Sveriges Ingenjörer

Ta hjälp av oss för att kolla ditt avtal

När du får ett nytt jobb är det viktigt att du vet vad du förväntas göra på arbetsplatsen samt vad du omfattas av i din anställning. Detta ska vara angivet i ditt anställningsavtal, som du ska se till att få skriftligt från arbetsgivaren.

I ett anställningsavtal finns det vissa delar som är mer förhandlingsbara än andra. Förmåner och lön är exempelvis lättare att förhandla om än sekretessdelen. För en diskussion om dina önskemål och ha tydliga argument förberedda om varför du borde få vad du önskar.

Det absolut viktigaste är att du förstår alla delar av avtalet innan du skriver under. Vad för typ av anställning erbjuds du? Är det en tillsvidareanställning, provanställning eller en visstidsanställning? Sen är det väldigt viktigt att förstå vilken ersättning du får. 

Vad ska du tänka på innan du skriver på ett anställningsavtal?

Viktor Rosencrantz, ombudsman på Sveriges Ingenjörer, går igenom vad du bör tänka på när du blivit erbjuden ett jobb och ska skriva avtal. Hur viktigt är det med anställningsform, lönemodell, tjänstepension och kollektivavtal? Och vad kan du egentligen förhandla om inför en ny anställning?

Rådgivning

Ta reda på hur det ser ut på just din blivande arbetsplats genom att kontakta vår rådgivning.

I rådgivningen finns våra ombudsmän på plats för att emot dina frågor om anställningsvillkor, lön och annat som du undrar över gällande ditt jobb.

Som medlem kan du också skicka in ditt anställningsavtal för granskning innan du undertecknar det. 

Kontakta vår Rådgivning för frågor kring anställning och avtalsgranskning.

Checklista

För dig som medlem har vi även sammanställt en checklista över vad du bör få med i ditt anställningsavtal.

Tänk på att om arbetsplatsen har kollektivavtal eller inte påverkar faktorer som övertidsersättning, sjuklön och försäkringar.

Logga in och läs checklistan.

Senast uppdaterad 2022-05-09

Relaterade tjänster

Cv-granskning och personligt brev

Oavsett om du är nyutexaminerad ingenjör eller mitt uppe i karriären behöver du lägga tid och energi på ditt cv och ditt personliga brev när du söker jobb. Som medlem har du tillgång till kostnadsfri cv-granskning – nyttja det.

Boka cv-granskning

Intervjuträning

Har du funderat på vilka frågor som vanligtvis brukar ställas vid en anställningsintervju? Boka en kostnadsfri intervjuträning hos Poolia Engineering inför din nästa anställningsintervju.

Boka intervjuträning

Fråga rekryteraren

Boka ett kostnadsfritt samtal med en rekryterare så får du insikt i vad olika branscher söker, hur jobbläget ser ut och vad arbetsgivarna tittar efter utöver utbildning och erfarenhet.

Boka en rekryterare

LinkedIn-granskning

Rekryterare använder LinkedIn både för att hitta och kolla upp kandidater. Boka en kostnadsfri granskning av din LinkedIn-profil och låt en jobbexpert hjälpa dig att göra den så bra som möjligt. 

Boka granskning av din LinkedIn-profil

Mentorskap

Med tjänsten Mentorsök kan du komma i kontakt med andra ingenjörer inom de områden som intresserar dig. Hitta eller bli mentor och utvecklas tillsammans genom mentorskap.

Hitta eller bli mentor

Karriärcoach

Karriärcoachning kan hjälpa dig vidare i karriären eller att utvecklas som ledare. Boka ett kostnadsfritt samtal med en coach som hjälper dig ta reda på hur du kan använda din talang och kunskap på bästa sätt.

Boka en coach
Till toppen