Sveriges Ingenjörer
Seminarium

Skakiga elpriser och behov av flexibilitet – vilken roll har vattenkraften i energisystemet?

Almedalen 2025: Sverige behöver mer fossilfri el för klimatomställning och resiliens. Vilken roll har vattenkraften, och hur kan reglerförmågan stärkas genom satsningar på effektförstärkning och pumpkraft?

Datum: 25 juni 2025
Tid: 15:30 - 16:15
Passar för: Medlem, Icke-medlem
Stora Torget 2, Visby, S:ta Karins kyrkoruin, Arena Energi, “Ruinen”

Elkunder har upplevt stora svängningar i elpriset, vilket kan dämpas med flexiblare lösningar i elsystemet.

Vattenkraften står idag för 40 procent av den svenska elproduktionen. Den är fossilfri, planerbar, reglerbar och förnybar. Men politiskt glöms den ibland bort, och i andra fall tas den för given.

Framåt krävs att Sverige inte tappar mer vattenkraftsel och reglerbidrag än nödvändigt när Nationella planen för vattenkraft genomförs. Det går också att öka effekten i nuvarande bestånd där Sveriges Ingenjörer uppskattar att det går att få ut 1 300 MW mer i effekt till 2035.

Fortum genomför en förstudie kring möjligheterna att bygga ny pumpkraft på tre platser i Sverige och Skellefteå Kraft har precis färdigställt en storskalig effektförstärkning där man dubblat kapaciteten i en befintlig anläggning. Vattenkraften kan starkt bidra till att möta Sveriges behov av el, flexibilitet och försörjningstrygghet. Men vad krävs från politiken för att realisera detta?

Under årets almedalsvecka arrangerar Sveriges Ingenjörer tre seminarier. Läs mer om dem i Almedalsveckans officiella program.

Till toppen