Sveriges Ingenjörer
Nyheter Ingenjörsvalet 12 maj 2022

Så här gick det i Ingenjörsvalet

Valberedningen offentliggjorde idag hur många mandat de olika listorna i Ingenjörsvalet 2022 fått. Dessutom presenterades namnen på de kandidater som valts in som ledamöter. Det nya Ingenjörsfullmäktige tillträder 1 augusti.

Ericssonlistan fick flest röster och Lisa Lorenzon på listan Scaniaingenjörer för trygghet i förändring fick flest personröster.

Samtliga nya listor kommer med minst ett mandat och bäst resultat gör Scaniaingenjörer för trygghet i förändring som får fem mandat, Chef & Ledarskap som får tre mandat och Hållbara ingenjörer ökar med två mandat. Det största tappet har Mer Pang för pengar som tappar tre mandat jämfört med valet 2018. 

Ungefär 25 procent av ledamöterna är helt nyvalda och har inte tidigare haft ett ordinarie mandat i Ingenjörsfullmäktige.

Förhållandet mellan andelen män och kvinnor är fortsatt samma, det vill säga cirka 55 procent män och 45 procent kvinnor.

Mandatfördelning per lista

Fullmäktigeledamöter enligt invalsordning (från 1 augusti) 

Fakta om Ingenjörsvalet

  • 23 Listor ställde upp
  • 210 medlemmar kandiderade
  • Röstperiod var 28 mars – 30 april
  • 8,4 procent av medlemmarna röstade i Ingenjörsvalet (valdetagandet 2018: 6,7 procent) - en ökning med 36 procent jämfört med 2018

Frågor om Ingenjörsvalet? Kontakta val@sverigesingenjorer.se

Till toppen