Våra fackliga kurser ger dig en bra grund för ditt fackliga uppdrag och goda förutsättningar att företräda dina medlemmar. Dessutom får du personlig utveckling och kunskaper du har nytta av i ditt yrkesliv. Här hittar du både allmänna och sektorspecifika kurser för dig i privat sektor.
Kursen är ett första steg där syftet är ge dig grundläggande kunskap för att komma igång med ditt uppdrag. Vi går igenom regelverket som styr det fackliga arbetet med kollektivavtal och de viktigaste arbetsrättsliga lagarna. Du lär dig stödja och kommunicera med medlemmar, samverka med arbetsgivaren, få inflytande i verksamheten och utveckla det fackliga arbetet.
Grundkursen består av 13 olika avsnitt. Varje avsnitt beräknas ta mellan 5 till 60 minuter. Du kan ta del av dem i den takt du vill.
Kursen vänder sig till dig som är facklig förtroendevald inom privat sektor.
Kursen beräknas att ta totalt nästan en hel dag att genomföra.
This is a course for you who are a local union representative in the private sector.
Part 1 (Estimated time approx. 75 min)
Part 2 (Estimated time approx 195 min)
Part 3 (Estimated time approx 60 min)
Efter facklig grundkurs på webben kan du fylla på med erfarenhetsutbyte, nätverkande och reflektion med andra förtroendevalda. Du får kort repetition och merparten av tiden ägnar vi åt diskussion och övningar. Vi fokuserar på avsnitten om det fackliga uppdraget, MBL, lön och det lokala fackliga arbetet. (Denna kurs hade tidigare namnet Facklig grundkurs – erfarenhetsutbyte)
Även du som är erfaren och har gått grundkurs tidigare, kan gå kursen för att uppdatera dig och fylla på kunskaper.
När du har gått facklig grundkurs på webben finns det olika temakurser att gå vidare med. Målet är att du ska utvecklas som förtroendevald och få fördjupad kunskap inom olika områden. Läs mer om våra kurser nedan. Kurserna ges i vissa fall endast vid ett tillfälle per år eller termin.
Vi arbetar med ledarrollen generellt och kopplat till det fackliga arbetet. Kursen varvas med teoriavsnitt, diskussioner och praktiska övningar.
Kursen är för dig som är facklig ordförande eller vice ordförande inom samtliga sektorer på arbetsmarknaden. Alla ska ha genomgått facklig grundkurs på webben. Endast en person från samma styrelse kan delta per kurstillfälle.
Kursens syfte är att ge dig som förtroendevald en bra grund för att kunna sköta de förhandlingar du möter i ditt fackliga uppdrag. Vi arbetar med teori, övningar, reflektion och erfarenhetsutbyte.
För dig som genomgått den fackliga grundkursen på webben och har viss förhandlingserfarenhet. För samtliga sektorer.
Det är i förhandlingen du som förtroendevald har möjlighet att påverka arbetsgivarens beslut så att det gynnar våra medlemmar. I den här fördjupningskursen fokuserar vi på förhandlingens psykologi och på att utveckla din förmåga att påverka på ett konstruktivt sätt.
Kursen vänder sig till dig som har förhandlingserfarenhet. Du har deltagit i och drivit förhandlingar som lokalt facklig förtroendevald i minst två år. Du ska även ha genomgått facklig grundkurs på webben samt förhandlingskurs, 1 dagskurs. För förtroendevalda inom samtliga sektorer.
Lär dig hur de regler som gäller för dig som fackligt förtroendevald och för arbetstagare vid arbetsbristsituation ser ut och få praktiska tips om hur du ska agera som facklig företrädare.
Någon gång kan du ställas inför beskedet att en del av ditt företags verksamhet ska läggas ner och uppsägningar är ett faktum.
Du ska ha genomgått facklig grundkurs på webben och vara förtroendevald på ett företag inom privat sektor.
Stärk din roll som löneförhandlare genom webbkursen Lön. I kursen går vi igenom den årliga lönerevisionen och ger dig råd och verktyg i din fackliga roll.
Delar ur innehållet:
Detta är en temakurs om lön. Du förutsätts ha gått facklig grundkurs där det också finns ett avsnitt om lön.
Kursen beräknas att ta totalt en halv dag att gå.
Kursen vänder sig till alla förtroendevalda och framför allt till dig som är engagerad i det lokala lönerevisionsarbetet. Du som har erfarenhet av att delta i lönerevisionsarbetet kommer ha stor fördel av dina erfarenheter, men även du som inte hunnit arbeta aktivt med lönefrågor har stor glädje av kursen.
Lön är en viktig fråga för våra medlemmar och alla förtroendevalda brukar involveras på något sätt. Därför är kursen öppen för alla förtroendevalda och du kan välja att gå de avsnitt som är relevanta för dig.
Lön är en av de viktigaste frågorna för våra medlemmar. Genom våra kollektivavtal har du som förtroendevald stora möjligheter att stötta medlemmar och arbeta för att de ska ha goda förutsättningar till löneutveckling. Samtidigt vet vi att det också kan finnas utmaningar i det lokala lönearbetet.
Den här kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du kan agera med hjälp av de verktyg som finns. Kursinnehållet bygger på att du har förkunskaper som du får applicera på exempel ur verkligheten. Du får möjlighet att diskutera, utbyta erfarenheter och reflektera över hur du kan utveckla det lokala lönearbetet. Vi kommer bland annat att arbeta med följande områden: förberedelser inför lönerevision, statistik samt kommunikation med arbetsgivare och medlemmar.
Detta är en fortsättningskurs med förkunskapskrav. Du förutsätts ha gått facklig grundkurs samt webbkurs lön. Du ska arbeta aktivt med lönefrågor i ditt fackliga uppdrag samt deltagit i minst en lönerevision.
Syftet med kursen är att ge mer kunskap om grunderna i MBL och också svar på hur ni som förtroendevalda kan agera i vardagen. Vi arbetar med teori, övningar, reflektion och erfarenhetsutbyte.
Du ska ha gått grundkursen på webben och ha varit fackligt förtroendevald i minst ett år. För samtliga sektorer.
I din roll som fackligt förtroendevald kan medlemmar ta kontakt med dig för att få hjälp i olika situationer som är svåra. Det kan till exempel vara vid omorganisationer, vid varsel och uppsägningar.
För dig som genomgått den fackliga grundkursen på webben. För samtliga sektorer.
Som skyddsombud representerar du alla anställda på arbetsplatsen. Du arbetar med stöd av arbetsmiljölagen och har rätt till utbildning i arbetsmiljöfrågor.
Det här är en grundläggande kurs om arbetsmiljö som vänder sig till dig som är förtroendevald och/eller skyddsombud. Målsättningen är att du får en övergripande bild över arbetsmiljölagstiftningen, känner till vem som ansvarar för vad och vet hur du konkret kan arbeta för en god arbetsmiljö på din arbetsplats.
Kursen vänder sig både till dig som är förtroendevald och/eller skyddsombud.
Praktisk tillämpning av skyddsombudets rättigheter och verktyg.
Arbetsmiljö är en av de viktigaste frågorna för våra medlemmar och du som är skyddsombud kan göra mycket som stöd. Den här kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du kan agera med hjälp av de verktyg som finns. Kursinnehållet bygger på att du har förkunskaper som du får applicera på exempel ur verkligheten. Du får möjlighet att diskutera, utbyta erfarenheter och reflektera över hur du kan utveckla det lokala arbetsmiljöarbetet.
Vi kommer bland annat att arbeta med följande områden: OSA (Organisatorisk och social arbetsmiljö), SAM (Systematiskt arbetsmiljöarbete), rättigheter i skyddsombudsrollen och praktisk tillämpning av riskbedömning.
Kursens målgrupp är skyddsombud och detta är en fortsättningskurs med förkunskapskrav. Du förutsätts ha gått webbkurs Arbetsmiljö (alt fd kursen Ny som skyddsombud). Du ska också arbeta aktivt i ditt skyddsombudsuppdrag sedan minst ett halvår.
Nätverksträffar för dig som är skyddsombud arrangeras regelbundet varje termin för att erbjuda kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte. Syftet är att få fylla på med kunskap, få tips om verktyg och få dela diskutera med andra i samma roll.
Träffarna leds av ombudsmän från Sveriges Ingenjörer. Som deltagare förväntas du att delta aktivt då träffen syftar till erfarenhetsutbyte er deltagare emellan.
Varje träff har ett tema och kan exempelvis innehålla:
Håll utkik i kalendariet. Kontakta kurs@sverigesingenjorer.se med eventuella frågor.
Vi samarbetar även med Prevent, som anordnar en mängd utbildningar för dig som vill bli eller vill utveckla dig i rollen som skyddsombud. Bland annat kan du utbilda dig inom systematiskt arbetsmiljöarbete. Om du anmäler dig och deltar på en kurs som anordnas av annan kursarrangör, som till exempel Prevent, är det din arbetsgivare som ska bekosta kursavgiften.
Här hittar du mer information för dig som skyddsombud.
Beroende på vilket avtalsområde du omfattas av och vilket kontaktförbund du har, kan du bli hänvisad till annat Sacoförbund än Sveriges Ingenjörer för facklig utbildning. Är du förtroendevald inom privat sektor och medlem hos Akavia inom följande avtalsområden ska du gå facklig utbildning hos Akavia:
Vår målsättning är att ge dig en lika givande kurs som om vi hade träffats i en kurslokal. För att ge dig ett varierat och interaktivt kursinnehåll, varvar vi faktatexter och övningar med filmer och ljudklipp ur Ingenjörspodden. Här får du tre smakprov.
Kontakta Annica Danhard eller Anna Novotny på:
Telefon: 08-613 80 00
E-post: kurs@sverigesingenjorer.se