Sveriges Ingenjörer
Blogg 12 december 2019

Världens enklaste sak, men också den svåraste.

En sak jag ofta hör är att det här med pension, det är så svårt. Det kan vara sant, om man vill att det ska vara svårt eller om man verkligen ska förstå varenda aspekt och regel kring pensionen. Egentligen är det ganska enkelt. Ta ett jobb på ett företag som har kollektivavtal så har du både allmän pension och tjänstepension. Svårare än så behöver det inte vara.

Men är det inte massor jag måste tänka på när det kommer till mitt pensionssparande? Det enkla svaret är nej. Du behöver egentligen inte göra någonting utom att tjäna så mycket som möjligt under en så lång tid som möjligt. Då får du en pension som är god nog att leva på under dina dagar som pensionär. Det är först när du saknar inkomst, eller arbetar länge på ett företag som inte har kollektivavtalad tjänstepension som du måste se upp. Det gäller nämligen att tjäna in tillräckligt så du slipper vända på slantarna under ditt livs längsta after work.

Kollektivavtalet hjälper dig få en bra pension

Jobba på företag med kollektivavtal så är du säker på att få ihop den påse pengar som krävs för att kunna leva gott när du går i pension. Det är dock som med allt sparande att det inte går att tjäna in allt på för kort tid. Du kan ju inte få ledigt resten av ditt liv om du bara är 45 år gammal (även om du jobbat i hela 20 år redan då). Det krävs alltså både tid och pengar för att få en tillräckligt stor ”pensionssäck” att nalla på när du väl tar din eviga ledighet.

Jag kommer skriva sporadiskt kring ämnen jag ser som aktuella här på bloggen framöver.

Några bloggtips till julledigheten

Under tiden kan du som är intresserad av pension eller som är på väg att bli intresserad (om inte förr så när man precis är på gång att gå i pension) läsa mer från tre bloggar som jag tycker är intressanta i ämnet. Den första är pratapension.se där Collectums (valcentral för ITP) Tomas Carlsson skriver om tjänstepension och annat. Matnyttig information och en del undersökningar som de gjort om tjänstepensionssparande. Spara 7,5 miljarder på 10 år sägs som exempel i hans senaste inlägg.

Vill man läsa mer föreslår jag Anna Allerstrands blogg tjanstepensionsbloggen.se. Även hon är inriktad på ITP, men skriver också om det övriga försäkringsskydd vi får genom våra kollektivavtal på den privata arbetsmarknaden.

Sist men inte minst, vill jag tipsa om Staffan Ström som jobbar på Alecta som pensionsekonom. Hans blogg är inriktad på pensioner och försäkringar men också lite samhällsfrågor som han tycker är aktuella. Alltid uppfriskande och roliga texter! Så läs mer om pension och försäkringar, jag återkommer som sagt med mer i ämnet.

God Jul och Gott nytt år så länge!

Till toppen