Sveriges Ingenjörer
Webbinarium

Elektroner, kvantprickar och mRNA - Lär dig om årets nobelpris!

Vill du glänsa på julavslutningen eller inför familjen genom att förklara vad priset innebär? Då är det här webbinariet något för dig!

Datum: 08 december 2023
Tid: 12:00 - 12:45
Passar för: Medlem, Icke-medlem
Digitalt
Anmäl senast: 8 dec

Årets nobelpris i Kemi, Fysik och Medicin är lika spännande som alltid. Per Ola Post, känd profil inom Sveriges Ingenjörer och aktiv inom Lead och Lean, förklarar årets naturvetenskapliga nobelpris.

Kvantprickar och nano partiklar är snart vardagsord som vi kommer slänga oss med, eller? Nobelpriset i kemi år 2023 belönar upptäckten och utvecklingen av kvantprickar, nano partiklar som är så små att storleken styr deras egenskaper.

Årets tre Nobelpristagare i fysik belönas för sina experiment som gett mänskligheten nya verktyg för att utforska elektronernas värld inuti atomer och molekyler. 

mRNA vaccin får i år nobelpriset i medicin och fysiologi, de flesta av oss är nog medvetna om att det var vaccinet som hjälpte oss genom pandemin för bara ett par år sedan. Men hur fungerar det? De belönade upptäckterna blev avgörande för utvecklingen av effektiva mRNA-vacciner mot covid-19 under den pandemi som drabbade världen i början av 2020.

Föreläsare

Per Ola Post

Aktiv inom Lead och Lean

Per Ola Post tog examen i Teknisk Fysik på Chalmers 1987. Efter att ha jobbat på storföretagen Scania, Toyota och Husqvarna arbetar nu Per Ola som Lean-konsult och entreprenör. I företaget Pysut AB utvecklar han hjälpmedel för stomister som har problem med ballooning (se mer på ventify.nu). Per Ola har tidigare varit ordförande för Sveriges Ingenjörer Östergötland samt aktiv i akademikerföreningar på Toyota och Husqvarna.

Moderator

Anna Klaesson

Rekryterare och moderator

Anna Klaesson jobbar som rekryterare hos Sveriges Ingenjörer och har en bred erfarenhet av rekrytering genom synlighet och kampanj. Anna utbildar kontinuerligt våra förtroendevalda för att de ska lyckas bättre att rekrytera nya medlemmar.

Till toppen