Sveriges Ingenjörer
Kollektivavtal

Arbetstidsförkortning

Arbetslivet ställer i dag höga krav på dig som anställd att vara tillgänglig. Därför behöver det finnas flexibla möjligheter till både återhämtning och att hitta balans mellan arbete och fritid, genom exempelvis arbetstidsförkortning. 

 

Arbetstidsförkortning i kollektivavtalet

Arbetstidsförkortning, som ibland förkortas ATK, ingår i flera av Sveriges Ingenjörers kollektivavtal, men ser lite olika ut för olika avtal. I exempelvis Teknikavtalet tjänar du varje arbetsvecka in 92 minuter i arbetstidsförkortning till en tidbank, om du arbetar heltid. Principen är dock densamma för samtliga avtal – intjänad tid kan tas ut som ledig tid på ett flexibelt sätt som fungerar både för dig och för arbetsgivaren. I en del avtal finns även överenskommelser om att tiden i vissa situationer kan tas i lön eller läggas till pension. 

I den pågående avtalsrörelsen 2025 har vi börjat införa system för kortare arbetstid i avtal där det tidigare saknades. Framför allt inom tjänstesektorn. Systemet innebär en betald ledig dag per år, då hela arbetsgruppen är ledig samtidigt. Arbetsgivaren bestämmer vilken dag som blir den betalda lediga dagen, helst efter samråd med det lokala facket eller de anställda. En arbetstidsförkortning på plats är en viktig början på ett framtida arbete för mer tid till återhämtning.

Vad tycker Sveriges Ingenjörer om arbetstidsförkortning?

Våra medlemmar arbetar ofta mycket och med hög tillgänglighet. Vi ser därför att medlemmarna behöver kompenseras för att få tillräcklig vila och återhämtning. 

  • Många medlemmar värdesätter flexibilitet och vill ha möjlighet att själva påverka sina arbetstider och ledighet, snarare än en generell arbetstidsförkortning.  
  • I de avtal som just infört system för kortare arbetstid är vårt mål att införa fler lediga dagar och ge dig som anställd större möjlighet att påverka när ledigheten tas ut.

Arbetstidsförkortning – en del av det totala avtalsvärdet

Anställda får arbetstidsförkortning genom en avräkning från avtalsvärdet. Avtalsvärdet, eller det så kallade märket, sätter i sin tur normen för hur mycket lönekostnaderna ska öka varje år. I flera avtal har exempelvis 0,5 procent tagits från löneutrymmet för att få en betald ledig dag om året. Om det redan finns en lokal överenskommelse om arbetstidsförkortning, ska den centralt avtalade tiden läggas till som extra ledig tid.

När kan tiden tas ut?

I vissa avtal kan tiden tas ut efter överenskommelse mellan dig och din chef. I andra avtal är det redan bestämt vilken vardag som i stället blir en betald ledig dag, exempelvis fredagen efter Kristi Himmelfärdsdag.