de rätta utbildningspaketen för erfarna ingenjörer som vill bli ännu bättre på det de gör.

– Om företag, universitet och kommuner hittar ett gemensamt sätt att beskriva vilka sorts yrkesmänniskor de behöver blir det lättare att finna de lösningar som gynnar alla inblandade, säger Per Norlander.

Inom kort införs ett nytt system för kompetensutveckling som kan ge helt nya möjligheter att rekrytera ingenjörer.

Under nästa år blir det möjligt för ingenjörer och många andra grupper att kompetensutveckla sig med 80 procent av lönen under ett års studier. Det så kallade omställningsstudiestödet ryms inom ramen för trygghetsöverenskommelsen som nyligen röstades igenom i riksdagen. 

– Jag är övertygad om att denna möjlighet till kompetensutveckling kommer att spela avgörande roll för hur företag, kommuner och regioner lyckas hitta den kompetens de behöver, säger Per Norlander, vice ordförande i Sveriges Ingenjörer.

Läs mer om hur du själv kan använda omställningsstudiestödet

Förbundets företrädare träffade även Skellefteås kommunalråd Lorents Burman för att lyssna hur kommunen tänker kring bostäder, infrastruktur och utbildning.

– Skellefteå kommun jobbar verkligen intensivt för att rekrytera den tekniska kompetens de så väl behöver till de nya industrierna, säger Per Norlander.

Trots osäkerheten i omvärlden och stigande inflation ökar efterfrågan på ingenjörer i hela Sverige. Än så länge har det osäkra läget i omvärlden inte satt några tydliga avtryck på arbetsmarknadsläget för Sveriges Ingenjörers medlemmar.

– En stor del av efterfrågan på ingenjörer hålls i gång av samhällets omställning och inte av konjunkturen. Den drivs av elektrifiering, digitalisering och klimatomställning, säger Johan Kreicbergs, samhällspolitisk chef på Sveriges Ingenjörer.

Om besöket i Västerbotten och Norrbotten

De stora industrisatsningarna i nordligaste Sverige bygger på tekniska innovationer och innehåller alla ett stort mått av tekniskt nytänkande. Därtill kommer fortsatt teknisk utveckling och investeringar att behövas för att satsningarna ska bli verklighet. Det ger fortsatt stora behov av högutbildade individer som kan lösa tekniska problem och leda komplexa projekt. 

Högskoleingenjörer och civilingenjörer är redan idag några av de mest eftertraktade utbildningsgrupperna i Västerbotten och Norrbotten. För att regionernas framtidssatsningar ska nå sin potential måste företag, kommuner och regionen rekrytera tillräckligt kompetent personal, inte minst högskoleingenjörer och civilingenjörer.

Till toppen