Sveriges Ingenjörer
Nyheter 5 november 2020

Exjobb för skonsammare handtag belönas med Wimanska priset

Lisa Medbo och Fredrik Olsson belönas med 50 000 kronor för landets bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildningen. I arbetet har de undersökt och utvecklat koncept för steglös justering av teleskophandtag för hjulförsedda resväskor.

Lisa Medbo och Fredrik Olsson, mottagare av Wimanska priset 2020, för bästa examensarbete vid landets högskoleingenjörsutbildning.

Klicka här för att ta del av deras examensarbete

Målet med examensarbetet var att få till förbättrad ergonomi och användarupplevelse. Projektet initierades av företaget Thule Sweden AB som arbetar med transportlösningar för personliga föremål, bland annat resväskor. Tillsammans har Lisa och Fredrik bidragit till utvecklingen av nästa generations teleskophandtag till resväskor.

De studerade båda programmet Sportteknologi - maskiningenjör inom innovativ produktutveckling, vid Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier vid Mittuniversitetet i Östersund.

Lisa Medbo är 26 år och kommer ursprungligen från Borås. Hon bor idag i Göteborg och läser just nu en masterutbildning inom produktutveckling på Chalmers. 

Fredrik Olsson är 30 år och kommer ursprungligen från Karlskoga. Han bor idag i Värnamo och jobbar som designingenjör på Thule AB.

Lisas och Fredriks examensarbete genomsyras av ingenjörsmässighet till både innehåll och form. De har skruvat isär, analyserat och utvecklat tekniska förbättringar. Det är just så ingenjörer löser problem

Ulrika Lindstrand

förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

Årets Wimanska pris utdelas vid ett digitalt evenemang den 11 november, då Sveriges Ingenjörer även delar ut det stora Polhemspriset. Vid evenemanget deltar bland andra Ulrika Lindstrandförbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Sofie Lindblominnovationsexpert, tidigare global innovationschef Spotify, Petra Sundström, Head of Digital Business Development Sandvik, Tony Sandberg, Director Research & Innovation, Scania Group. Unn Svanström, ux-designer, Doberman. 

Utdelningen direksänds via förbundets Youtube-kanal - Klicka här för att komma till anmälan 

Miun-studenter får 50 000 kronor för bästa examensarbete på Länstidningen Östersund webb

 

 Vann pris för bästa examensarbete på Karlskogatidning.se

Till toppen