Allt fler ingenjörer går från att vara anställda till att bli egenföretagare, men innan du startar så är det viktigt att ta reda på vilka rättigheter och skyldigheter du har samt vilken hjälp du kan få. Här har vi samlat information för dig som tänker ta steget till att bli egenföretagare.
Om du är anställd och vill starta eget, kontrollera följande:
Bland det första du måste göra innan du startar ditt företag är att bestämma i vilken företagsform du vill driva verksamheten. Tänk noga igenom vilken form som passar dig bäst, enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Mer information om de olika bolagsformerna finns på webbplatsen verksamt.se.
Fördelen med enskild firma är att det är ett relativt enkelt och snabbt sätt att komma igång. Men det är viktigt att komma ihåg att du själv står ansvarig för allt som sker i bolagets namn. Du är med andra ord personligt betalningsansvarig.
Företagets resultat redovisar du i en bilaga till din vanliga inkomstdeklaration. Den skatt och de avgifter du ska betala beräknas på nettoinkomsten, det vill säga intäkter minus kostnader. Obs! Mer information om reglerna för att få F-skattsedel finns på webbplatsen verksamt.se.
Genom att starta ett handelsbolag kan två eller flera personer gemensamt driva ett företag. Handelsbolaget är visserligen en egen juridisk person, men varje delägare är fullt ut ansvarig för bolagets skulder – så kallat solidariskt betalningsansvar. Det innebär att den som har en fordran på bolaget också kan kräva betalning på hela beloppet hos vem som helst av delägarna.
Som delägare betalar du skatt och avgifter på din del av handelsbolagets vinst. Du redovisar resultatet av verksamheten i en bilaga till din inkomstdeklaration.
Vill du starta ett aktiebolag måste du sätta in ett aktiekapital på minst 25 000 kr från 1 januari 2020. Aktiebolaget ska företrädas av en styrelse och ha en godkänd eller auktoriserad revisor.
För vissa mindre aktiebolag och handelsbolag är revisionsplikten avskaffad from den 1 november 2010.
Aktiebolagsformen innebär att det finns en klar skiljelinje mellan bolag och ägare. Som aktieägare ansvarar du som regel endast med ditt aktiekapital. Styrelsens och vd:ns ansvar är emellertid mer omfattande.
Oavsett företagsform ska du registrera ditt företag. Det gör du via verksamt.se.
Om du arbetar som konsult kommer du att få teckna olika konsultavtal och ska du driva företag tillsammans med andra så är det nödvändigt att redan från början teckna ett kompanjonavtal. Exempel på vad som behöver finnas med i ett konsultavtal:
- uppdragsbeskrivning
- när ska uppdraget utföras
- ska det utföras enskilt eller i grupp
- hur ska rapportering ske
- kvalitetskontroll
- test/utvärdering, uppföljning
- avtals- och uppsägningstid
- ersättning
- betalningsvillkor
- sekretessförbindelse
- rättighet till uppdragets resultat
- konkurrensförbud
- ändringar och tillägg till avtalet
- force majeure
- agerande vid en eventuell tvist
En av de viktigaste frågorna är hur mycket du ska ta betalt för dina varor/tjänster och din tid. Gör noggranna kalkyler och ta hänsyn till hur din tjänstepension påverkas av olika handlingsvägar, eftersom den är en viktig del av din sammanlagda pension. Ta inte för lite betalt i din iver att komma in på marknaden, det kan senare vara svårt att höja priset.
Arvodet ska förutom lönekostnader också täcka:
Andra faktorer att ta med i beräkningen:
Logga in för att få tillgång till förmånen Timprisstatistik och arvodesberäkning.
Det är viktigt att ha ett bra försäkringsskydd. Det inkomstbortfall som en längre tids sjukdom innebär kan få tunga ekonomiska konsekvenser. Ta därför reda på vad som händer om du blir långtidssjukskriven och hur ett gott försäkringsskydd bör vara utformat. Ska du arbeta som konsult så är det även viktigt att ha en ansvarsförsäkring om du skulle bli skadeståndsskyldig.
Se vår film om hur du kan skapa trygghet som egenföretagare.
*Resonemanget om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) under uppstartsfasen kan uppfattas som otydligt i filmen. Vänd dig till Försäkringskassan för att fastställa en SGI.
Innan du startar ett företag är det bra att fundera på vad som händer om allt inte går som planerat. Det är viktigt att veta att du även som företagare och medlem i a-kassan har rätt till ersättning vid ofrivillig arbetslöshet.
För dig som är yrkesverksam medlem i Sveriges Ingenjörer och Akademikernas a-kassa ingår en förmånlig inkomstförsäkring. Försäkringen kan ge 80 procent av en månadslön på upp till 100 000 kronor/mån brutto i 150 dagar om du blir ofrivilligt arbetslös.
Sveriges Ingenjörer samarbetar med domänbyrån Dotkeeper.
Dotkeeper erbjuder skräddarsydda domäntjänster, lägger upp strategier och jobbar proaktivt för att ditt varumärke och företag ska vara säkert i den digitala världen. Dotkeeper hjälper även till med domänfrågor vid expansion till andra marknader.
Som medlem i Sveriges Ingenjörer ingår två timmar kostnadsfri konsultation. Vill du sen arbeta vidare med Dotkeeper får du ett rabatterat pris.
1. Ställ dig frågan ”Vem är jag på LinkedIn?”. Fundera på om du vill använda nätverket för att hitta kunder eller nätverka med andra ingenjörer.
2. Fundera på fem nyckelord som du vill ska beskriva dig. Vad är du bra på, vad gör dig unik och vad är din expertis? Hitta orden som du sedan väver in i rubriker och under erfarenheter i din LinkedIn-profil.
3. Sträva efter att bli en person som andra vill ta kontakt med på LinkedIn genom förfrågningar, idéer eller förslag.
4. Vässa din profil genom att ha en professionell bild, en yrkesrubrik som sticker ut från mängden och sedan det allra viktigaste – en sammanfattning som fångar vem du är, vad du gör och var du är på väg. Undvik att sälja dina tjänster i sammanfattningen, däremot kan du länka till hemsida, dokument och media. Var personlig och undvik jargonger på LinkedIn.
5. Gå med i grupper som är relevanta för ditt yrke och din bransch. Följ diskussioner, kommentera och våga ställ frågor.
Som medlem i Sveriges Ingenjörer får du en kostnadfri granskning av din LinkedIn-profil. Läs mer om den kostandsfria granskningen här.
Vi har ett stort utbud av webbinarier, kurser och seminarier inom bland annat lön, karriär, ledarskap, arbetsmiljö, företagande och innovation.
Driver du eget företag eller funderar du på att starta? Här hittar du alla våra erbjudanden, förmåner och tips speciellt anpassade för dina behov.
Att skapa något eget och unikt, något som ingen annan har tänkt på, är en viktig drivkraft för många av de ingenjörer som funderar på att starta eget. Kanske är nästa stora grej din?