Chef

Allt för dig som chef

Att vara chef kan vara både spännande och utmanande. Vi ger dig stöttning i din roll, samtidigt som vi arbetar för dina rättigheter på arbetsmarknaden. För dig som är chef och medlem erbjuder vi flera specialförmåner, tjänster och aktiviteter som du har nytta av i ditt ledarskap och för din utveckling som chef.

Utveckla dig som chef

Vi vill att du ska lyckas i din roll som chef. Här har vi samlat förmåner, guider, tips och nätverksaktiviteter för dig som vill utveckla dig i din chefskarriär.

Sveriges Ingenjörers utbildning Leda innovation utvecklar din kompetens kring att leda och organisera innovation och affärsutveckling. Som deltagare får du de verktyg du behöver för att se innovationsmöjligheter, sälja in dem och tydliggöra affärsnyttan. Programmet riktar sig till dig som är ingenjör och chef.
Läs mer om Leda innovation.

Hos oss har du tillgång till ett stort utbud av seminarier och intressanta workshops med fokus på ledarrollen. Du får inspiration, konkreta tips och verktyg som direkt kan appliceras i vardagen och gör dig till en bättre ledare.


Besök vårt kalendarium och välj "Chef" för att se alla event. 

Chefsmentorprogrammet vänder sig både till dig som är ny i chefsrollen och till mer erfarna ledare. Du får en unik möjlighet att utvecklas i din ledarroll och chans att utöka ditt nätverk med andra ingenjörschefer. Du får dessutom utbildning i olika ämnen som förändringsledarskap och kommunikation.


Läs mer om chefsmentorprogrammet.

Att ingå i ett chefsnätverk kan vara ett stöd oavsett om du är nybliven chef eller om du har varit chef länge. I våra chefsnätverk hittar du likasinnade att bolla idéer och dela kunskap och erfarenheter med.


Läs mer om våra chefsnätverk.

Det är inte alltid lätt att vara chef och att få tid till egen utveckling kan vara en utmaning. Tillsammans med oss får du coachning som hjälper dig att utvecklas. Coachen stöttar dig med att själv hitta svaren på dina frågor kring ledarskap och karriär.
Läs mer om karriärcoachning för chefer.

Hur blir man egentligen chef? Vad är det som krävs och vad ska man tänka på?

Här har vi samlat tips och råd för dig som vill bli chef.

Är du ny som ledare? Vill du utveckla din kompetens att leda dig själv, andra och verksamheten? Nu erbjuder vi en digital chefsskola för nya ledare i samarbete med Kompetens Express.

Under tre månader får du obegränsad tillgång till chefsskolan där du kan utvecklas i din roll som ledare.

Platser i den digitala chefsskolan är för tillfället fulltecknade och nya platser släpps den 1 december 2020.​

Läs mer

Stöd för chefer

Som chef ställs du ofta inför nya situationer och frågeställningar. Här hittar du svar på några av dem och dessutom kontaktvägar till oss om du behöver stöd i din chefsroll.

Som chef kan du alltid ringa vår rådgivning när du behöver ett snabbt svar på frågor som rör din situation på jobbet. I Rådgivningen möts du bland annat av våra ombudsmän som är ditt stöd i allt som rör arbetslivet. Du kan ställa frågor om exempelvis problem på jobbet, varsel eller arbetsmiljö. Ring oss på 08-613 80 00 eller skicka ett mail till forhandling@sverigesingenjorer.se

Som chefsmedlem har du möjlighet att få individuell coachning av en professionell coach från den ledande förmedlingen CoachHuset. Syftet med coachningen är att du ska bli ännu mer effektiv i din nuvarande situation.

Coachningen innebär bland annat att du får:

• helikopterperspektiv över din arbetssituation och dina åtaganden
• verktyg för att hantera och förebygga stress
• insikt i källorna till stress
• stöd i att hitta utrymme för återhämtning

Läs mer och boka.

Som chef kan du välja om du vill bli företrädd av den lokala föreningen, eller vända dig direkt till förbundet. En del medlemmar med chefsposition väljer att endast kvarstå som medlem centralt och få råd, stöd och förhandlingshjälp från våra ombudsmän på kansliet.
Läs mer om chefsstödet.

Som chef har du fått förtroendet att leda dina medarbetare och ansvara för deras välbefinnande på arbetsplatsen. Här hittar du konkreta råd och tips på hur du kan skapa goda förutsättningar för dina medarbetare.

Läs mer om hur du stöttar medarbetarnas välbefinnande.

Är du intresserad av chef- och ledarskapsfrågor? Prenumerera på Sacos nyhetsbrev för chefer här.

Chefslön och avtal

Som chef har du ansvar för såväl dina medarbetares prestation, välmående och utveckling. Självklart ska det synas på din lön. Här

Som chef har du ett stort ansvar för utvecklingen av dina medarbetare och din organisation – det ska synas på lönen. På Saco Lönesök kan du filtrera på chefer i samma position och utbildning som du för att få fram en bild av hur du ligger till i statistiken.

Till Saco Lönesök.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa kan du få 80 procent av din inkomst, upp till 100 000 kronor brutto i 150 dagar, om du skulle bli ofrivilligt arbetslös. Du kan även teckna en tilläggsförsäkring som förlänger ersättningen med 180 dagar. 
Läs mer om inkomstförsäkringen (Extern sida).

En stor del av våra medlemmar som är i chefsposition har resultatlön. Här kan du läsa mer om hur vi resonerar kring de villkor som bör gälla.

Läs mer om resultatlön.

För en person i företagsledande eller jämförbar ställning gäller inte lagen om anställningsskydd. Det är därför viktigt att du försäkrar dig om ett avtal som ger dig trygghet både under och efter anställningen.
Läs mer här om hur du bör tänka kring ditt avtal.

Retorik för chefer

Se filmen nedan för att få värdefulla tips på hur du som chef kan bli en vass retoriker i alla lägen. Inspelningen är ett samarbete mellan Sveriges Ingenjörer, Utbildning.se och Snacka Snyggt.

Pontus F Christoffersen, Peter Nitschke och Serena Mon de Vienne från retorikbyrån Snacka Snyggt går igenom situationsanpassad retorik i tre delar.

  • Del 1: Förhandlingsteknik
  • Del 2: Presentationsteknik
  • Del 3: Retorik för ledare
Senast uppdaterad 2020-05-25