Sveriges Ingenjörer
Chef

Chefsansvar

Du har fått förtroendet att vara chef. En spännande och utmanande uppgift, men den ställer också nya krav på dig. Sveriges Ingenjörer ger dig stöd i din roll som chef och ledare.

Som chef kan du komma att ställas inför situationer som du inte ännu har erfarenhet av och där du behöver ny kompetens och praktiska verktyg för att leda och stötta dina medarbetare. 

Ansvarsområden för dig som chef

Här kan du se några av de områden där vi kan stötta dig.

Stöd i din chefsroll

Som chef ställs du ofta inför nya situationer och frågeställningar. Vänd dig till oss om du behöver stöd.

Snabb rådgivning

Som chef kan du alltid ringa vår rådgivning när du behöver ett snabbt svar på frågor som rör din situation på jobbet. I Rådgivningen möts du bland annat av våra ombudsmän som är ditt stöd i allt som rör arbetslivet. Du kan ställa frågor om exempelvis problem på jobbet, varsel eller arbetsmiljö. 

Kontakta rådgivningen

Fackligt stöd för chefer

Du får förhandlingshjälp om det uppstår problem i din anställning. Förbundets ombudsmän har förhandlingserfarenhet från både små och stora företag, offentlig verksamhet och från högskoleområdet.

Uppstår det problem på jobbet, kontakta oss. Hos oss finns experter på arbetsvillkor, lön, arbetstider, lönefrågor och så vidare, specifikt för chefer. Som medlem kan du alltid konsultera oss och vi står redo att stötta dig.

Skulle det bli en tvist med din arbetsgivare har du förbundets ombudsmän och jurister med arbetsrätt som specialitet bakom dig. Vi företräder dig och förhandlar för dig. En sådan juridisk process kan kosta en enskild person hundratusentals kronor.

Vi träffar avtal som ger dig möjlighet att själv påverka lön, anställningsvillkor och karriär. Vi tecknar avtal på hela arbetsmarknaden, i praktiskt taget alla branscher. Med ett kollektivavtal kommer allt med – pension, löneutfyllnad vid föräldraledighet, semesterlön, kompetensfrågor och så vidare.

Kontakta rådgivningen

Sacos nyhetsbrev för chefer

Är du intresserad av chef- och ledarskapsfrågor? Prenumerera på Sacos nyhetsbrev för chefer.

Anmäl dig till nyhetsbrevet här

Chefslön och avtal

Som chef har du ansvar för såväl dina medarbetares prestation, välmående och utveckling. Självklart ska det synas på din lön.

Chefslönestatistik

På Saco Lönesök kan du filtrera på chefer i samma position och utbildning som du för att få fram en bild av hur du ligger till i statistiken.

Till Saco Lönesök

Inkomstförsäkring med chefshöjd

För dig som är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa ingår en förmånlig inkomstförsäkring i medlemskapet.

Mer om inkomstförsäkringen

Resultatlön för chefer

Våra medlemmar i chefsposition har ofta resultatlön. Men hur stor del av lönen bör vara resultatbaserad? Här får du veta mer.

För dig som är chef

Chef- & VD-avtal

Det är extra viktigt för dig som chef att du försäkrar dig om ett avtal som ger dig trygghet både under och efter anställningen.

Avtalsmall och rekommendationer
Senast uppdaterad 2023-09-21

Fler förmåner för dig som chef

Till toppen