Kollektivavtal mellan Almega tjänsteförbunden, Sveriges Ingenjörer, Unionen och Ledarna. Omfattar bland annat löneprinciper, allmänna anställningsvillkor så som semester, sjuklön, övertidskompensation och restidsersättning med mera.
Alla tjänstemän omfattas av avtalet med undantag för tjänsteman vars anställning utgör en bisyssla samt tjänsteman som intar företagsledande eller därmed jämförlig ställning. Avtalet gäller alltså även för den som inte är med i facket.
Det kan också finnas lokala kollektivavtal på arbetsplatsen, som kompletterar det centrala avtalet, om till exempel formerna för inflytande och samverkan, om regler för arbetstidsförläggning eller andra viktiga frågor. Ett lokalt avtal tecknar akademikerföreningen direkt med arbetsgivaren.
Avtalet omfattar flera olika verksamheter inom provning, testning och utvecklingsområdena.
Sveriges Ingenjörer och Almega har kommit överens om ett nytt kollektivavtal som ger löneökningar i nivå med märket, arbetstidsförkortning och övertidsersättning till deltidsanställda. Avtalsvärdet är 6,4 procent på två år, varav 5,5 procent till löneökning, 0,4 procent till flexpension och 0,5 procent till arbetstidsförkortning. Avtalet gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027.
En sammanfattning av några av de mest centrala villkoren i Utveckling & tjänsteavtalet. Avtalet reglerar fler områden men här har vi valt att lyfta fram de som du som anställd oftast kan komma i kontakt med i din vardag. Notera att detta inte är avtalstext.
Lönesättningen ska vara individuell och differentierad med hänsyn till verksamhetens krav och arbetsuppgifternas art och innehåll, individuell kompetens, duglighet, utbildning samt uppnådda resultat i relation till satta mål.
Lönerevisionstidpunkten är 1 maj om inte annat överenskommes. Avtalet har en så kallad pott, vilket innebär att om lokala parter inte kan enas finns ett centralt framförhandlat värde på kollektiv nivå genom att lönesumman för de akademikermedlemmar som omfattas av lönerevisionen ökar med 3 procent 1 maj 2025 och 2,5 procent 1 maj 2026.
De lokala parterna har såsom tidigare möjlighet att teckna avtal på nivåer som är högre såväl som lägre än avtalets pott. Den individuella löneökningen bygger som tidigare på den enskildes ansvar och prestation vilket innebär att en individuell löneökning kan vara både högre och lägre procent än som anges ovan.
En anställning gäller tillsvidare, om arbetsgivaren och tjänstemannen inte har kommit överens om att anställningen ska vara tidsbegränsad eller på prov.
Om du omfattas av ITP 1 tjänar du in till pension till 66 års ålder. Från 63 år kan du ansöka om att gå ner i tid.
Om du omfattas av ITP 2 tjänar du in flexpensionspremier till 65 års ålder. Från 62 år kan du ansöka om att gå ner i tid.
Ytterligare avsättningar om 0,2 procent görs från 1 april 2025 och
0,2 procent från 1 april 2026.
En anställd har enligt lag rätt till 25 dagar semester. I kollektivavtalet finns bestämmelser om nattvila, veckovila, maximalt antal övertidstimmar och dylikt samt ersättning för arbetad övertid och restid. Om du har avtalat bort din övertidsersättning och/eller restidsersättning ska det kompenseras med fler semesterdagar och/eller högre lön.
Deltidsanställda ska vid övertidsarbete ersättas med övertidsersättning.
Från 2026 har du rätt till ytterligare en hel dags ledighet per år. Om du inte informerats om annat före årsskiftet förläggs dagen fredagen efter Kristi Himmelfärdsdag.
Du har rätt till sjuklön från din arbetsgivare dag 2-14. Från sjukdag 15 får du sjukpenning från Försäkringskassan och din arbetsgivare ska kompensera dig så att du totalt får ungefär 90 procent av din månadslön. Från sjukdag 90 tar en annan kollektivavtalad försäkring vid och fyller upp sjukpenningen från Försäkringskassan.
Du har rätt till föräldralön från arbetsgivaren om du när barnet föds har varit anställd hos arbetsgivaren under minst ett år i följd. Ersättningen betalas ut under föräldraledighet fram tills barnet fyller två år.
Om du säger upp dig själv gäller följande:
Arbetsgivarens uppsägningstid är mellan 1 – 12 månader beroende på hur länge du varit anställd och din ålder. Om din arbetsgivare vill säga upp dig bör du alltid kontakta din lokala Akademikerförening. Finns ingen på din arbetsplats ska du kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning.
I den här partsgemensamma skriften finns bra tips och handfasta råd om kompetensutveckling i tjänsteföretag. Skriften riktar sig till dig som är intresserad av kompetensutvecklingsfrågor, vare sig du är förtroendevald, medlem eller arbetsgivarföreträdare.
Här är två skrifter som du kan använda för att förbereda dig inför lönesamtalet.
Branschansvarig ombudsman:
Anders Brandt
Kontakt via e-post: forhandling@sverigesingenjorer.se