Sveriges Ingenjörer
Blogg 12 oktober 2018

Är AI också en fluga?

En fluga kom på besök

Besök och besök förresten. Den bodde väl i någon list och vaknade till i helgen när solen värmde på. Eller surrade in objuden när fönstret stod öppet.

Fast. Det visade sig vara en mycket speciell fluga.

Den kungjorde sin ankomst mycket tydligt. Med sitt lågfrekventa surrande var den svår att missa. Hösttrött långsam var den också. Och egentligen rätt lätt att missa, visade det sig, när jag försökte få träff på den.

Men i sanningens namn var mina försök att slå ihjäl den halvhjärtade. Det kändes inte riktigt juste. En liten, sorglig fluga som inte riktigt visste vad den skulle göra av sig när sommaren var slut. Alldeles ensam. Vad hade den gjort mig?

Så jag lät den vara. Kanske inbillade jag mig, men lustigt nog verkade den surra just där jag var. Att den flög runt vid matbordet var förväntat. Men när jag satt och läste? Kollade på telefonen? Borstade tänderna? Till och med där jag låg och läste uppe i sovrummet for den runt, runt. Inget frestande organiskt avfall där (hoppas jag). Så varför? funderade jag. Hänsynsfullt nog slutade den i samma ögonblick jag släckte. Det var jag tacksam för.

Så en morgon, när jag höll på att ställa i ordning frukost, såg jag plötsligt hur den ogenerat klev runt på brödet jag tagit fram.

”Hörru du ru!” ropade jag till – jag var riktigt irriterad. Jag menar, någonstans måste man väl dra gränsen, eller hur?

Den brydde sig inte (har flugor ens öron? frågade jag mig, går de på vibrationer?). Så istället skyndade jag mig att schasa bort den. Jag skrockade högt för mig själv. ”Pratar du med flugor nu också, Olle?”

Under några dagar gjorde den mig sällskap, men i morse fann jag den orörlig på golvet. Död och insektslätt låg den där, på rygg, med benen prydligt hopvikta över sig som en gles svepning.

Först då slog det mig att det här var flugan jag hade börjat föra samtal med vid frukosten. Som satte sig på boken jag läste. Som höll sig vid min sida ända tills jag släckt sänglampan. Min fluga. Borta. Jag kände ett styng av saknad.

Alltså: Är det vad AI också kommer att bli? En fluga?

Men då vill jag att den blir som min fluga.

Fortfarande osäker på varför jag skrev det här? För att göra mig till ett åtlöje, som den minister som en gång ska ha förklarat att internet var en fluga?
Ledtråd: Nej, det var inte därför.

Men det fanns fem andra skäl, mer eller mindre uppenbara. Spekulera lite? Sedan kan du gå direkt till uppföljningsinlägget.

Till toppen