Bransch Kommunikation inom Almega Tjänsteförbunden omfattar akademiker inom bland annat PostNord Sverige/group, Svedavia AB och City Mail Sweden AB .
Kollektivavtalet är ett medarbetaravtal som omfattar alla som är anställda på företaget och är tecknat med Sveriges Ingenjörer, Akavia och SRAT där Sveriges Ingenjörer är kontaktförbund för dessa tre förbund. Även ST, Seko och Ledarna är parter i kommunikationsavtalet.
Avtalet omfattar bland annat löneprinciper, allmänna anställningsvillkor så som semester, sjuklön, övertidskompensation och restidsersättning med mera.
Avtalet medger i hög utsträckning att lokala kollektivavtal tecknas med andra regler än det centrala avtalet. Det anges i så fall i det centrala avtalet under de olika ämnesrubrikerna. Ett lokalt avtal tecknar akademikerföreningen direkt med arbetsgivaren.
Sveriges Ingenjörer och Almega Tjänsteförbunden har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. En viktig framgång är att osakliga löneskillnader ska rättas till med särskilda medel och att deltidsanställda ska ha samma övertidsersättning som de som arbetar heltid. Avtalsvärdet på 6,4 procent under två år omfattar lön och mer till flexpension. Avtalet gäller från 1 augusti 2025 till 31 juli 2027.
Sammanfattning av några av de mest centrala villkoren i avtalet för Avtalet reglerar fler områden men här har vi valt att lyfta fram det som du som anställd ftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext.
En anställning gäller tillsvidare om parterna inte överenskommit om att anställningen är tidsbegränsad i enlighet med reglerna i lagen om anställningsskydd eller enligt ingånget lokalt kollektivavtal.
Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till verksamhetens krav, arbetsuppgifternas art och innehåll, individuell kompetens och resultat i relation till satta mål. Lönekriterierna ska vara kända och inte vara diskriminerande.
Om inget annat avtalas lokalt, bildas en allmän lönepott om 3,2 procent att fördela på individuell nivå från den 1 augusti 2025 och 2,8 procent från den 1 augusti 2026. Observera att nivån inte är en individgaranti.
I kollektivavtalet finns regler om arbetstidens längd och förläggning, maximalt antal övertidstimmar, övertidskompensation m.m. Det finns också regler om restidsersättning.
Om du har avtalat bort din övertidsersättning innebär det inte i sig att du också är undantagen från restidsersättning och ob-ersättning.
Deltidsanställda har samma övertidsersättning som heltidsanställda.
När du är föräldraledig har du rätt till föräldralön, under förutsättning att du haft oavbruten anställning hos arbetsgivaren under minst ett år före den första dagen av föräldraledighet. Beroende på hur länge du varit anställd får du föräldralön i 2-6 månader.
Du som omfattas av ITP 1 tjänar in premier till flexpension tills att du är 66 år och kan ansöka om att gå ner i tid från att du är 63.
Du som omfattas av ITP 2 tjänar in premier till flexpension tills att du är 65 år och kan ansöka om att gå ner i tid från att du är 62.
Avsättningar till flexpension
Ytterligare 0,2 procent avsätts till flexpension från och med den 1 augusti 2025 och 0,2 procent från och med 1 augusti 2026.
Även medlemmar mellan 18 – 24 år inom bland andra PostNord och Swedavia får inbetald flexpension.
Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig så att du totalt får ungefär 90 procent av din månadslön. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan.
Om du säger upp dig själv gäller följande:
Arbetsgivarens uppsägningstid är mellan 1 – 12 månader beroende på hur länge du varit anställd och din ålder. Om din arbetsgivare vill säga upp dig bör du alltid kontakta din lokala Akademikerförening. Finns ingen på din arbetsplats ska du kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning.
I den här partsgemensamma skriften finns bra tips och handfasta råd om kompetensutveckling i tjänsteföretag. Skriften riktar sig till dig som är intresserad av kompetensutvecklingsfrågor, vare sig du är förtroendevald, medlem eller arbetsgivarföreträdare.
Här är två skrifter som du kan använda för att förbereda dig inför lönesamtalet.
Branschansvarig ombudsman: Mats Rosén
Biträdande: Helene Rydling
Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se