Sveriges Ingenjörer
Webbinarium

Sveriges innovationskraft: historiska framgångar och framtiden

Sedan länge har det gjorts fantastiska svenska uppfinningar som fått global betydelse. Kullagret och respiratorn är två välkända exempel. Under detta panelsamtal tar vi en titt på faktorer som har lett fram till Sveriges historiskt sett gynnsamma innovationsklimat. 

Datum: 06 oktober 2023
Tid: 12:00 - 12:45
Passar för: Medlem, Icke-medlem
Digitalt
Anmäl senast: 6 okt

Utifrån att titta på trender kring antalet svenska patentansökningar försöker vi oss också på att blicka framåt. Vi ser både på faktorerna som talar för och emot Sveriges möjligheter att behålla sin starka innovationskraft.  

Ämnen som kommer beröras under panelsamtalet är innovationsklimatet och den svenska modellen, antalet patentansökningar som temperaturmätare och att vara ingenjör och driva innovationspolitik. Webbinariet avslutas med ett samtal lett av Anna Klaesson på Sveriges Ingenjörer.  

Webbinariet kommer spelas in och finnas tillgängligt i efterhand för dig som är medlem. Logga in med mobilt BankID på Sveriges Ingenjörer Play.

Har du några frågor? Kontakta event@sverigesingenjorer.se

Varmt välkommen!

Talare

Henrik Berggren

Fil. dr i historia

I Sverige är det ofta ingenjörer som kommer på innovationer. Henrik Berggren är fil. dr i historia och har tidigare varit DN:s kulturchef. Han är en av författarna till den nya boken ”Svenska innovationer som förändrade världen”. Utifrån vad han funnit i arbetet med boken berättar han om vad han ser varit viktiga faktorer bakom Sveriges gynnsamma innovationsklimat. Vi får också höra hur han utifrån detta ser på den framtida innovationskraften i landet.  

Lars Carlén

Kommunikatör på TAM-arkiv

Antalet patentansökningar i ett land påverkar ekonomin. Lars Carlén är kommunikatör på TAM-Arkiv, som är Sacos och TCO:s arkiv. Han ser det som en utmaning att förklara abstrakta ämnen på ett intressant och gärna lättsamt sätt. Lars ger oss en överblick över hur antalet patentansökningar i Sverige har utvecklats under en längre tidsperiod. Han visar också historiska fynd från TAM-Arkiv, kopplade till svenska innovationer. 

Johan Kreicbergs

Chefekonom Sveriges Ingenjörer

Johan Kreicbergs är Sveriges Ingenjörers chefekonom samt chef för avdelningen Politik och påverkan. Johan är nationalekonom i grunden och har haft motsvarande roller inom ett antal olika organisationer tidigare. 

Anna Klaesson

Rekryterare och moderator

Anna Klaesson jobbar som rekryterare hos Sveriges Ingenjörer och har en bred erfarenhet av rekrytering genom synlighet och kampanj. Anna utbildar kontinuerligt våra förtroendevalda för att de ska lyckas bättre att rekrytera nya medlemmar.

Till toppen