Sveriges Ingenjörer
Evenemang

Små modulära reaktorer - Blykallas kommersialisering i Sverige

På Blykalla siktar man på att små modulära reaktorer (SMR) ska revolutionera kärnkraften i Sverige och världen. Kom och lyssna på när deras CTO och grundare Janne Wallenius berättar om forskningen och arbetet. 

Datum: 04 september 2023
Tid: 18:00 - 19:00
Passar för: Student, Medlem, Icke-medlem
Anmäl senast: 4 sep

Distrikt Stockholm bjuder in till en föreläsning på Citykonferensen på Malmskillnadsgatan 46, Stockholm. De bjuder på wraps och mingel från och med 17:30, så kom i god tid för lite nätverkande. 

Under vinterhalvåret har Sverige varit med om en het diskussion både i politiken och i hemmet, om energipriser, elektrisk effekt, tillgång på el och framtidens energi. Den globala elektricitetsgenereringen förväntas öka med 65% de kommande 30 åren och detta öppnar möjligheten och ställer krav på länder som Sverige att investera i ny teknik som går snabbt att bygga och ger en stor utdelning i samhället.

Detta har Janne Wallenius jobbat med och forskat om i många år. Med hans företag Blykalla siktar han på att ta fram en effektiv, säker och energigenererande lösning: Små modulära reaktorer (SMR). Genom att använda bly som kylvätska lyckas Blykalla skapa ett modulärt och säkert system att revolutionera kärnkraften i Sverige och världen.

Det här eventet arrangeras av ett distrikt. Distrikten består av ideellt engagerade medlemmar som skapar närhet, nätverk och intresse för dig som medlem. Läs mer om distrikten här. 

 

Talare

Janne Wallenius

CTO & Co-founder, Blykalla

Janne Wallenius har forskat om blykylda reaktorer på KTH sedan 1997, publicerat 100 vetenskapliga artiklar i internationella tidskrifter och skrivit två kursböcker om framtidens kärnkraft. Idag jobbar han med att utveckla små blykylda reaktorer för kommersiell produktion av el och högtemperaturånga på Blykalla. 2022 erhöll han KTHs innovationspris för mod och tålamod i arbetet med att kommersialisera sin forskning.

Till toppen