Sveriges Ingenjörer
Chef

Chefsansvar

Du har fått förtroendet att vara chef. En spännande och utmanande uppgift, men den ställer också nya krav på dig. Sveriges Ingenjörer ger dig stöd i din roll som chef och ledare.

Som chef kan du komma att ställas inför situationer som du inte ännu har erfarenhet av och där du behöver ny kompetens och praktiska verktyg för att leda och stötta dina medarbetare. 

Ansvarsområden för dig som chef

Här kan du se några av de områden där vi kan stötta dig.

Stöd i din chefsroll

Som chef ställs du ofta inför nya situationer och frågeställningar. Vänd dig till oss om du behöver stöd.

Snabb rådgivning

Som chef kan du alltid ringa vår rådgivning när du behöver ett snabbt svar på frågor som rör din situation på jobbet. I Rådgivningen möts du bland annat av våra ombudsmän som är ditt stöd i allt som rör arbetslivet. Du kan ställa frågor om exempelvis problem på jobbet, varsel eller arbetsmiljö. 

Kontakta rådgivningen

Fackligt stöd för chefer

Du får förhandlingshjälp om det uppstår problem i din anställning. Förbundets ombudsmän har förhandlingserfarenhet från både små och stora företag, offentlig verksamhet och från högskoleområdet.

Uppstår det problem på jobbet, kontakta oss. Hos oss finns experter på arbetsvillkor, lön, arbetstider, lönefrågor och så vidare, specifikt för chefer. Som medlem kan du alltid konsultera oss och vi står redo att stötta dig.

Skulle det bli en tvist med din arbetsgivare har du förbundets ombudsmän och jurister med arbetsrätt som specialitet bakom dig. Vi företräder dig och förhandlar för dig. En sådan juridisk process kan kosta en enskild person hundratusentals kronor.

Vi träffar avtal som ger dig möjlighet att själv påverka lön, anställningsvillkor och karriär. Vi tecknar avtal på hela arbetsmarknaden, i praktiskt taget alla branscher. Med ett kollektivavtal kommer allt med – pension, löneutfyllnad vid föräldraledighet, semesterlön, kompetensfrågor och så vidare.

Kontakta rådgivningen

Sacos nyhetsbrev för chefer

Är du intresserad av chef- och ledarskapsfrågor? Prenumerera på Sacos nyhetsbrev för chefer.

Anmäl dig till nyhetsbrevet här

Samtalsguide: Det svåra samtalet

Svåra samtal kan handla om allt från uppsägningar till hantering av ohälsa eller misskötsamhet. Dessa samtal upplevs ofta som svåra både på grund av att de är mindre vanliga för chefer att genomföra och för att man inte vet hur medarbetaren kommer att reagera.

För att stödja chefer och arbetsledare har vi tagit fram en ny samtalsguide, "Det svåra samtalet". Vi hoppas att denna guide ska underlätta hanteringen av dessa situationer genom att erbjuda tips och råd om förberedelser, genomförande och uppföljning av samtalen.
 
Samtalsguiden har tagits fram gemensamt av Glasbranschföreningen, Installatörsföretagen, Ledarna, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen, Sveriges Ingenjörer och Unionen – som tillsammans bildar Tjänstemannaavtalets centrala arbetsmiljökommitté. Ladda ner guiden här.

Chefslön och avtal

Som chef har du ansvar för såväl dina medarbetares prestation, välmående och utveckling. Självklart ska det synas på din lön.

Senast uppdaterad 2023-09-21

Fler förmåner för dig som chef

Till toppen