Sveriges Ingenjörer
Mirtha Ortega

Distansarbetet sänkte stressen och gav ny energi till jobbet

För Mirtha Ortega blev distansarbetet en avgörande vändning i hennes yrkesliv. Hennes arbetsgivare underlättade omställningen.
Nyheter
2024-05-24
Mirtha Ortega bor i Malmö men hennes företags kontor ligger i Angered

Stressnivån sjönk och livspusslet såg plötsligt ut som en uppgift som gick att lösa. Så kändes det för Mirtha Ortega när pandemin tvingade alla på hennes arbetsplats som hade möjlighet till distansarbete.

Sedan dess har pandemin klingat av, hon har bytt jobb men arbetet sker fortfarande nästan helt på distans. Mirtha Ortega bor i Malmö och pendlade tidigare varje dag till Alfa Laval i Lund. Då såg hon inte det som ett problem, men distansarbetet förändrade hennes liv. 
– Min stressnivå sjönk drastiskt. Det var en enorm skillnad. Plötsligt var jag så mycket gladare och mer tolerant mot min familj. Jag hade inte insett hur mycket energi pendlandet tog från mig, säger hon. 
Hennes dåvarande arbetsgivare signalerade att alla tids nog skulle tillbaka till kontoret och det var då hon började se sig om efter något annat, trots att hon trivts bra med kollegor och sitt arbete som ansvarig för teknisk rostskyddmålning.

Utvecklas och jobba på distans

– Jag ville se om jag kunde hitta ett likvärdigt roligt jobb, där jag både kunde utvecklas och jobba på distans. 
Och hon hittade ett i Angered på International Färg – en del av Akzo Nobel – dit hon nu pendlar ungefär ett par dagar varannan vecka. Ibland blir det mindre än så, eftersom hon befinner sig på jobbresa i södra Sverige eller Danmark. I hennes grupp sitter inga fast placerade på kontoret, utan är utspridda i Norden och Baltikum. 
– Det kan vara lite tråkigt att inte träffa sin grupp. Men jag reser ofta med andra, säljare eller tekniker, så jag har många kontakter ändå, säger Mirtha Ortega. 
Distansarbetet är välordnat. Hennes arbetsgivare försedde henne med dator, skärm, höj- och sänkbart skrivbord och en bra arbetsstol till hemmakontoret.

Plötsligt var jag så mycket gladare och mer tolerant mot min familj. Jag hade inte insett hur mycket energi pendlandet tog från mig.

Eftersom hennes man nu också jobbar mycket hemifrån har radhuset fått en extra innervägg så att de numera har ett gemensamt kontor i huset. 
Det finns friheter hon har svårt att var utan numera. Att kunna lägga ifrån sig arbetet en stund när barnen kommer hem från skolan och kompensera med lite extra arbete senare på kvällen är en av de stora fördelarna. Hon tycker inte att hon jobbar fler timmar, men hon bestämmer mer över när hon vill jobba. 
Men med så lite kontakt med arbetsplatsen kan det ibland bli svårt med bedömningar och utvärderingar av personer man bara ser på skärm. 
– Bedömning på distans är lite både och. Cheferna utgår ofta hur andra uppfattar mitt jobb. Och eftersom min uppgift är att stödja organisationen, så är det helt ok. Det som är svårt att beskriva är den administrativa delen, definiera vad det är och hur mycket tid jag måste lägga på det, säger Mirtha Ortega. 
Hon kan inte tänka sig att gå tillbaka till ett arbete med mer tid på kontoret. Däremot – vartefter hennes döttrar växer upp – kan hon tänka sig att resa oftare och längre.  
– Då kan jag acceptera uppdrag som ligger längre hemifrån, och mer konkret stötta hela gruppen inom Norden och Baltikum, inte bara i södra Sverige och Danmark.

Till toppen