Sveriges Ingenjörer

Att bli arbetslös

Att förlora sitt jobb eller att inte få chansen att komma in på arbetsmarknaden är inga önskvärda situationer. Det gäller att man håller i gång, jobbar en hel del med sig själv och inte fastnar i hopplöshet. Men det första du behöver göra om du blivit arbetslös är att säkra din ekonomi.

Checklista för att säkra din ekonomi vid arbetslöshet

  1. Så fort som möjligt: be din arbetsgivare att fylla i ett arbetsgivarintyg
  2. På din första arbetslösa dag: registrera dig hos Arbetsförmedlingen
  3. På din första arbetslösa dag: ansök om ersättning hos Akademikernas a-kassa. Om du har frågor kring ersättningen kontaktar du a-kassans handläggare, mejladress till a-kassan är info@aea.se.
  4. Efter att du har registrerat din ansökan hos Akademikernas a-kassa: ansök om ersättning hos Akademikernas Inkomstförsäkring.

Stöd vid arbetslöshet

Om du blir arbetslös har du säkert många frågor. Mest akut är oftast ekonomin. De skyddsnät som finns i samband med uppsägningar förutsätter att du visar att du står till arbetsmarknadens förfogande genom att registrera dig som arbetssökande på Arbetsförmedlingen – redan din första dag som arbetslös.

Som medlem i Sveriges Ingenjörer och i Akademikernas a-kassa kan du ansöka om ersättning från inkomstförsäkringen. Och när du söker nytt jobb kan du använda dina medlemsförmåner och tjänster som ingår i ditt medlemskap.

Du är alltid välkommen att kontakta oss vid frågor eller för råd och stöd. 

08-613 80 00

Senast uppdaterad 2022-08-30
Till toppen