Sveriges Ingenjörer

Distansarbetet tog honom till hembygden

Distansarbetet började med en flytt till hemtrakten och föräldrarna under pandemin. Så fortsatte det under flera år medan pandemin klingade av och rutinerna blev vardag i Ludvika. Men nu är Johan Torneheim redo att lämna distansarbetet på heltid för att söka sig till arbetskollegor igen.
Nyheter
2024-05-24
Johan Torneheim är redo för en förändring av yrkeslivet efter att ha jobbat på distans i flera år.

– Jobbet är mer än bara jobb. Det består även av kollegor. Han blir dock kvar i Ludvika där växande Hitachi Energy gärna rekryterar ingenjörer.

Hans tidigare arbetsgivare – det globala företaget Synopsys – hade inga bekymmer med att låta honom och många andra jobba helt på distans när pandemin bröt ut. Redan tidigare var närvaron på arbetsplatsen inte så stor och Synopsys anställda är utspridda över världen och i olika tidszoner. Företaget försedde Johan Torneheim med de arbetsredskap han behövde och han fortsatte att ha kontakter med kunder ungefär som förut.

– Det är väldigt viktigt att den tekniska utrustningen fungerar. Och man blir extremt beroende av bra internetuppkoppling. Om något inte fungerar är det tyvärr långt till supporten, säger Johan Torneheim.

– Det är väldigt viktigt att den tekniska utrustningen fungerar. Och man blir extremt beroende av bra internetuppkoppling. Om något inte fungerar är det tyvärr långt till supporten.

Han säger att han inrättade sig väl i Ludvika och snabbt vande sig vid och trivdes med distansarbetet på heltid 21 mil från kontoret i Solna. När han såg sin gamla storstadsmiljö på avstånd och vägde fördelar och nackdelar valde han till slut att sälja sin bostad i Sundbyberg och bosätta sig permanent i Ludvika. Känslan för bygden och naturen betydde mycket för det val han då gjorde.

Även om hindren för distansarbete varit små, har Johan Torneheim nu valt att söka sig till en lokal arbetsgivare. Dels vill han ha en annan inriktning på yrkeslivet, men han vill också träffa sina arbetskollegor mer igen.

Roligt att träffa kollegor oftare

– Jag funderade på när jag tyckte det var som roligast på jobbet. Och jag kom fram till att det var när jag träffade kollegor oftare. Man gick ut och åt lunch, umgicks och pratade om andra saker än jobbet.

Han ser också en långsiktig fara med att arbetsprestationen bara mäts genom den kontakt man får genom en skärm. Det kan bli väldigt opersonligt till slut och han är rädd att det ska leda till ohälsa.

– Det har inte drabbat mig, men jag vill heller inte hamna där, konstaterar Johan Torneheim.

Arbetet på Hitachi Energy innebär mycket mer närvaro på arbetsplatsen och nya typer av arbetsuppgifter. Det ser han fram emot.

Till toppen