Sveriges Ingenjörer

Ta hjälp av oss för att kolla ditt avtal

När du får ett nytt jobb är det viktigt att du vet vad du förväntas göra på arbetsplatsen samt vad du omfattas av i din anställning. Detta ska vara angivet i ditt anställningsavtal, som du ska se till att få skriftligt från arbetsgivaren.

I ett anställningsavtal finns det vissa delar som är mer förhandlingsbara än andra. Förmåner och lön är exempelvis lättare att förhandla om än sekretessdelen. För en diskussion om dina önskemål och ha tydliga argument förberedda om varför du borde få vad du önskar.

Det absolut viktigaste är att du förstår alla delar av avtalet innan du skriver under. Vad för typ av anställning erbjuds du? Är det en tillsvidareanställning, provanställning eller en visstidsanställning? Sen är det väldigt viktigt att förstå vilken ersättning du får. 

Vad ska du tänka på innan du skriver på ett anställningsavtal?

Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, går igenom vad du bör tänka på när du blivit erbjuden ett jobb och ska skriva avtal. Hur viktigt är det med anställningsform, lönemodell, tjänstepension och kollektivavtal? Och vad kan du egentligen förhandla om inför en ny anställning?

Rådgivning

Ta reda på hur det ser ut på just din blivande arbetsplats genom att kontakta vår rådgivning.

I rådgivningen finns våra ombudsmän på plats för att emot dina frågor om anställningsvillkor, lön och annat som du undrar över gällande ditt jobb.

Som medlem kan du också skicka in ditt anställningsavtal för granskning innan du undertecknar det. 

Kontakta vår Rådgivning för frågor kring anställning och avtalsgranskning.

Checklista

För dig som medlem har vi även sammanställt en checklista över vad du bör få med i ditt anställningsavtal.

Tänk på att om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte påverkar faktorer som övertidsersättning, sjuklön och försäkringar.

Logga in och läs checklistan.

Senast uppdaterad 2023-07-07

Relaterade tjänster

Till toppen