Sveriges Ingenjörer

Uthyrningslagen

Uthyrningslagen omfattar personer som anställs av bemanningsföretag i syfte att hyras ut till kundföretag för att arbeta under kundföretagets kontroll och ledning. Här kan du läsa mer om vad det innebär.

Ett bemanningsföretag är ett företag som anställer arbetstagare i syfte att hyra ut dessa för arbete under ledning av ett kundföretag. För att omfattas av uthyrningslagen ska du vara anställd av ett bemanningsföretag och syftet med din anställning ska vara att hyras ut till ett kundföretag för att arbeta under kundföretagets kontroll och ledning.

Förenklat kan sägas att det är fråga om uthyrning enligt uthyrningslagen när personal ställs till ett kundföretags förfogande för att löpande utföra arbete som kundföretaget bestämmer. Du som inte utför ditt arbete under sådana förutsättningar omfattas alltså inte av lagen.

Lagen ska alltså inte tillämpas på samtliga arbetstagare som hyrs in av kundföretag. En bedömning måste göras i varje enskilt fall för att kunna bilda sig en uppfattning om lagen är tillämplig i just ditt fall.

Ny regel kan ge anställning hos kundföretaget

Den 1 oktober 2022 infördes en ny regel i uthyrningslagen. Den innebär att den som hyrts in från ett bemanningsföretag i mer än 24 månader ska erbjudas en tillsvidareanställning i kundföretaget alternativt erhålla två månadslöner i kompensation från kundföretaget som hyrt in arbetstagaren. Bestämmelsen kan tidigast komma att tillämpas den 1 oktober 2024 då regeln först då varit i bruk i två år. Regeln är en del av överenskommelsen om ett nytt huvudavtal som Svenskt Näringsliv, LO och PTK träffat.

Vad gäller om jag omfattas av uthyrningslagen?

Förutsatt att du har varit placerad vid ett och samma kundföretag och på en och samma arbetsplats under sammanlagt mer än 24 månader under en 36 månaders-period uppkommer skyldigheter för kundföretaget.

Kundföretaget kan välja att erbjuda dig en tillsvidareanställning. Ett sådant erbjudande ska lämnas senast en månad efter det att 24 månaders-perioden passerats. Du ska få skälig betänketid att överväga erbjudandet. Tackar du nej till erbjudandet kan inhyrningen fortgå som tidigare. Tackar du ja till erbjudandet upphör din nuvarande anställning hos bemanningsföretaget på tillträdesdagen av din nya tillsvidareanställning hos kundföretaget.

Det kundföretag som så önskar kan i stället för att erbjuda dig en tillsvidareanställning ersätta dig med två aktuella månadslöner – alltså den faktiska månadslön du erhåller från din arbetsgivare som uthyrd till kundföretaget. Om kundföretaget betalat ersättning kan uppdraget därefter fortgå som tidigare.

Är du inhyrd av en myndighet?

Statliga myndigheters möjlighet att erbjuda anställning är begränsade med hänsyn till att statliga anställningar måste tillsättas i enlighet med reglerna om förtjänst och skicklighet. Parterna har mot bakgrund av detta enats om en ordning som ska gälla istället för lagens. Bestämmelserna innebär att den inhyrande myndigheten ska ställa en fråga till den arbetstagare som varit inhyrd i 24 månader på en och samma driftsenhet under en period om 36 månader om arbetstagaren önskar bli tillsvidareanställd. Frågan ska ställas senast en månad före det att arbetstagaren förväntas uppnå tidsgränsen. För det fall arbetstagaren är intresserad av en tillsvidareanställning ska ett rekryteringsförfarande inledas och arbetstagaren är sökande till tjänsten. För det fall arbetstagaren är den mest lämpade enligt reglerna om förtjänst och skicklighet ska arbetstagaren erbjudas tjänsten. Om arbetstagaren inte vill ha den erbjudna tjänsten eller inte är den mest meriterade sökanden kan arbetstagaren fortsätta vara inhyrd utan begränsning i tiden. Någon skyldighet att betala två månadslöner finns inte enligt kollektivavtalet.

Vanliga frågor och svar om uthyrningslagen

En arbetstagare som är anställd hos ett bemanningsföretag i syfte att hyras ut till ett kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning ska erbjudas en tillsvidareanställning av kundföretaget om arbetstagaren har varit uthyrd till kundföretaget på en och samma driftsenhet i sammanlagt mer än 24 månader under en 36-månadersperiod. Istället för en erbjudande om anställning kan arbetsgivaren välja att erbjuda den bemanningsanställda två månadslöner i kompensation.

För att omfattas ska du vara arbetstagare anställd av ett bemanningsföretag och syftet med din anställning ska vara att du ska hyras ut till ett kundföretag för att arbeta under kundföretagets kontroll och ledning. Ett bemanningsföretag definieras som varje fysisk eller juridisk person som har anställda i syfte att hyra ut till kundföretag för arbete under kundföretagets kontroll och ledning. Den som inte arbetsleds av kundföretaget omfattas alltså inte av uthyrningslagen.

Frågan om vem som omfattas av uthyrningslagen måste avgöras genom en helhetsbedömning av omständigheterna i det enskilda fallet. Vilken titel den enskilde arbetstagaren har saknar givetvis betydelse. Att den inhyrde arbetstagaren har särskilda specialistkunskaper inverkar inte heller på bedömningen. Bemanningsanställda enligt definitionen i uthyrningslagen kan förekomma inom många avtalsområden.

För att uthyrningslagen ska vara tillämplig krävs det att den inhyrde är att betrakta som arbetstagare. Lagen omfattar alltså inte uppdragstagare.

Enligt uthyrningslagen har kundföretaget rätt att utforma tillsvidareanställningserbjudandet på det sätt som är lämpligt för verksamheten.

Några krav kan alltså inte ställas på en viss befattning eller vissa särskilda arbetsuppgifter eller en viss lönenivå. Så länge kundföretaget erbjuder anställningsvillkor som ligger i paritet med vad som är brukligt för den anställning som erbjuds har kundföretaget gjort vad som kan krävas. 

Tackar du nej till en anställning kan uthyrningen fortsätta som tidigare och du har alltså i den situationen inte rätt till någon särskild ersättning. Kundföretaget behöver inte heller ge dig ett nytt erbjudande efter ytterligare 24 månader.

Ersättningen betraktas som inkomst av tjänst och beskattas alltså som andra förvärvsinkomster.

Du måste agera relativt skyndsamt från det att 24-månaders gränsen passerats för att inte din eventuella rätt ska preskriberas. Prata först med kundföretaget om saken. Om du då kan konstatera att ni inte kan komma överens kontakta Sveriges Ingenjörers rådgivning för fortsatt stöd. Sveriges Ingenjörer har möjlighet att hjälpa dig att rikta krav mot kundföretaget.

Vi kan vägleda dig

Om du är medlem i Sveriges ingenjörer och funderar på om uthyrningslagen är tillämplig just för din anställning och utifrån din situation, ta kontakt med vår rådgivning för en diskussion utifrån de specifika omständigheterna som gäller för just dig.

 

Till toppen