Sveriges Ingenjörer

Svensk Handel

Kollektivavtal mellan Svensk Handel, Akademikerförbunden och Unionen. Omfattar bland annat löneprinciper, allmänna anställningsvillkor så som semester, sjuklön, övertidskompensation och restidsersättning med mera.

Kollektivavtal gäller för tjänstemän inom Handeln och för företag som är anslutna till Svensk Handel. För att avtalet ska gälla krävs skriftlig begäran från någon av parterna. Avseende löneavtalet finns vissa kategorier av tjänstemän som är undantagna. Se katalog i löneavtalet.

Det kan också finnas lokala kollektivavtal på arbetsplatsen, som kompletterar det centrala avtalet, om till exempel formerna för inflytande och samverkan, om regler för arbetstidsförläggning eller andra viktiga frågor. Ett lokalt avtal tecknar Akademikerföreningen direkt med arbetsgivaren.

25-05-13: Nytt kollektivavtal med Svensk Handel klart

Akademikerförbunden och Svensk Handel har kommit överens om ett nytt kollektivavtal. En viktig framgång är avsättningar till arbetstidsförkortning, motsvarande en dag om året. Avtalsvärdet på 6,4 procent under två år omfattar dessutom lön och mer till deltidspension. Sveriges Ingenjörer är en del av Akademikerförbunden. Avtalet gäller från 1 maj 2025 till 30 april 2027. 

Läs om alla avtalsförändringar

Avtalet i korthet

Läs en sammanfattning av några av de mest centrala villkoren i avtalet för Svensk Handel. Avtalet reglerar fler områden men här har vi valt att lyfta fram de som du som anställd oftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext.

Löneavtalet omfattar de som är medlemmar i lokal Akademikerförening, med vissa undantag och efter att inkoppling har skett. Inkopplingsförfarandet innebär att Akademikerförening med minst 5 medlemmar begär att löneavtalet med Akademikerförbunden ska börja tillämpas på bolaget.

Lönesättningen ska vara individuell och differentierad samt vara kopplad till företagets mål och verksamhetsidé. Den individuella lönen och löneutvecklingen ska främst grundas på uppnådda resultat utifrån uppsatta mål, verksamhetens krav samt arbetsuppgifternas art, innehåll, svårighetsgrad och ansvar.

Tid för lönerevision är 1 maj 2025 och 1 maj 2026, om parterna lokalt inte kommit överens om annat.

Din anställning gäller tillsvidare, om inte du och din arbetsgivare kommit överens om att anställningen ska vara tidsbegränsad eller på prov. 

Du som fyllt 62 år kan, efter överenskommelse med din arbetsgivare, ansöka om att gå ner i arbetstid s.k. deltidspension. 

Avsättning till deltidspension
Ytterligare 0,2 procent avsätts till deltidspension från den 1 maj 2025. Avsättningen uppgår därmed till totalt 1,7 procent.  

Du har enligt lag rätt till 25 dagar semester. Om du träffar enskild överenskommelse om att avtala bort övertidsersättningen ska du istället få 3-5 extra semesterdagar eller högre lön.

Du har rätt till en hel dags ledighet per år i arbetstidsförkortning. Arbetsgivaren bestämmer hur tiden läggs ut. Det kan läggas som en hel dag eller två halvdagar i anslutning till veckoslut eller helgdag.

Om du inte informerats om annat före årsskiftet förläggs dagen fredagen efter Kristi Himmelfärdsdag.

Sjuklön utbetalas av arbetsgivaren dag 2-14. Från sjukdag 15 betalas sjukpenning från Försäkringskassan och arbetsgivaren ska fylla med sjuklön upp till ungefär 90 procent av månadslönen. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan.

Föräldralön betalas ut till den som är föräldraledig i samband med barns födelse. Föräldraledigheten ska tas ut inom 18 månader från barnets födelse. Föräldralönen fyller ut föräldrapenningen från försäkringskassan med cirka 10 procent och betalas ut i 2-6 månader beroende på hur länge du varit anställd.

Om du säger upp dig själv gäller följande:

Anställningstid Uppsägningstid
Mindre än 2 år 1 månad
2 år eller mer 2 månader

Arbetsgivarens uppsägningstid är mellan 1 – 12 månader beroende på hur länge du varit anställd och din ålder. Om din arbetsgivare vill säga upp dig bör du alltid kontakta din lokala Akademikerförening. Finns ingen på din arbetsplats ska du kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Kontakt

Kontaktförbund för detta avtal: Akavia.

Kontakt via e-post: forhandling@akavia.se

Biträdande kontaktförbund: Sveriges Ingenjörer 

Branschansvarig ombudsman: Katarina Strandberg

Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se

Senast uppdaterad 2025-05-13