Sveriges Ingenjörer

Så hotar förslagen i Januariavtalet din anställningstrygghet

I överenskommelsen mellan regeringen, Centern och Liberalerna finns krav på förändring av LAS. Regeringen har tillsatt en utredning som ska ta fram förslag på förändringar som kan få konsekvenser för din trygghet på jobbet.

Utredningens direktiv, som styr vad utredningen ska göra, pekar bland annat ut utökade undantag från turordningen. Det betyder att arbetsgivaren får mer makt att bestämma vem som blir uppsagd och vem som får behålla jobbet.

I samband med detta pratas det mycket om kompetensutveckling och om vi skrapar lite på ytan så är det ungefär så här:

I dag ropar alla arbetsgivare efter aktuell kompetens. Men folk blir ju inte mer kompetenta för att politikerna försämrar LAS, så att folk känner sig otrygga eller blir av med jobbet. Folk blir mer kompetenta av att få kontinuerlig utbildning och möjlighet till vidareutveckling. Samtidigt är det nästan ingen arbetsgivare som sätter av den tid och de resurser som behövs för att de anställda ska kunna kompetensutveckla sig.

Vi behöver rikta ljuset mot hur vi ser till att arbetsgivarna tar sitt ansvar!

Felet ligger i att någon måste bli av med sitt jobb för att kunna kompetensutvecklas. Det kloka borde ju vara att göra tvärtom – att vidareutbilda sin personal så den inte behöver bli arbetslös.

Camilla Frankelius

Förhandlingschef, Sveriges Ingenjörer

Kompetensutveckling istället för arbetslöshet

Vi på facket tar redan ett stort ansvar för att hjälpa den som blir av med jobbet att ställa om och hitta ett nytt jobb. Det är såklart värdefullt för individen och har sparat många miljarder av skattebetalarnas pengar. Felet ligger dock i att någon måste bli av med sitt jobb för att kunna kompetensutvecklas. Det kloka borde ju vara att göra tvärtom – att vidareutbilda sin personal så den inte behöver bli arbetslös.

Det är alltså den anställdes rätt till löpande kompetensutveckling och företagens ansvar att tillgodose detta som borde vara i fokus för politikerna och arbetsgivarna. För att citera PM Nilsson på Dagens Industri ”I Sverige är det billigt att säga upp personal och omställningsmekanismerna är effektiva”.

Varför vill politikerna ändra i arbetsrätten?

Vissa politiker tror att de som idag står utanför arbetsmarknaden ska få jobb om det blir lättare att säga upp de som redan har en anställning. Det vill säga att istället för att utveckla de som redan är anställda, så ska arbetsgivarna kunna slänga ut befintlig personal och ta in ny, för att se om den är mer kompetent.

Det är ett syniskt slit-och-släng-system som är ovärdigt och som ingen kommer att vinna på. Vi kommer fortsätta göra vårt yttersta för att stärka anställningsskyddet.

Vi kommer också ställa större krav på att företagen löpande och strukturerat kompetensutvecklar sin befintliga personal, så att alla kan fortsätta att vara högkompetenta och bidra till hela samhällets utveckling. Vi gör inte detta för att rädda politiken utan för att hitta lösningar som inte försämrar, utan förbättrar arbetslivet för våra medlemmar, samtidigt som det gynnar de svenska företagen.

Till toppen