Sveriges Ingenjörer
Nyheter Opinion 29 maj 2023

Deltid blir heltid för allt fler kvinnor

Deltidsarbetet bland kvinnor har minskat rekordsnabbt i takt med distansarbetets utbredning. Det visar en ny analys av Sveriges Ingenjörer. På bara två år har cirka 2000 ingenjörskvinnor övergått till heltidsarbete.

Siffror hämtade från SCB:s Arbetskraftsundersökningar visar på en rekordartad minskning av kvinnors deltidsarbete under de senaste två åren. Bara under 2022 minskade antalet deltidsarbetande kvinnor med cirka 14 000. Samtidigt ökade antalet heltidssysselsatta kvinnor med nära 70 000 personer.

Johan Kreicbergs
Det kan definitivt vara värt att undersöka möjligheterna att gå upp i arbetstid. För våra medlemmar handlar det ofta om tusentals kronor mer i månaden och även om betydligt större framtida pensionsutbetalningar. Dessutom kan det ge en begränsad karriärutveckling under åren då man arbetar deltid.

Johan Kreicbergs

Samhällspolitisk chef/chefsekonom, Sveriges Ingenjörer

Även i Sveriges Ingenjörers egen data visar på samma trend. Andelen ingenjörskvinnor som arbetar deltid har minskat med mer än fjärdedel sedan utbrottet av pandemin. Det innebär att omkring 2 000 ingenjörskvinnor gått från deltid till heltid under denna korta period. Det är oftast när  ingenjörer återvänder från sin föräldraledighet som många väljer att arbeta deltid under ett antal år.Bland medlemmar mitt i karriären, i åldrarna 30–49 år, är andelen deltidsarbetande kvinnor mer än dubbelt så hög som andelen deltidsarbetande män.

Efterfrågan på ingenjörer är stor. Därför välkomnas det nog av många arbetsgivare när fler ingenjörer kan gå upp i arbetstid. Sannolikt är det förbättrade möjligheter att kombinera arbetsliv med privatliv som bidragit till att fler kvinnor valt att börja arbeta heltid.

Johan Kreicbergs

samhällspolitisk chef/chefsekonom, Sveriges Ingenjörer

Rapport - Deltidsarbetet minskar drastiskt (maj 2023)

Förbundets analys av övergången från deltid- till heltidsarbete de senaste åren rapporterades av TT och publicerades av Aftonbladet, Sydsvenskan, SvD, VLT, Corren med flera. 
Ta del artikeln Distansarbete en vinst för kvinnliga ingenjörer via Aftonbladet.se eller via Omni Ekonomi.

Även flera andra medier uppmärksammade resultaten bland andra SR P4 Blekinge och SR P4 Västmanland 

 

Till toppen