Lön
Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till verksamhetens krav och arbetsuppgifternas art och innehåll, individuell kompetens, duglighet och uppnådda resultat, samt insatser för utvecklingen av andras kompetens som är av vikt för verksamheten. Utgångspunkten är härvid de arbetsuppgifter och kompetenskrav samt de mål av såväl individuell som övergripande art som satts för verksamheten. Löneskillnader ska vara objektiva och väl motiverade. Lönerevision ska ske 1 april varje år om inte annat är överenskommet.
Anställningsform
En anställning gäller tills vidare, om inte arbetsgivaren och tjänstemannen har avtalat om att anställningen ska vara tidsbegränsad.
Avtal om överenskommen visstidsanställning får beträffande en och samma arbetstagare omfatta högst tolv månader under tre år, varvid ingen avtalsperiod får vara kortare än en månad. För nyetablerade företag eller verksamheter som inte tidigare haft någon arbetstagare, får när arbetstagare anställs första gången och under tre år därefter, avtal om överenskommen visstidsanställning beträffande en och samma arbetstagare träffas för sammanlagt högst 18 månader under tre år.
En arbetsgivare får vid en och samma tidpunkt ha högst fem arbetstagare anställda med överenskommen visstidsanställning.
Avsättning till deltidspension
Utöver avsättning till tjänstepension så avsätter arbetsgivaren även pengar till deltidspension för den anställdes räkning. Detta sker i enlighet med vid var tid gällande kollektivavtal.
Arbetstid, semester, övertid och restid
En anställd har enligt lag rätt till 25 dagar semester. I kollektivavtalet finns bestämmelser om nattvila, veckovila, maximalt antal övertidstimmar och dylikt samt ersättning för arbetad övertid och restid. Om du har avtalat bort din övertidsersättning och/eller restidsersättning ska det kompenseras med fler semesterdagar och/eller högre lön.
Arbetstidsförkortning
Om lokala parter inte kommit överens om annat gäller följande i det centrala kollektivavtalet för Sveriges Ingenjörers medlemmar. Till varje arbetstidskonto avsätts varje år ett utrymme 2 procent av den anställdes lön. Avsättningen till arbetstidskontot kan tas ut som betald ledig tid, som pensionspremie eller kontant.
Den lediga tiden beräknas enligt följande, 2 procent motsvarar fyra dagar betald ledighet vid heltidsanställning. Vid annan sysselsättningsgrad utgår ledigheten i proportion till heltidsanställning.
Sjuklön
Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig så att du totalt får ungefär 90 procent av din månadslön. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan.
Föräldralön
Du har rätt till föräldralön om ditt barn är under 18 månader och du har varit anställd hos arbetsgivaren minst ett år i följd, det är en utfyllnad av den föräldrapenning du får från Försäkringskassan. Föräldralön betalas under en sammanlagd tid om högst sex månader.
Uppsägningstider
Du har vid egen uppsägning 1 månads uppsägningstid om din anställningstid är mindre än två år, 2 månaders uppsägningstid om din anställningstid är mellan 2 till 6 år och 3 månaders uppsägningstid om din anställningstid är 6 år eller längre. Arbetsgivarens uppsägningstid är mellan 1–12 månader baserad på din anställningstid och ålder. För det fall arbetsgivaren vill säga upp dig bör du alltid kontakta din Akademikerförening eller, för det fall Akademikerförening inte finns på din arbetsplats, Sveriges Ingenjörers rådgivning.