Här berättar några av våra medarbetare hur det är att arbeta hos Sveriges Ingenjörer. Du hittar också intervjuer om hur det är att jobba extra eller skriva uppsats hos oss som juriststudent.
Sveriges Ingenjörer är en kunskapsdriven, samhällsengagerad och tillåtande arbetsplats. Våra stolta, nyfikna och professionella medarbetare är vår viktigaste resurs. Träffa några av dem här.
Pavel Klang Boucourt
Supporttekniker
"Att jag trivs så bra som jag gör har jag mina kollegor att tacka för. Jag känner att jag utvecklas både i min roll som supporttekniker och som person."
Gunilla Eriksson
Enhetschef medlemsservice
"Här uppmuntras och sporras man att känna sig stimulerad i sitt jobb. Arbetsgivaren månar om sina anställdas utveckling genom att tillmötesgå önskemål och ambitioner."
Alexander Orlinge
Pressekreterare
Elisabeth Arbin
Chef Demokratistöd
Johan Sittenfeldt
Utredare
Ellen Skogens och Jörgen Lundqvist
Ombudsmän
"Eftersom man till stor del styr sitt arbete och sin arbetsdag är det viktigt att ha ett eget driv. Dessutom bör man vara intresserad av människor, på riktigt."
I min roll som supporttekniker på Sveriges Ingenjörer ansvarar jag för den interna it supporten tillsammans med vår IT-leverantör. Jag ansvarar även för samordningen, utveckling samt utbildning i vår IT-miljö.
Det var slumpen. Jag jobbade som fritidsledare och ville prova på något annat 2012. Bemanningsfirman Kontorsfixarna tipsade om mig för jobbet som receptionist här, och jag tyckte det lät kul med tanke på att jag tycker om att jobba med människor. Sedan fick jag möjlighet att jobba med enklare IT-frågor som nu har lett till en tjänst som supporttekniker på förbundet.
Att det finns väldigt många kunniga, professionella och trevliga kollegor. Det är tydligt att arbetsgivaren bryr sig om sina anställda.
Min roll som supporttekniker innebär att jag har ständig kontakt med mina kollegor. Att jag trivs så bra som jag gör har jag mina kollegor att tacka för. Jag känner att jag utvecklas både i min roll som supporttekniker och som person.
Hur skulle du beskriva din enhet och hur funkar samarbetet mellan medarbetarna i gruppen?
Internservice består av fastighetsskötsel och växel/reception samt jag som supporttekniker. Jag trivs väldigt bra i gruppen – det är ett roligt gäng och vi har kul ihop.
Sveriges Ingenjörer jobbar med något som kallas ”Aktivt medarbetarskap”, vad innebär det för dig?
För mig innebär det att min chef har förtroende för mig; att jag får vara självgående och sköta mina uppgifter under eget ansvar. Jag vet vilka krav som ställs på mig och jobbar för att uppfylla dessa krav på ett professionellt sätt.
Hur uppfattar du möjligheterna att utvecklas i sitt arbete på Sveriges Ingenjörer?
Jag skulle säga att möjligheterna är stora. Själv började jag jobba i receptionen och har sen dess bytt tjänst ett par gånger. Att jag idag jobbar som supporttekniker visar på att det finns utvecklingsmöjligheter på Sveriges Ingenjörer. Men för att växa i sin roll krävs det egen vilja och engagemang.
Vad gör ni på Medlemsservice?
Arbetet på enheten kretsar kring kontakt med medlemmar, potentiella medlemmar och förtroendevalda via telefon och mejl, liksom kring handläggning av medlemsansökningar och övriga medlemsärenden. Min roll som chef är bland annat att samordna arbetet för de medlemshandläggare som har daglig kontakt med medlemmarna.
Hur ska man vara för att funka bra i rollen som medlemshandläggare?
Eftersom man har kontakt med medlemmar ska man vara serviceminded, öppen och trevlig. Jobbet kräver också att man är noggrann och har sinne för detaljer; det är viktigt att det blir rätt när man handlägger ärenden.
Vad tycker du kännetecknar Sveriges Ingenjörer som arbetsplats?
Det är väldigt trevliga kollegor som har roligt ihop. Det märks att arbetsgivaren månar om sina anställda, vill att vi ska trivas och må bra. Klimatet präglas av att det är högt till tak – man kan säga vad man tycker och blir lyssnad på. Som anställd känner jag mig delaktig och blir tagen på allvar.
Vad är det som gör att du trivs?
Framför allt är det kollegorna som gör att jag trivs. Vår enhet är ett väldigt sammansvetsat gäng, vi har en bra mix av medarbetare som jobbat länge på förbundet och de som är nya och vi samarbetar väldigt bra. Det är också väldigt viktigt att känna att vi ger den bästa service vi kan till våra medlemmar och potentiella medlemma.
Hur uppfattar du möjligheterna att utvecklas i sitt arbete på Sveriges Ingenjörer?
Mycket goda. Här uppmuntras och sporras man att känna sig stimulerad i sitt jobb. Arbetsgivaren månar om sina anställdas utveckling genom att tillmötesgå önskemål och ambitioner. Jag började som medlemshandläggare för 15 år sedan och har fått förtroendet att först bli samordnare på enheten och sedan bli chef, vilket känns väldigt spännande.
Hur funkar balansen mellan arbete och familjeliv?
Jag har småbarn och det funkar väldigt bra. Arbetsgivaren är väldigt öppen vad gäller att gå ner i arbetstid liksom att flexa. Som policy läggs inga möten tidigt på dagen eller sent på eftermiddagen, just för att alla ska kunna delta och inte hindras av hämtning eller lämning. Och det är aldrig sura miner när man vabbar eller behöver gå iväg till en skolavslutning.
Jag jobbar med och ansvarar för förbundets presskommunikation. Det täcker in reaktiva och proaktiva kontakter redaktioner, journalister och andra medieintressenter i form av strategisk planering, idé- och metodutveckling samt operativa insatser. En stor del av mitt jobb handlar även om uppföljning av förbundets närvaro och bevakning av den allmänna debatten och våra prioriterade frågor i media.
Jag har en examen i strategisk kommunikation och innan jag började på förbundet arbetade jag på en kommunikationsbyrå. Just den strategiska förståelsen för kommunikation och att ha jobbat brett med samhällskommunikation i olika projekt för såväl offentliga och privata uppdragsgivare, är som tillgångar i mitt nuvarande jobb.
Ambitionen är såklart att det ska kännas så varje gång man släcker ner datorn och går hem. Arbetsinsatser som kombinerar en omedelbar effekt med att ha kommit närmare att uppnå ett mer långsiktigt resultat ger alltid en riktigt bra känsla.
Att representera och stötta våra medlemmar i relationerna med sina arbetsgivare. Förbundet ska också ge en tydlig röst i samhällsdebatten åt landets ingenjörer. I det ingår att komma med förslag och bidra med fakta för att främja en arbetsmarknad som både garanterar individens trygghet och möjliggör en positiv teknisk utveckling.
Att veta att det finns någon som både jag kan vända mig till om jag skulle behöva stöd och som dessutom jobbar med att ta tillvara min yrkesgrupps intressen, det ger mig en trygghet.
Både bisamhällen och fackförbund bygger på samma idé – det ackumulerat värdet för individer blir ofta större när man arbetar tillsammans för att tillvarata sina gemensamma intressen.
Vad gör avdelningen för Demokratistöd?
Vi ansvarar för samordning av och stöd till de centralt förtroendevalda såsom fullmäktige och vår förbundsordförande. Vi arbetar också med att stödja utvecklingen av vår medlemsdemokrati på kort och lång sikt.
Vad har du för bakgrund?
Jag är samhällsvetare och jobbade tidigare inom högskolevärlden, men sökte mig till Sveriges Ingenjörer eftersom jag hade kontakter på förbundet. Jag började arbeta på samhällspolitiska avdelningen år 2007 men sökte mig vidare till ombudsmannarollen år 2010. 2018 blev jag chef för Demokratistöd, tillika förbundssekreterare.
Hur ska man vara som chef för att trivas på Sveriges Ingenjörer?
Rollen som chef hos oss är både strategisk och operativ, man behöver gilla både högt och lågt. Medarbetarna är engagerade och självgående, och som chef behöver man därför vara duktig både på att inspirera och peka ut en väg framåt men också kunna ha dialog med medarbetarna och våga prioritera för att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv.
Vad tycker du kännetecknar Sveriges Ingenjörer som arbetsplats?
Det är ett akademiskt förbund som byggs upp av utbildade och samhällsengagerade människor, vilket innebär mycket diskussion och det är högt i tak. Vi är stolta över våra medlemmars viktiga arbete. Vi påverkas ständigt av vår omvärld, men vi försöker också att påverka den.
Vad är det som gör att du trivs?
Framför allt mina kompetenta kollegor. Vi stöttar, utmanar och hjälper varandra att växa. Det gör det kul att gå till jobbet.
Sveriges Ingenjörer jobbar med något som kallas ”Aktivt medarbetarskap”, vad innebär det för dig?
Att jag förväntas bidra till organisationens utveckling genom att komma med idéer. Sveriges Ingenjörer är en involverande arbetsplats med korta beslutsvägar. Har du bra idéer kan du få gehör.
Hur funkar balansen mellan arbete och familjeliv?
Jag har två barn och bor i Uppsala, och både jag och min man jobbar heltid. Jag får det att gå ihop, eftersom vi har förtroendearbetstid, vilket innebär att min arbetsgivare litar på att jag får jobbet gjort, oavsett om jag jobbar på kontoret eller hemma.
Jag är en typisk specialist på förbundet och jobbar med olika samhällspolitiska utredningar inom områdena innovation, forskning och miljö. Utifrån utredningarna formar vi våra åsikter i exempelvis policies och artiklar.
I botten är jag civilingenjör med inriktning på teknisk fysik. Det är en bra bakgrund, med tanke på de frågor jag jobbar med. Jag hamnade här lite av en slump. När jag hade tagit examen ville jag jobba med teknikfrågor men inte med ett klassiskt ingenjörsyrke, och då råkade jag se att Sveriges Ingenjörer sökte en utredare.
Man ska vara allmänt samhällspolitiskt intresserad, gärna av kopplingen mellan teknik och samhällsutveckling. Man ska också ha ett akademiskt förhållningssätt, det vill säga ha lätt att ta till sig och bearbeta information.
Framför allt att vi är en väldigt ambitiös organisation. Vi vill ta plats i samhällsdebatten och tycker också, på goda grunder, att vi har en agenda som bör föras fram. Det skapar ett driv och en framåtrörelse.
Avdelningen består av både utredare, statistiker och opinionsbildare. Vissa samarbetar man mycket med, andra mer sällan. Trots det har vi en väldigt bra sammanhållning. I mitt jobb har man ofta behov av att bolla idéer och då finns det alltid någon att göra det med.
Den största fördelen är att det finns så många kompetenta och trevliga medarbetare som man kan utbyta tankar och idéer med. Ibland känns det lite som att arbeta på ett universitet.
Att arbetsgivaren uppskattar att man kommer med idéer som ligger vid sidan av ens ordinarie områden och att det är högt till tak.
Det finns många exempel på kollegor som bytt arbetsuppgifter, men inte nödvändigtvis tagit ett klassiskt karriärsteg uppåt. För min egen del är det intressant att utveckla och fördjupa min specialistroll, vilket jag hela tiden har möjlighet att göra här.
Vad gör en ombudsman?
I första hand företräder vi våra medlemmar i arbetsrättsliga frågor. Att stötta våra förtroendevalda på arbetsplatserna är också en viktig uppgift. Vi håller kurser och utbildar medlemmar och förtroendevalda.
En vanlig dag för en ombudsman kan innehålla förhandling med arbetsgivare, möte med förtroendevalda för att diskutera situationen på arbetsplatsen samt stöttning till medlemmar i enskilda ärenden. Vi är också ansvariga för förhandling av kollektivavtal. Sveriges Ingenjörer tecknar ca 80 olika kollektivavtal så en viktig del av vårt arbete är att utveckla avtalen tillsammans med våra förtroendevalda, med- och motparter.
Vad har ni för bakgrunder och varför började ni på Sveriges Ingenjörer?
Jag är jurist i grunden men har tidigare erfarenhet från detaljhandeln och restaurangbranschen, både i Sverige och utomlands. Det är värdefulla erfarenheter jag har med mig idag då rollen som ombudsman innebär att kunna ge god service till våra medlemmar, berättar Ellen.
Jag började som sjukgymnast och blev sedan lokalfacklig på min arbetsplats, berättar Jörgen. Sedan fick jag frågan av dåvarande Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund (LSR), numera Fysioterapeuterna, om jag inte skulle bli ombudsman och på den vägen är det.
Jag har alltid varit intresserad av arbetsrättsliga frågor, därför sökte jag till Sveriges Ingenjörers rådgivning under tiden jag utbildade mig, säger Ellen. Jag blev sedan ombudsman när jag var klar med min examen. Jag vill testa ett större förbund efter många år på Fysioterapeuterna i olika roller, bland annat som ombudsman. Jag såg en annons och sökte, berättar Jörgen.
Hur ska man vara för att tycka att arbetet är roligt?
Eftersom man till stor del styr sitt arbete och sin arbetsdag är det viktigt att ha ett eget driv. Men man måste också vilja bolla frågeställningar med kollegor eftersom det sällan finns ett enda rätt svar. Dessutom bör man vara intresserad av människor, på riktigt. Vi möter olika öden varje dag så man måste vara nyfiken och vilja förstå och sätta sig in varje människas situation menar Ellen. Man måste också vara förändringsbenägen, våga testa nytt och våga ändra åsikt, fyller Jörgen på. Man behöver vara lyhörd och lyssnande, utan att vara terapeut.
En ombudsman behöver vara noggrann, men kunna kompromissa, lära sig runda rätt hörn. Man måste ta reda på var gränserna går, juridiskt, men också var kreativ och kunna lösa problem. En framgångsrik ombudsman måste vara lösningsorienterad och juridiken är en del av lösningen men relationerna är den andra menar Ellen.
Ombudsmannajobbet tillhör det gränslösa arbetslivet, man måste vara bra på att vara skarp med sig själv och kunna stänga av. En framgångsfaktor för mig har varit att lyssna på kollegor, hur gör de för att koppla bort och koppla av? Själv ger jag mig ut och springer berättar Jörgen.
Vad kännetecknar Sveriges Ingenjörer som arbetsplats?
Det är högt i tak, inbjudande och det är en varm atmosfär. Jag har upplevt olika kulturer på arbetsplatser och kände av det direkt när jag började här. Man blev lyssnad på och var välkommen med sina frågor berättar Ellen. När jag var ny på Sveriges Ingenjörer satte jag stort värde på att man alltid kunde fråga vem som helst. Och så jobbar vi fortfarande, ingen fråga är för liten oavsett erfarenhet. Man får även tidigt ta eget ansvar och prova, det är värdefullt att känna det förtroendet från arbetsgivaren, berättar Ellen.
Jörgen fyller på med att det finns humor och ödmjukhet, kollegor vågar erkänna att de inte vet och man vågar fråga och delar med sig av sin egen kunskap. Det är coolt när någon mycket yngre och mer oerfaren än en själv kommer med inspel jag aldrig hade tänkt på säger Jörgen.
Här hittar du intervjuer om hur det är att jobba extra i rådgivningen, skriva uppsats eller göra praktik hos oss.
Heléne Robson
Chefsjurist
Vår chefsjurist berättar om juridikavdelningen hos Sveriges Ingenjörer och vad vi kan erbjuda juriststudenter som arbetar extra eller skriver sin uppsats hos oss.
Klara Söderström
Ombudsman
Klara Söderström har juristexamen från Stockholms Universitet. Hon har tidigare haft extrajobb i rådgivningen samt gjort uppsatspraktik med inriktning mot arbetsrätt.
Vårt uppdrag här består av rådgivning, process och utbildning. Vi ger rådgivning till medlemmar, förtroendevalda och ombudsmän. Vi driver processer i domstolar, tingsrätt och skiljenämnder. Ansvarar för ombudsmännens arbetsrättsliga kompetensutveckling. Bland annat.
Arbetsrätt är ett brett område med stora utvecklingsmöjligheter. Vi får många olika typer av ärenden: uppsägningsärenden, lönetvister, hävningar av vd-avtal, bonustvister, tvister kring pension, skadeståndsrättsliga tvister, anställda som blir stämda av arbetsgivare. Vår medlemskategori gör också att vi har ärenden kring patent- och uppfinnarersättning.
Först får man en introduktion i själva förbundet: kollektivavtal, centrala delar av arbetsrätten, lathundar och andra verktyg som vi använder. Sedan får man sitta och medlyssna på samtal i rådgivningen, höra hur personer svarar och att det finns olika sätt att svara. Och sedan blir det du själv som ger råd och stöd till medlemmar som ringer in.
Som praktikant får du en mentor. Vi försöker göra ett så brett program som möjligt. Du får vara med på seminarier, skriva rättsutredningar och inlagor vid mål, vara med på möten, följa med ombudsmän på förhandling och en göra en hel del annat.
Få en fot in på arbetsmarknaden och i branschen. Börja lära sig att omsätta kunskaper till praktik. Har man stort engagemang finns möjlighet att få extra uppgifter. Det finns många duktiga kollegor som man kan diskutera med och lära sig av. Det är kunskap som det inte går att läsa sig till.
Här finns en bredd av frågor att arbeta med. Man får använda en stor del av sina kunskaper exempelvis genom att sitta med i förhandlingar och lära sig mer om det. Lära sig förklara komplicerade sammanhang på ett tydligt sätt och hur man möter människor i kris. Förstås får man även en fördjupad kunskap om arbetsrätt.
De kommer med färska kunskaper och man lär sig själv av att lära ut till andra. Studenterna ser också trender och vet vad ungdomar är intresserade av hos arbetsgivare. Det tycker jag är berikande.
En kompis såg en annons i ett nyhetsbrev och tipsade mig då hon visste att jag var intresserad av arbetsrätt. Jag kände redan till Sveriges Ingenjörer som ett stort förbund med många medlemmar och som syns och hörs i debatten.
Jag fick en koppling mellan studierna och verkligheten. Den praktiska erfarenheten är relevant oavsett var man vill jobba sedan, inte bara med arbetsrätt i snäv mening. Har fått utveckla min pedagogiska förmåga att förklara saker, lösa problem snabbt. Möta medlemmarna och ge dem kvalificerad rådgivning. Kunna lyssna och i bästa fall stötta.
Arbete och arbetslivet berör så många människors liv. Arbetslivet är viktigt för samhället.
Arbetspassen var alltid halvdagar och det brukar gå att ändra vid behov. Här finns också en förståelse för tentaperioder.
Jag har verkligen fått möjlighet med att jobba med juridik på riktigt. Arbetsrätt handlar inte bara om LAS, kollektivavtal och MBL utan du kommer in på fler områden: avtalstolkning, fodringsrätt, skadeståndsrätt till exempel. Passar den som är nyfiken på att jobba på ett fackförbund eller med arbetsrätt i andra sammanhang.
För att du ska få bästa möjliga upplevelse på vår webbplats använder vi oss av cookies. Du kan själv godkänna vilka typer av cookies du tillåter oss att använda, men för att kunna logga in behöver du godkänna nödvändiga cookies. Vill du göra specifika val behöver du klicka på "visa detaljer" för att kunna spara dem. Du kan alltid ändra ditt cookiemedgivande via länk längst ner på sidan.
Läs mer om cookies på sverigesingenjorer.se (just nu behöver du godkänna nödvändiga cookies för att kunna läsa)
Visa detaljernec |
Alla nuvarande och kommande nödvändiga cookies. |
approvedcookies |
Lagrar vilka cookies som godkänts. Denna cookie krävs för att några andra cookies ska lagras. |
.login |
Krävs för inloggning - krypterad information om vem du är. Denna kaka sätts när du loggar in. |
.ASPXROLES |
Krävs för inloggning - krypterad information om vilka rättigheter du har. Denna kaka sätts när du loggar in. |
__epiXSRF |
Skydd för intrång där andra webbplatser skickar in data till denna webbplats och utger sig för att vara en på denna webbplats inloggad användare. |
ASP.NET_SessionId |
Lagring av information på servern kopplat till ditt besök, försvinner när du stänger webbläsaren. Krävs för bland annat inloggning med mobilt BankID. |
.SSOLogin |
Krävs för inloggning när du besöker sidor/funktioner på den tidigare webbplatsen, dvs arkiv.sverigesingenjorer.se. Denna kaka sätts när du är inloggad och förflyttar dig från denna webbplats till den tidigare. |
.EPiForm_VisitorIdentifier |
Använd för att identifiera en unik användare i formulär. |
.EPiForm_BID |
Använd för att identifiera en unik webbläsare i formulär. |
EPiForm_* |
En kaka per formulär och inloggning. Lagrar formulärets status. |
__RequestVerificationToken |
En del i att säkra att inskickad data kommer från en människa. |
Nödvändiga cookies låter dig använda webbplatsen genom att aktivera grundläggande funktioner, till exempel sidnavigering och åtkomst till inloggade områden på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa cookies.
prefs |
Alla nuvarande och kommande inställningscookies. |
hideTopNavigationTip |
Om du stängt informationsbubblan om menyraden. |
hideBar |
Om du stängt bannern bli medlem som visas på vissa sidor. |
pending_insurance_application |
Om du ansökt om inkomstförsäkring används kakan för att visa upp relevant informationstext på mina sidor. |
Dessa cookies används för att webbplatsen ska komma ihåg olika mindre val som du gör, till exempel att du stänger denna cookieinformation, olika notifikationer och liknande funktioner.
tracking |
Alla nuvarande och kommande statistik- och marknadsföringscookies. |
_ga |
Urskiljer användare. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_gid |
Urskiljer användare. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_dc_gtm__UA-34725042-1 |
Begränsar mängden anrop för att föra statistik. (Avser statistik till Sveriges Ingenjörer.) |
_gac_UA-34725042-1 |
Statistik över kampanjer Sveriges Ingenjörer har i Googles reklamnätverk. |
EPI-MAR-* |
AB-testning. Används för att sammanställa statistik för olika versioner av en sida |
Fr |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
Fbc |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
Fbp |
Identifierare för att mäta och utvärdera marknadsföring i Metas reklamnätverk. |
UserMatchHistory |
Synkronisering av LinkedIn Ads ID. |
li_oatml |
Identifierar LinkedIn-medlemmar utanför LinkedIn, för annonsering och analys. |
lms_ads |
Identifierar LinkedIn-medlemmar utanför LinkedIn. |
lms_analytics |
Identifierar LinkedIn-medlemmar. |
li_fat_id |
Indirekt identifiering av medlemmar, för konverteringsspårning, personaliserad annonsering och analys. |
li_sugr |
Probabilistisk identifiering av användare. |
U |
Identifiering av användarens webbläsare. |
_guid |
Identifierar användare, för annonsering i Google Ads. |
_BizographicsOptOut |
Används för att avgöra opt out-status för tredjepartsmätning. |
li_giant |
Indirekt identifiering av grupper av LinkedIn-medlemmar, för konverteringsspårning. |
DSID |
Används i funktionalitets- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
test_cookie |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
id |
Används i funktionalitets- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
pm_sess |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
pm_sess_NNN |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
aboutads_sessNNN |
Används i funktionalitetssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPAU |
Används i marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
ANID |
Används i marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
AID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
IDE |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
TAID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FPGCLDC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_dc |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_gcl_au |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
FLC |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
_kuid-holds |
Ditt unika användarid, upphör efter 7 eller 90 dagar. |
_kus-holds |
Samlar in information om när ett användarid har synkats med partners till BidTheatre, upphör efter 90 dagar. |
NID |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
__gads |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk |
GED_PLAYLIST_ACTIVITY |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
ACLK_DATA |
Används i analys- och marknadsföringssyfte inom Googles reklamnätverk. |
Cookies för statistik hjälper Sveriges Ingenjörer att lära oss mer om hur våra besökare interagerar med webbplatsen genom att samla in anonym information. Det hjälper oss att förbättra din upplevelse.
Cookies och sociala media pixlar för marknadsföring används för att följa besökare på webbplatsen för att på så sätt kunna visa annonser som är relevanta och engagerande för enskilda användare.
På vår webbplats använder vi framför allt nödvändiga så kallade sessions-cookies. De hjälper oss att hålla reda på och känna igen din webbläsare. Sessions-cookies lagras inte permanent i din dator, de försvinner när du stänger din webbläsare. För att kunna logga in behöver du minst godkänna nödvändiga cookies.
Vi använder även fasta cookies, som är en kort textfil som gör att webbplatsen känner igen dig vid ett återbesök. I den lagras information så att vissa meddelande, till exempel pop-ups bara visas en gång. Fasta cookies lagras i din dator.
För att kunna mäta besökstrafik och analysera beteenden använder vi oss även av cookies och andra tekniker för att skicka data till externa partners. Det ger oss möjlighet att förbättra våra webbplatser, anpassa innehåll dynamiskt och visa anpassade erbjudanden på andra webbplatser.
Facebooks pixel möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i Meta annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på Meta.
LinkedIn Insight Tag möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i LinkedIns annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på LinkedIn.
Floodlight möjliggör mätning av en användares beteende på webbplatsen, inklusive information om besökta sidor, cookieinformation, referrer (hänvisande URL), IP-adress, enhet och webbläsarinformation. Datan används för rapportering om användare av webbplatsen, utvärdering av annonsering samt personaliserad annonsering i Googles annonsnätverk. Användaren kan själv kontrollera hur denna data används för annonsering i kontoinställningarna på Google.
BidTheatre är ett verktyg för att visa relevant innehåll för våra målgrupper när de besöker andra webbplatser. Identifierar användar-id samt för register över när användar-id har synkroniserats med partners till BidTheatre. Mer information hos BidTheatre.
Du kan stänga av möjligheten till lagring av cookies på din dator genom webbläsarens säkerhetsinställningar. Då lagras inga cookies i din dator och användning av session cookies eller tredjepartscookies upphör, dock kan detta påverka vissa funktioner på vår och andra webbplatser. Ett annat sätt är att göra en inställning som varnar varje gång en cookie dyker upp och då avgöra från fall till fall om du vill tillåta den eller inte. För att kunna logga in på vår sajt behöver du minst godkänna nödvändiga (session) cookies.
Många webbläsare har också funktioner för att surfa anonymt eller inkognito. Då slängs all information om din surfning på webben inklusive alla cookies när du stänger din webbläsare.