I dagarna väljer tusentals blivande studenter den ingenjörsutbildning som passar dem bäst. Men vilken ingenjörsutbildning ger egentligen den främsta löneutvecklingen?
Genom att använda Sveriges Ingenjörers lönestatistik har vi tagit fram uppgifter som visar medellönen för alla dem som tog examen upp till tio år tillbaka i tiden. Chefer har sorterats bort för att ge en rättvisande bild.
De ingenjörsgrupper som har den högsta lönen är de som valt specialiseringen ”ekonomi och organisation”, oftast känd under namnet ”industriell ekonomi”. Medellönen för gruppen är 48 600 kronor i månaden. Därefter följer inriktningarna data, 44 800 kronor, och teknisk fysik, 44 100 kronor.
För högskoleingenjörerna toppar datainriktningen med 41 200 kronor i månaden, följt av ekonomi och organisation, 40 500 kronor, och materialteknik med 39 500 kronor.
– De högre lönenivåerna för vissa grupper speglar sannolikt en högre efterfrågan på olika ingenjörer. Men det kan också handla om var i landet de jobbar eller vilken typ av arbetsgivare som anställer ingenjörerna, säger Camilla Frankelius förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Medellönerna ger en bild av hur en lönenivåerna ser ut. Men de individuella löneökningarna år från år ger en annan bild av hur snabbt ingenjörernas löner utvecklas. Om man slår ihop 2020 och 2021 års individuella löneökningar för grupperna får man en intressant bild.
De civilingenjörer som valt ekonomi och organisation fick under de åren en löneökning på sammanlagt 19 procent. För dem som studerade data ökade lönerna med 16 procent och tekniska fysiker hade i snitt 15-procentiga löneökningar.
– Yngre ingenjörer blir snabbt lönsamma för företagen och har därför möjlighet till en bra löneutveckling under de första åren i karriären, säger Camilla Frankelius.