Sveriges Ingenjörer

Kurser för dig i kommun och region

Våra fackliga kurser ger dig en bra grund för ditt fackliga uppdrag och goda förutsättningar att företräda dina medlemmar. Dessutom får du personlig utveckling och kunskaper du har nytta av i ditt yrkesliv. Här hittar du både allmänna och sektorspecifika kurser för dig inom kommun och region.

Facklig grundkurs - en obligatorisk webbutbildning

Kursen är ett första steg där syftet är att ge dig grundläggande kunskap för att komma igång med ditt uppdrag. Vi går igenom regelverket som styr det fackliga arbetet med kollektivavtal och de viktigaste arbetsrättsliga lagarna. Du lär dig stödja och kommunicera med medlemmar, samverka med arbetsgivaren, få inflytande i verksamheten och utveckla det fackliga arbetet.

Grundkursen består av 13 olika avsnitt. Varje avsnitt beräknas ta mellan 5 till 60 minuter. Du kan ta del av dem i den takt du vill.

Facklig grundkurs – fördjupning

Efter facklig grundkurs på webben kan du fylla på med erfarenhetsutbyte, nätverkande och reflektion med andra förtroendevalda. Du får kort repetition och merparten av tiden ägnar vi åt diskussion och övningar.  Vi fokuserar på avsnitten om det fackliga uppdraget, MBL, lön och det lokala fackliga arbetet. (Denna kurs hade tidigare namnet Facklig grundkurs – erfarenhetsutbyte)

Även du som är erfaren och har gått grundkurs tidigare, kan gå kursen för att uppdatera dig och fylla på kunskaper.   Temakurser

När du har gått facklig grundkurs på webben finns det olika temakurser att gå vidare med. Målet är att du ska utvecklas som förtroendevald och få fördjupad kunskap inom olika områden. Läs mer om våra kurser nedan. Kurserna ges i vissa fall endast vid ett tillfälle per år eller termin.

Kurser för skyddsombud

Som skyddsombud representerar du alla anställda på arbetsplatsen. Du arbetar med stöd av arbetsmiljölagen och har rätt till utbildning i arbetsmiljöfrågor.

Fler kursmöjligheter

Utöver Sveriges Ingenjörers kursutbud kan du få stöd och utbildning genom bland annat Suntarbetsliv.

Podd och webbinarier

Titta och lyssna när det när det passar dig. Via Sveriges Ingenjörers playsida kan du lyssna på Ingenjörspodden och se våra inspelade webbinarier när du vill. Fler kommande webbinarier hittar du i vårt kalendarium.

Smakprov ur facklig grundkurs

Vår målsättning är att ge dig en lika givande kurs som om vi hade träffats i en kurslokal. För att ge dig ett varierat och interaktivt kursinnehåll, varvar vi faktatexter och övningar med filmer och ljudklipp ur Ingenjörspodden. Här får  du tre smakprov.

Lokalt fackligt arbete

MBL

Lön

Har du frågor om facklig utbildning?

Kontakta Annica Danhard eller Anna Novotny på:

Telefon: 08-613 80 00

E-post: kurs@sverigesingenjorer.se

 

Till toppen